In de schaduw van Oostende ligt het gemoedelijke Stene te wachten. Een lieflijk dorp in een uitgestrekt polderlandschap. Slechts een zakdoek groot, maar toch goed voor wat tempeliergeschiedenis, een witgekalkte kerk en fijne pleisterplekken waar je geniet van een perfect getapte pint of wat verfijnde gastronomie. 

Wij geven je enkele redenen waarom dit dorpje absoluut een bezoek waard is.

1. Flashback

Ongeacht hoe oud of jong je bent, iedereen wordt wel eens overvallen door een vlaag van nostalgie. In Stene mag dat. Het dorp, een kerk en een handvol huizen groot, wist door de jaren heen zijn authentieke karakter te behouden en ligt vandaag nog steeds, net als vroeger,  te blinken in de weidse polders. Een oase waar de tijd bleef stilstaan.

2. Zalig eten voor echte bourgondiërs

In Stene vind je gezellige kroegjes en restaurants die de dorstigen vakkundig laven en de hongerigen enthousiast spijzen. Logisch dat je in Stene elk weekend tal van Oostendenaren treft die even komen verpozen.

De lekkerste adresjes in Stene

Zo staan er in het volkse De Vlasschaard, naast lamskroon en paling, maar liefst 45 soorten gin en alle bieren van Brouwerij Strubbe op de kaart. In Sassy’s komen groentenfans aan hun gezonde trekken en in het übergezellige ’t Pomptje worden de lekkerste ribbetjes van de streek geserveerd.

3. Troost bij tandenpijn

Wie, door al die overdaad, geplaagd zou worden door tandpijn, rept zich naar het mooie witte Sint-Annakerkje waar bedevaarders al sinds de 17de eeuw verlossing vinden.

Sint-Annakerk Stene


4. Tijd om te vertragen. En snel!

Installeer je op een bankje of op een terrasje en doe even helemaal niks. Door gewoon het gezapige dorpstempo gade te slaan, word je vanzelf een pak rustiger. Mediteren plattelandsstijl of het heilzame effect van Stene.

5. Het begin van een polderromance

Brei een vervolg aan dit deugddoende polderverhaal via Het Groen Lint of in het Oostendse krekengebied.

Voor wie het nog wat meer mag zijn, is er de Wijnendaleroute (58 km) die de streek tussen Gistel en Wijnendale verkent. Je doorkruist twee landschappen: het zacht glooiende Torhoutse Houtland en de historische polders van Oostende. Op het einde beland je terug in Stene waar je, gezeten op een terrasje, opnieuw op adem kunt komen.

Het Groen Lint

 

6. De Tuinen van Stene

Gloednieuw rustplekje dat absoluut een bezoekje waard is: de Tuinen van Stene.  Deze groene oase van 35 hectare is een voorbeeld van een 21ste eeuws voedsel-, landschaps- en landbouwpark. Met onder andere een biopluktuin, een waterweidelandschap, akkerlandschap en een voedselplatform is het hier niet alleen zalig vertoeven, maar vormen de Tuinen meteen ook een ontmoetingsplaats voor inwoners.

Lees meer

Biopluktuin Tuinen van Stene

 

7. Het boerenleven in al zijn aspecten

Stene is niet alleen een verademing voor iedereen die wat rust zoekt. Al van jongs af aan prikkelt dit dorpje de connectie met de natuur. Bij Kinderboerderij De Lange Schuur kunnen kinderen helpen met het voederen van de dieren, stallen kuisen, ... of gewoon nieuwsgierig rondkijken.

8. Je eigen escapeplek!

Wil je de jachtige buitenwereld even ontvluchten en wat ontsnappen? Weet dat Stene op je wacht. Geduldig. Of je nu ’s zomers of ’s winters arriveert, bij het krieken van de dag of ’s avonds laat, hier ben je welkom en kun je even verdwijnen.