In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

Menu

U bent hier

Oostendse streekproducten

Grijze garnalen zijn ongetwijfeld dé sterren van onze Belgische kust. Maar wist je dat de Stad aan Zee nog heel wat ander lekkers te bieden heeft? Manon Van Aerschot (Libelle Lekker) zet haar favoriete streekproducten uit Oostende even op een rij. 

Lekkers uit de zee

Natuurlijk zijn we eerst en vooral trots op al het lekkers uit de zee. Onze Vlaamse grijze garnalen worden gevangen aan de kust tot 16 km van de laagwaterlijn. De garnalen worden op de boot gekookt in zeewater zodat ze langer houdbaar zijn. Nadien worden ze gepeld of ongepeld verkocht aan de vistrap. Ik vind het heerlijk om hier een zakje verse grijze garnalen mee te nemen naar het strand en met de hand te pellen met vrienden of familie. Als ze zo vers zijn, zijn ze dubbel zo lekker!

Wist je dat ze in Oostende ook oesters hebben? Al meer dan 21 jaar teelt de familie Puystjens deze delicatesse in de Spuikom. De ‘Ostendaises’ groeien in metalen kooien voor zo’n 4 jaar lang tot ze klaar zijn voor consumptie. Het zoutgehalte van het water en de algen in de Spuikom geven een unieke smaak van de oesters. Eet ze puur natuur of gewoon met wat citroen en zwarte peper erbij.

Van het land

Ook op het land vinden we echt vakmanschap. West-Vlamingen eten zo maar al te graag bloeling op hun boterham.  Deze smeerbare bloedworst heeft een zachte smaak en is verwant met de ‘boudin français’. Hij wordt op smaak gebracht met zure appels, rauwe ui, suiker en muskaatnoot.

Nog zo’n klassieker is de West-Vlaamse boerenhesp. Doordat de heup in de hesp aanwezig blijft, krijgt de hesp zijn typische ouderwetse vorm. De hesp wordt gekruid met jeneverbessen en kruidnagel en gaat nadien nog eens 21 dagen in een pekelbad. Voor deze, en andere lekkere streekproducten moet je zeker eens langs gaan bij Streekproductenzaak Deschildre.

Liever no-nonsense? Dan is de West-Vlaamse kop misschien wel jouw ding. Het ontbeende vlees en het zwoerd worden grof gemalen, gemengd met de eigen gelei en licht gekruid met peper en muskaatnoot. Lekker met mosterd op een gekapte vloerpistolet van bakkerij Decock. Deze geliefde pistolets worden rechtstreeks op de ‘vloer’ (steen) gebakken en laten zich door hun gleufje makkelijk in twee vouwen.

Voor zoetebekken

Liefhebbers van zoet bezwijken al sinds de jaren ’60 voor een Oostende zeebeschuit van bakkerij Riviera. Het koekje kreeg deze naam mee omdat het erg geliefd was door vissers door zijn lange houdbaarheid. Het wordt gemaakt op basis van bloem, water, zout en vetstof. Soms worden er ook nog rozijnen aan toegevoegd.

Spletters of splitwafels van Bakkerij Vanheste doen jong en oud watertanden. Vroeger werden ze warm gegeten met gesmolten boter. Vandaag worden ze gevuld met heerlijke boterroom. Deze ovalen wafels worden gemaakt met kristal- of kandijsuiker, rum en kaneel.

Last but not least: babelutten! Eigenlijk zijn deze snoepjes van kandijsiroop en boter geen erkend streekproduct maar voor mij zijn ze pure nostalgie. Als ik vroeger met mijn grootmoeder naar zee ging, haalden we altijd een zakje bij Moeder Babelutte om dan op te snoepen met onze voeten in het zand. Heerlijk!

Tip

Ambachtelijke hoeveproducten uit Oostende

Dat Oostende een schat vol verborgen parels is, dat weten we nu al. Onder die parels ook enkele ambachtelijke hoeveproducten die je moét geproefd hebben!

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen

Vertel het verder