Oostendse garnalen: de kaviaar van de Noordzee

Als drie losgelaten kleuters vlogen onze Oostendse topchefs op de visnetten. Getooid in knalgele jekkers, de befaamde kaki-waterbroek (mét aangehechte rubberlaarzen) hoog opgetrokken. We stuurden Michiel Rabaey van STORM, Luc Deklerck van Bistro Mathilda en Tom Vanhaecke van Le Bassin de zee in, op zoek naar zeeverse garnalen en krabbetjes. Chefs will be chefs, dus haalden ze meteen de potten en het gasvuurtje boven, om op het strand de vangst klaar te koken.

Video

Meteen ook een stevige verwijzing naar de keuken waar ze alle drie helemaal achter staan. Terroir koken weet -gelukkig- alsmaar meer chefs te overtuigen. De keukenhelden gaan vaker op zoek naar dagverse producten, die ze lokaal op de kop kunnen tikken en dat weten de restaurantgangers ook alsmaar meer te appreciëren. Geen wonder in tijden van klimaatopwarming, ecologische vraagstukken en bewuster consumeren.

Kijken we op de kaart bij Tom Vanhaecke, dan zien we de Tierenteyn-mosterd uit Gent blinken, maar ook lokale vleeskampioen Dierendonck. Heel wat visgerechten komen zo goed als rechtstreeks uit de zee en dat is ook bij Michiel en Luc het geval. Bij die laatste vind je zelfs de oerklassieke tatjespap, een lokaal gerecht met garnalen, puree en karnemelk. Maar in Lucs bistro krijg je ook enkele verrassingen zoals preskop van kokkels, wulken en gevulde portobello met Damse brie.

“De seizoenen zijn in Oostende heel sterk verweven met ons leven. De Oostendenaar leeft in verschillende ritmes. Vergelijk de zomer hier maar eens met de winter. En die seizoenen, samen met mijn eindeloze liefde voor de zee, laat ik ook terugkomen in de keuken.”, vertelt Luc gepassioneerd.

Kaviaar van de noordzee

Michiel Rabaey van Restaurant STORM treedt hem daar in bij: “Lokaal werken is een uitdaging, maar wel één van de leukere soort. Wat op de kaart staat, is een weerspiegeling van de omgeving en een ode aan de Noordzee. Mijn keuken moet zo eerlijk en duurzaam mogelijk zijn.” Wat enkele leuke creaties oplevert. Wat denk je van salami met algen, sushi van rode poon en steenbolk? Van het “afval” maakt Michiel gefermenteerde vissaus en vis wordt van kop tot staart verwerkt. Kruiden haalt hij in de duinen, koken doet hij met zeewater en zelfs het interieur komt van bij lokale handelaars.

Drie enthousiaste chefs, gebeten en gepassioneerd door hun vak. Maar met de juiste, ecologische insteek. En dat moet ook, dat duurzaam denken. Onze zo geliefde Noordzee biedt ons zo veel, we kunnen er maar beter goed voor zorgen.

Geen enkel culinair verhaal missen?

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe zaken, artikels lezen over Oostendse restaurants en culinair Oostende beter leren kennen? Volg Food'Oostende dan! 

Sfeerbeelden

Garnaalkruien
Garnaalkruien
Garnaalkruien
Garnaalkruien
Garnaalkruien
Garnaalkruien
Garnaalkruien
Garnaalkruien
Garnaalkruien
Garnaalkruien
Garnaalkruien
Garnaalkruien