Menu

U bent hier

Het Oostende van James Ensor

Wie Oostende zegt, zegt James Ensor …

… en wie James Ensor zegt, zegt Oostende.

De beroemde kunstschilder (1860–1949) en zijn stad zijn nauw met elkaar verbonden en Oostende doet veel om dat zo te houden. En dat is maar goed ook! Deze symbolist, deze belangrijke vernieuwer van de moderne kunst in België, kon op geen mooiere plek in leven gehouden worden. Benieuwd? Wij nemen je mee!

ensorhuis

Parfum van Oostende

Wandeling: Het Parfum van Oostende 

Oostende zit vol referenties aan Ensor. In de stadswandeling 'Het Parfum van Oostende' neemt de kunstenaar ons mee door zijn geliefde stad. Wat hij laat zien, is een ánder Oostende: je ziet Oostende door de ogen van de meester zelf. Je legt de wandeling af met een audio-gids op je iPod en je wordt begeleid door de stemmen van topacteurs Wim Opbrouck en Els Dottermans. 

James Ensorhuis - GESLOTEN WEGENS RENOVATIE

In het James Ensorhuis zelf lijken we wel voyeurs. We horen Ensors gesprekken met kunstenaars, dichters en schrijvers. We voelen er door de vele instrumenten zijn liefde voor muziek, en de bonte collectie van poppen, marionetten, maskers en vazen is dan weer representatief voor zijn schilderstijl.

Ook in Ensors atelier geven we onze zintuigen de kost en proberen we ons voor te stellen dat dit de plek is waar kunstwerken gemaakt werden die nu, 100 jaar later, gegeerd zijn en bewonderd worden over de hele wereld, van Amsterdam tot Zurich, van het Guggenheim in New York tot het Musée d’Orsay in Parijs!

Het James Ensorhuis is momenteel gesloten. We werken aan een gloednieuw belevingscentrum rond James Ensor waarin het Ensorhuis ook geïntegreerd wordt. Meer informatie over de heropening volgt later.

Zelfportret met bloemenhoed

Het enige wat we missen in het Ensorhuis, zijn de kunstwerken zelf. Enkel reproducties hier! Maar niet getreurd, we trekken naar Mu.ZEE, het museum waar we de Ensors, die tot de topstukken van de vaste collectie behoren, gaan bewonderen.

In deze vroegere supermarkt bevindt zich een aparte vleugel die zich inspireert op de Oostendse grootmeester. Daarnaast kan je hier nog topwerken bezichtigen van heel wat andere grootmeesters.

Je krijgt Ensor en Oostende nooit uit elkaar.

Gewapend met een Ensor-paraplu uit de mooie museumshop, zetten we onze tocht verder. Die eindigt in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk, aan de rand van de stad. Aan het kerkje, in de volksmond het Duinenkerkje of Ensorkerkje genoemd, ligt Ensor begraven. Zoals hij het zelf wou.

Een grote meneer, die James Ensor. Verbitterd door de bourgeoisie en teleurgesteld door een ongelukkige periode in Brussel, heeft hij Oostende altijd als zijn haven behouden.

Je krijgt Ensor en Oostende nooit uit elkaar.

James Ensor op kaart