U bent hier

Oostendse streekproducten

Oostende presteert uitstekend op vlak van gastronomie en dat heeft onder andere te maken met de befaamde streekproducten zoals de Ostendaise oester, de Vlaamse grijze garnaal, zeebeschuit, bloeling, beenhesp, glazuurspeculaas en de splitwafel.

 1. Oostendse Oester

  De Oostendse Oesters worden puur natuur gegeten, zonder citroen of extra kruiden. Ze mogen enkel in de Spuikom geteeld worden en dat is reeds 21 jaar de ware traditie van de familie Puystjens. De bekende oesters of ‘Ostendaises’ groeien in metalen kooien in plaats van op de bodem voor ongeveer vier jaar lang. Het zoutgehalte van het water en de algen in de Spuikom bepalen de unieke smaak van de oesters. 
 2. Vlaamse grijze garnaal

  De Vlaamse grijze garnalen worden gevangen aan de Belgische kust tot 16 km van de laagwaterlijn. De garnalenvangst is erg seizoensgebonden. De Vlaamse vissers bereiden de garnalen op een unieke manier: ze worden gekookt in zeewater met zeezout en dat moet zeer snel gebeuren. De PURUS garnalen zijn verkrijgbaar in het garnaalkook- en pelcentrum Brevisco (Vismijn 19-21, Oostende) en in de Carrefour supermarkten.

 3. Oostendse Zeebeschuit

  De Oostendse Zeebeschuit is een harde koek op basis van bloem, water, zout en vetstof. Bakkerij Riviera (Torhoutsesteenweg 16) bakt de koeken al jaren en werd uiteindelijk erkend voor haar werk. Voor de liefhebbers bestaat er ook een variant met rozijnen.

 4. WEST-VLAAMSE Bloeling 

  Na meer dan 40 jaar vakmanschap heeft slagerij Deschildre-Dambre beslist om te stoppen met een brouwerij en een nieuw concept te beginnen.West-Vlamingen lusten hun bloedworst of ‘bloeling’ graag op de boterham. Dat verklaart waarom de West-Vlaamse bloeling smeerbaar is. Onze vrij dikke bloeling heeft een zachte smaak en is nauw verwant met de 'boudin français'. Hij wordt op smaak gebracht met zure appels, rauwe ui, suiker en muskaatnoot.

 5. WEST-VLAAMSE BOERENHESP

  Zware varkens zorgen voor de smakelijke, smeuïge West-Vlaamse boerenhesp. In tegenstelling met andere hespen, blijft bij het uitsnijden de heup aanwezig in de hesp. Zo krijgen ze hun typische, ouderwetse vorm. Na een eerste droogzouting van 21 dagen, gekruid met o.a. jeneverbessen en kruidnagel, gaan de hespen nog eens 21 dagen in een pekelbad. Nadien worden ze ingepeperd en krijgen ze een plaats in de winkel om te drogen. Tussen de eerste handelingen en het moment waarop u onze boerenhesp aansnijdt, zitten 4 maanden.

 6. WEST-VLAAMS HOOFDVLEES

  Liefhebber van stevige kost zonder franjes? Dan zit u goed met ons West-Vlaams hoofdvlees. De koppen van zware varkens worden eerst gepekeld en nadien gekookt. Het ontbeende vlees en de zwoerd worden grof gemalen, gemengd met de eigen gelei en licht gekruid met peper en muskaatnoot. Een eenvoudige slachtbereiding die het best tot haar recht komt met een lokale mosterd.

 7. Splitwafel

  De bekende splitwafels - bij sommigen beter bekend als spletwafels of spletters - zijn wafels gevuld met heerlijke boterroom. De ovale wafels worden met gist bereid en dat maakt ze een heel stuk zachter. De boterroom bestaat uit verse boter met kristal- of kandijsuiker en rum of kaneel. Door gezondheidsredenen werd de bakkerij van de makers stopgezet, maar ze blijven de streekproducten nog altijd verkopen langs de kust. 

Tip

Deschildre Streekproducten

Bij Deschildre Streekproducten vind je naast enkele Oostendse streekproducten een uitgebreid arsenaal aan erkende streekproducten, een aanbod dat in grootwarenhuizen niet te koop is. De winkel bevindt zich op een unieke locatie, met zicht op zee en de vismijn van Oostende.

Lees meer

Ambachtelijke hoeveproducten uit Oostende

Dat Oostende een schat vol verborgen parels is, dat weten we nu al. Onder die parels ook enkele ambachtelijke hoeveproducten die je moét geproefd hebben!

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

 • Unieke eet- & drinkadresjes
 • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
 • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder