In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

U bent hier

Oosteroever? Qué?

De Oosteroever is het stadsgedeelte tussen de havenmond, de Spuikom en een duinengordel en omvat havengebied, duinlandschap en veel mooie vergezichten.

De Oosteroever is dé plek om te onthaasten, om uit te waaien en rust te zoeken. Het voorhavengebied is bovendien een fascinerend stukje stad met een rijk toeristisch aanbod. Het gebied is verkeersluw en dus zeer geschikt om een natuurwandeling te maken. De gratis overzetboot maakt het voor kinderen nog leuker!

Ontdek hier alvast 4 troeven:

1. FORT NAPOLEON

Het Fort Napoleon is de voornaamste inkompoort tot de Oosteroever. Het knap gerestaureerde fort dat Napoleon liet bouwen in 1811 als verdediging tegen de Engelse dreiging is nu een leuke plek waar je met het hele gezin terecht kan voor een historisch bezoek, tentoonstellingen, evenementen of gewoon een hapje en een drankje. 

2. STRAND

Het strand op Oosteroever, waar het doorgaans rustiger is dan op het grote strand, is de perfecte plaats om zorgeloos te wandelen en uit te waaien.

3. VUURTOREN

Deze vuurtoren, in de volksmond gekend als "Lange Nelle", is de vierde vuurtoren in de geschiedenis van Oostende en de derde op die locatie. De vuurtoren is 65 meter hoog, telt 324 treden en leidt sinds 1949 de vissers veilig de haven binnen. 

4. DE HALVE MAAN

De Halve Maan dankt zijn naam aan zijn vorm van een halve cirkel. De militaire constructies van de Halve Maan zijn de enige nog bewaarde Flaksite in België. De voormalige militaire site omvat een commandobunker, drie zware Flakbunkers (luchtafweergeschut), een flankeringskazemat en verscheidene andere bouwwerken. De batterijen Hundius en De Halve Maan zijn unieke en goed bewaarde onderdelen van de Duitse kustverdediging Atlantikwall uit 1942-1944.

Eten en drinken op Oosteroever

Download jouw gratis maritieme fiets- en wandelplan

Oostende staat bol van de unieke evenementen voor jong en oud. De ontwikkeling van de stad gaat aan een razend tempo vooruit. Maar het maritieme karakter blijft fier en trots overeind. Stap mee langs de meest opmerkelijke plekjes van de visserijcultuur, het bruisende havenleven en het uniek vaarkundig erfgoed. 

Het gratis wandel- en fietsplan neemt je mee langs 16 verschillende locaties doorheen Oostende, zoals:

  • Mercator
  • Amandine
  • Visserskaai en Vissersplein
  • Oosteroever
  • En zoveel meer

Vertel het verder

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen