Vive La Sociale -Kamagurka en Herr Seele - Hommage aan James Ensor

Locatie

Euphrosina Beernaertstraat 150
Oostende 8400
Toon op kaart

Wanneer

vr 22 mrt 2024 tot en met zo 22 sep 2024

Prijzen

€5
Vive la sociale

De kust is een inspirerende plek voor Kamagurka en Herr Seele. Luc Zeebroek (Kama) is er geboren, in Nieuwpoort en Peter van Heirseele (Herr Seele) spoelde aan in Oostende … vanuit de zee?
De enigmatische slogan ‘Vive La Social’ op het imponerende spandoek in de ‘Intrede van Christus in Brussel 1889’ van James Ensor is aanzet voor een hommage aan de meester van Oostende.
Dat doek verbeeldt de optocht van een fanfare, een carnaval, maar het is ook een conversatiestuk, zoals Ensor ze zijn leven lang zou schilderen.
Vreemde figuren in gesprek, Sacrae Converzasione, Kama en Seele willen zich mengen onder dat volk, de maskers, de muzikanten, de clowns en de freaks, de gewone man, de aangespoelde. Opnieuw die mensen gaan afbeelden, portretten maken, gemengd met het maken van fictieve helden, fantastische personages, de wondere wereld van het surrealisme, van de grap, het absurde.
Het eindresultaat wordt een installatie, een waanzinnig eerbetoon aan Ensor, in een 25-tal grote schilderijen, objecten en video, tentoongesteld in een typische Belle Epoque woning, Villa Volta.

Deze expo maakt deel uit van Ensor 2024, ter ere van 75-jarig overlijden van kunstenaar James Ensor.