Oostende Bonsoir - ontmoetingen bij valavond, aan de rand van het land, met gastvrouw Guinevere Claeys. Acht hoog in de torenkamer van residentie BeauSite, met zicht op zee, laten de gesprekken zich leiden door eb en vloed, en wat ginder achter die verre horizon gloort. Over toen en nu, langs laagtij en hoogtij, om te eindigen bij de enige vraag die er op elke leeftijd toe doet: wat wilt u later worden?
Guinevere Claeys is journaliste, columniste en een diepgelovige Oostendenaar. Haar gasten komen van ver of van heel dichtbij - wat ze delen is dat weke hart voor de noordzee.
Laurent Bailleul, ofwel Guga Baúl, werd groot (1m96 zelfs) in het hart van Oostende, week uit naar Antwerpen, maar komt geregeld terug om de harteklop te voelen, naar de Noordzee te kijken, ook te werken (zoals nu voor het nieuwe seizoen van 'Onder vuur'), óf te padellen. In 'Oostende Bonsoir' vertelt hij over toen, nu en morgen, over die soms oncontroleerbare imitator in hem, en hoe het tussen al die vele typetjes soms hard zoeken is naar zichzelf.
De Oostendse Ineke Steevens is de bezielde directeur van ons Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. In deze aflevering van Oostende Bonsoir komt ze vertellen wat ze leerde over (én van) ‘de prachtige mens’ die de visser is, verklaart ze waarom ze alleen hier kan thuiskomen, en hoe het zo komt dat haar vier kinderen de Noordzee ‘opa zee’ noemen.
Met Wouter Deprez trappen we het tweede seizoen af van Oostende Bonsoir. In deze aflevering (uitzonderlijk live opgenomen tijdens het DS Podcastfestival), heeft Wouter het over zijn Oostende, over 'de bazen' van zijn vader en zijn blijvende wantrouwen voor luxe, over het verschil tussen eb en app, en waarom we allemaal een bijnaam nodig hebben - in zijn geval: 'Wouter de drammer'.
Als dokter, als oorlogschirurg, als mens, blijft Réginald Moreels het op zijn 72ste met een onverminderd engagement en idealisme opnemen voor de zwaksten onder ons. Nog altijd gaat deze Oostendenaar meermaals per jaar op missie naar Oost-Congo waar op dit moment, dankzij hem, in Beni het allereerste centrum voor chirurgie en verloskunde wordt gebouwd.
Zelfs na twintig jaar komt Sandra Bekkari nog altijd thuis in Oostende, van bij die eerste aanblik van de Noordzee. De vrouw die haar volk leerde hoe vanzelfsprekend gezond eten en leven kan zijn, is een geboren en getogen Oostendse. In Oostende bonsoir blikt ze terug op de eb en vloed in haar leven, op het vele harde werk op weg naar het succes – én op de keerzijde daarvan.
Aäron Fabrice de Kisangani (24) is strandjutter, burgerwetenschapper, changemaker en nog zoveel meer. Al 16 jaar speurt hij de stranden af op zoek naar schatten uit het zilte water en wordt hij geconfronteerd met allerlei wereldproblemen. Aan de hand van zijn verhalen, ontdekkingen, vondsten, en acties probeert hij iedereen iets bij te brengen, alsook te inspireren en te motiveren om de wereld een betere plek te maken.
Voor het eerst komt het nu samen in haar leven: moeder zijn én wereldwijd de podia opgaan. Een kantelmoment, waar Selah Sue met een groot klein hart aan begint. Gelukkig is daar, als 'een wijze grootouder', de Noordzee in Oostende, bij wie ze steeds vaker de rust komt zoeken, en vindt.
Sinds kort heeft zeilster Emma Plasschaert 6 getatoeëerde ringen op de onderarm. Een herinnering aan Tokio, en een aansporing tot in Parijs. Een Olympisch leven dat zich afspeelt over wereldwijde wateren - van thuisstad Oostende helemaal tot in Australië (, waar ze ooit, wellicht, voorgoed zal thuiskomen).
Dalilla Hermans is schrijfster, theatermaakster, moeder, geliefde, hartsvriendin, en ook, en onverminderd, activiste. Over die verschillende rollen, over de angstaanjagende kostprijs die ze al betaalde voor haar engagement, én over die West-Vlaamse tongval, praat ze (in haar eigenste tempo) met Guinevere Claeys in Oostende Bonsoir.
Kaat Pype is meester in de beeldhouwkunst, maar al tijdens haar opleiding aan het KASK in Gent, verschoof haar interesse steeds meer richting video en fotografie. Vandaag is ze vooral bekend van haar treffende portretfotografie voor onder meer De Standaard en Knack. Met surrealistische knipogen, onnatuurlijke poses en stilistische ingrepen creëert Pype haar eigen wereld. Haar beelden zijn dan al vaak leugens, ze zijn tegelijk ook haar waarheid – hoe zij de dingen ziet, of wat ze zelf wil tonen. Kortom: de perfecte weerspiegeling van hoe haar brein werkt.
Stiliste Linda Van Waesberge waagde het als verknochte Brusselaar te verhuizen naar Oostende, en dat verliep net iets minder vanzelfsprekend dan ze had gedacht. Intussen vond ze vaste grond onder de voeten, gaat ze elke ochtend met hond Bowie op het strand de opgaande zon groeten, en wast ze vrolijk het dagelijkse zand van de ramen met the best of Will Tura.