De nieuwe culinaire gids (2025) van Gault & Millau Belgium is er! Zij beoordelen restaurants in heel België en kennen de befaamde scores op 20 toe. Met Haut, Vincl'O, Maison Annette, Paroles Paroles en Bar Bristol zijn er maar liefst vijf Oostendse nieuwkomers. Daarnaast behouden ook heel wat zaken hun plaats in de gids, met als koploper nog steeds Willem Hiele. Oostende gaat dus van 14 naar 19 restaurants in de prestigieuze gids. Ook in de POP-categorie mogen we heel wat nieuwe zaken verwelkomen.
Hier kookt Oostendse sterrenchef Willem Hiele op het ritme van de zee, geïnspireerd door de onvoorspelbaarheid van de natuur, de eigenzinnigheid van de streek en het rijke aanbod van de lokale boeren en vissers. De open keuken zorgt voor transparantie in het kookproces en benadrukt de centrale rol van duurzaamheid. Met een topscore en drie koksmutsen is hij doorgegroeid tot één van de topzaken in België.
Meer informatieHaut is een echte aanwinst voor culinair Oostende. Gelegen op de 28ste verdieping van SKY Tower One biedt dit restaurant een modern en elegant interieur dat stijlvolle decoratie combineert met een warme, uitnodigende sfeer. Onder leiding van chef Dimitri Proost en maître Randy Degroote, is dit restaurant een primeur in België, waar je op bijna 100 meter hoogte kan lunchen of dineren. Het 360° panoramische uitzicht reikt ver over de Stad aan Zee en biedt een adembenemende ervaring. Haut is met een score van 15,5 en drie koksmutsen meteen de Hoogste Nieuwkomer van het Jaar voor Vlaanderen.
Meer informatieDeze vaste waarde is een must voor liefhebbers van de authentieke, Italiaanse keuken. Bij gastvrouw Vida op Oosteroever is het telkens opnieuw genieten en dat bewijzen ze door hun toppositie in de gids te behouden.
Meer informatieChef Michiel Rabaey en gastvrouw Nathalie Hiele heten je van harte welkom in hun uiterst gezellige restaurant op Oosteroever. Als lid van de North Sea Chefs wordt hier enorm veel waarde gehecht aan lokale en seizoensgebonden producten. Een echte aanrader, ze wisten hiermee opnieuw de Gault & Millau jury te charmeren en behouden hun topscore.
Meer informatieEen ander sterk restaurant is Lusitania. Heel wat mensen zullen dit restaurant op de Visserskaai al kennen, ze werken met topproducten en in het vernieuwde interieur is het heerlijk genieten van de creaties van de chef.
Meer informatieEen absolute klassieker in het Oostendse restaurantlandschap. Luc en Gerda verwelkomen je in Bistro Mathilda met open armen om te genieten van hun klassieke Frans-Belgische gerechten. De wijnkaart wordt zorgvuldig samengesteld door sommelier Jason Eerebout.
Meer informatieRestaurant Savarin is al jaar en dag een referentie in het culinair genieten met schitterend zeezicht in Oostende. Met zijn glamoureuze setting en meesterlijke kaart kloppen je zintuigen meer dan overuren. Met chef Thierry De Clerck, die deel uitmaakt van “Compagnon de la Toque Blanche”, aan het fornuis kan je hier zeker zijn van een heerlijke culinaire ervaring. Hij tovert schitterende gerechten uit zijn mouw, in harmonie met het gezellige kader. Bovendien heeft elk tafeltje hier een subliem zeezicht!
Meer informatieClaudia Decaluwé en chef Vincent Devries delen naast hun liefde voor elkaar ook een passie voor lekker eten en een goed glas wijn. In hun charmante food & wijnbar met de sfeer van huiskamerrestaurant bieden ze een verfijnd degustatiemenu van vier gangen aan. Je kan hier 's avonds terecht voor het heerlijk degustatiemenu dat om de twee weken wijzigt. In het weekend kan je ook genieten van een lekkere lunch. Ze kregen van Gault & Millau een goeie score én twee koksmutsen.
Meer informatieBrasserie David is een lunchrestaurant waar je verrast wordt door heerlijke creaties van chef David Dewaele. Ze weten hun mooie score dan ook te bewaren. Wil je hier liever dineren? Private dinings zijn mogelijk vanaf 10 personen!
Meer informatieRestaurant Mange Tout op de Visserskaai weet ook hun mooie score te behouden. Chef Peter Moyaert tovert heerlijke gerechtjes op je bord, die meegaan met de seizoenen. Gastvrouw Lieva zorgt ervoor dat je kan genieten van de perfecte wijnen bij deze creaties.
Meer informatieDit nieuwe restaurant kwam in 2022 onmiddellijk binnen in de lijst van Gault&Millau met een score om zeer fier op te zijn. Sindsdien zijn ze een vaste waarde in de gids en in het Oostendse restaurantlandschap. Kiss the Chef zet in op seizoensproducten met een exotische twist, natuurwijnen, cocktails en verschillende speciaalbieren. Je kan genieten van de heerlijke Thaise keuken in een modern interieur.
Meer informatieWie er al geweest is zal het vast en zeker beamen; bij Els en Jeremy is het alsof je bij vrienden thuis komt. Met heel veel aandacht voor de korte keten zit je in het mooie interieur van Belle de Jour zeker goed voor een avond culinair genieten. Dat wordt in de nieuwe Gault&Millau gids bekroond met een mooie 12/20. Geen zin meer om naar huis te rijden? Met Belle de Nuit hebben ze ook prachtige gastenkamers.
Meer informatieGastvrouw en sommelier Shannah Zeebroek ontvangt je met haar team met open armen in het vernieuwde Café Du Parc. Van ontbijt tot diner, alles is er met zorg uitgezocht en tot in de puntjes verzorgd. Een klassieker in Oostende waar je zeker niet op je honger blijft zitten, dat merkte ook Gault & Millau, zo kregen ze dit jaar een half punt extra.
Meer informatieDe gerechten, ontworpen in het formaat van tussengerechten, nodigen uit tot “sharen” en stellen je in staat je eigen unieke menu samen te stellen. Kies een plekje aan de bar of een van de gezellige tafeltjes waar de barman Matthew je verwent met heerlijke wijntjes en verfijnde cocktails, en laat je verleiden door de smaakvolle gerechten die rechtstreeks uit de open keuken van Chef Terence McGarrity komen. Paroles Paroles is een uniek adresje, dat wordt beloond door Gault & Millau met de titel 'HIP'-adresje van het jaar 2025!
Meer informatieChef Vito Centomani is terug van weggeweest en hoe! Hij is weer neergestreken in Oostende en heeft een gezellig ogend restaurant geopend in hetzelfde pand waar zijn culinair verhaal als Italiaanse chef ooit begon. Hij brengt een authentieke keuken en overtuigt met een familierecept. Gebroken spaghetti komt met verfijnde bisque van kreeft, coeur de boeuf tomaten en rode gamba's. Nieuw in de selectie en meteen voorzien van een mooie score en een koksmuts.
Meer informatieGastrobar Frenchette weet met het unieke concept iedereen te overtuigen, zo ook de jury van Gault&Millau. De gerechtjes waaruit je kan kiezen zijn even klassiek als verrassend en zorgen ongetwijfeld voor een explosie van smaken, daar zorgt chef David Servranckx voor.
Meer informatieBar Bristol is gelegen aan 't Paard, een toffe plek die een levendige sfeer uitstraalt. Deze zaak was jaar en dag een volks café met een kleine kaart. Charlotte Arena en Bruce Lybeer gaven aan het pand een nieuwe bestemming als eigentijds restaurant met chef Tokke Brys in de keuken. Een plek die onmiddellijk vele harten veroverde, zo ook die van Gault & Millau, want ze worden beloond met een mooie score en een koksmuts
Meer informatieRocco Eats, dat is gezellig genieten van heerlijke gerechten, bereid op de houtskoolgrill en in de authentieke houtoven. Ze werken met lokale en verse producten volgens dagelijkse beschikbaarheid.
Meer informatieGa je graag voor méér dan een restaurantbezoek? Dan is Brassi de belevenis die je zoekt. Dit eigentijdse restaurant ligt in het hartje van Casino Oostende. Unieke sfeer? Yes. Bijzondere gerechten? Absoluut! Van klassieke gerechten en Oostendse garnaalkroketten tot perfect gegrild hoevevlees. Hier doen zowel de lokale klassiekers als frisse creaties verrassen. Verfijnd, vers & overheerlijk. Dat maakt Brassi bij élk bezoek waar.
Goed om weten: door de ligging in het casino is 21 jaar de minimumleeftijd om Brassi te bezoeken.
Meer informatie