In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

U bent hier

Het Oostende van James Ensor

Wie Oostende zegt, zegt James Ensor…

… en wie James Ensor zegt, zegt Oostende.

De beroemde kunstschilder (1860–1949) en zijn stad zijn nauw met elkaar verbonden en Oostende doet veel om dat zo te houden. En dat is maar goed ook! Deze symbolist, deze belangrijke vernieuwer van de moderne kunst in België, kon op geen mooiere plek in leven gehouden worden. Benieuwd? Wij nemen je mee!

Nieuw: Het James Ensorhuis

James Ensor leefde en werkte in de Vlaanderenstraat in Oostende tot aan zijn dood in 1949. Ensor erfde het pand van zijn oom. Daarvoor woonde hij, samen met zijn ouders, wat verderop. Na zijn dood werd het onaangeroerde woonhuis tot museum gepromoveerd. Het gloednieuwe belevingscentrum omvat het woonhuis van Ensor én vijf interactieve belevingsruimtes. Je wekt Ensors schilderijen tot leven, snuistert in zijn interieurspullen en carnavalsmaskers, neust in zijn brieven en foto’s en daarna mag je piepen in zijn authentieke woon- en werkplek. Of: thuiskomen bij Ensor. 

Ensorwandeling

Ensor geeft uitleg over het huidige Oostende: hij verwijst naar gebouwen die er tijdens zijn leven nog niet stonden en geeft up to date instructies aan de appgebruiker (‘…bij de parfumerie slaan we linksaf’). Je passeert plekken die nauw verbonden zijn met Ensor en de Oostendse kunstscène (bv. het atelier van Spilliaert), maar ook monumentale Oostendse hotspots zoals het Zeeliedenmonument of het Feest- en Cultuurpaleis komen aan bod.

Ensorwandeling

Om niet enkel tussen de muren van (twee bijzonder straffe) musea de nauwe band tussen James Ensor en Oostende te ontdekken, is er ook een interactieve wandel-app die vertrekt aan Het James Ensorhuis en je langsheen de favoriete plekken van de kunstenaar in de stad voert. Dankzij een applicatie zal je als gebruiker zélf Ensor kunnen vergezellen op een wandeling door zijn thuisstad. Onderweg vertelt hij niet enkel over zichzelf, maar ook over zijn vrienden en de rijke geschiedenis van Oostende....

Lees meer

Mu.ZEE

Vanzelfsprekend kun je ook in het Oostendse kunstmuseum Mu.ZEE terecht voor James Ensor en … Léon Spilliaert! Want als beide internationaal gevierde kunstenaars de badstad al niet als hun muze bestempelden, dan waren het toch zeker twee gevallen van ‘friends with benefits’. Spilliaert vond inspiratie in zijn nachtelijke wandelingen door de stad, Ensor liet zich inspireren door alles van de Noordzee tot het carnaval. In Mu.ZEE hangen verschillende topstukken van de twee kunstenaars én wordt hun band met Oostende uit de doeken gedaan.

Mu.ZEE - Kunstmuseum aan zee

Ooit een warenhuis, nu Mu.ZEE. ...

Lees meer

Zelfportret met bloemenhoed

Trek zeker ook eens naar Mu.ZEE, het museum waar je de Ensors, die tot de topstukken van de vaste collectie behoren, kunt bewonderen.

In deze vroegere supermarkt bevindt zich een aparte vleugel die zich inspireert op de Oostendse grootmeester. Daarnaast kan je hier nog topwerken bezichtigen van heel wat andere grootmeesters.

Je krijgt Ensor en Oostende nooit uit elkaar.

Gewapend met een Ensor-paraplu uit de mooie museumshop, zetten we onze tocht verder. Die eindigt in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk, aan de rand van de stad. Aan het kerkje, in de volksmond het Duinenkerkje of Ensorkerkje genoemd, ligt Ensor begraven. Zoals hij het zelf wou.

Een grote meneer, die James Ensor. Verbitterd door de bourgeoisie en teleurgesteld door een ongelukkige periode in Brussel, heeft hij Oostende altijd als zijn haven behouden.

Je krijgt Ensor en Oostende nooit uit elkaar.

James Ensor op kaart

Ook interesse in?

De zomer van Oostende

Ontdek ons programma voor de zomer

Oostende Bonsoir

Ontmoetingen bij valavond met gastvrouw Guinevere Claeys

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen