Oostende Bonsoir - Podcast aan Zee

Oostende Bonsoir - ontmoetingen bij valavond, aan de rand van het land, met gastvrouw Guinevere Claeys.  Acht hoog in de torenkamer van residentie BeauSite, met zicht op zee, laten de gesprekken zich leiden door eb en vloed, en wat ginder achter die verre horizon gloort. Over toen en nu, langs laagtij en hoogtij, om te eindigen bij de enige vraag die er op elke leeftijd toe doet: wat wilt u later worden?  

Guinevere Claeys is journaliste, columniste en een diepgelovige Oostendenaar. Haar gasten komen van ver of van heel dichtbij - wat ze delen is dat weke hart voor de noordzee.

53. Amélie Cobbaert

Amélie Cobbaert heeft ijscrème een nieuwe definitie gegeven. In haar smaakrijke Amy Mary in de Langestraat schept ze ijs, haar ijs, dat ze na jaren onderzoek geperfectioneerd heeft. De burgerlijk ingenieur legt de lat hoog. Geen kant-en-klare ijsmixen, geen stabilisatoren, emulgatoren of welke ijsverbeteraars dan ook. Met dat pure ijs in de uitzonderlijkste smaken is ze nu al een vaste waarde geworden.

52. Valentijn Dhaenens

Valentijn Dhaenens is theatermaker en speler bij, onder vele andere, compagnie Skagen en de KVS. En als acteur kennen we hem uiteraard ook van het scherm - hij speelde in talloze films waaronder ‘De Helaasheid der dingen’ en ‘Girl’. 
Als kind kwam hij al in Oostende de mensheid van de kwallen redden, en sinds kort heeft hij hier ook zelf weer wat vaste grond onder de voeten.
Deze aflevering namen we uitzonderlijk op, hoog in het Kursaal, in de mooie ruimtes van Brassi Rooftop.

51. Brihang

Brihang, ofwel Boudy Verleye, kennen we als de rapper-dichter die ons in zijn eigenste taal en universum over de kleine grote stappen in dit leven vertelt. Op zijn eenendertigste is hij vader van twee, heeft hij al drie platen uit, woont hij in Brussel, maar voelt hij tóch ook weer die Noordzee trekken.

50. Els Wuyts

Els Wuyts is kunsthistorica en curator van de achtste editie van de triënnale Beaufort, die van eind maart tot begin november 2024 langs de gehele kust te zien is. Els kwam zo’n twintig jaar geleden in Oostende wonen, en is een van die aangespoelden die zich hier meteen voorgoed verankerd voelde. 
In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt ze Guinevere over haar liefde voor kunst, voor Oostende, voor bewegen en in beweging blijven, én waarom dat ene nieuwe (en blijvende) Beaufort-kunstwerk haar zo diep in het hart zit.

49. Magnolia Tsogbé

Magnolia Tsogbé is ‘social media marketing consultant’, of in eigen woorden: social media queen. Met haar bedrijf Flourish by Magnolia maakt ze ons wegwijs in die immer veranderlijke en beweeglijke wereld van sociale media. Magnolia groeide op in Oostende, kreeg de kansen niét zomaar aangereikt, maar ze leerde die zelf te zoeken, te grijpen en waar te maken.

48. Manu Van Acker

Manu Van Acker is MNM-radiopresentator, heeft opgemerkte gastrollen in series als Nonkels, Onder Vuur en De Laatste Dag, en kennen we uiteraard ook als Manusje-van-Alles in Iedereen beroemd. Nog maar vierentwintig is hij, en al zeker sinds zijn innemende passage bij De Slimste Mens ter Wereld, lijkt de geboren en getogen Oostendenaar klaar voor de wereld. In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt hij Guinevere over zijn zoekende parcours, over dat laatste concert van Arno, en over de kracht die een afwijzing kan zijn.

47. Friedel Dufait - BWANA

Net nog werd Friedel Dufait, aka Bwana, een van de drie laureaten van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Met haar 19 jaar is Friedel tot nog toe de jongste gast in Oostende Bonsoir, maar aan de snelheid waarmee zij schakelt, lijkt ze al meerdere levens ver. In deze aflevering vertelt de geboren en getogen Oostendse over de geërfde liefde voor Arno en Nick Cave, over ontbijten met Enzo Knol , en over die afsluitende havermelklatte in de Copador na een nachtje Langestraat.

46. Leen Demaré

Leen Demaré maakt al bijna 40 jaar radio. Ze bracht een eigen toon en persoonlijkheid in de radiostudio, en inspireerde zo hele generaties radiomakers. Zelf ging ze van Radio 1, over radio Donna en Joe fm, naar Play Nostalgie. Geef haar een radiostudio en ze komt thuis. Al doet ze dat sinds enige jaren ook, en steeds vaker, in Oostende.

45. Pieter Hens

Pieter Hens speelt als marketing manager bij Toerisme Oostende al vele jaren zijn onmisbare rol achter de schermen. In de zomer van 2022 kantelde zijn leven, en dat van zijn vrouw en twee kinderen. Na een zwaar ongeval moest het hele gezin revalideren, maar kreeg vooral de jongste dochter Lilou een hard verdict. Door een dwarslaesie is zij sindsdien aangewezen op een rolstoel. De indrukwekkende kracht waarmee Lilou, en het hele gezin, doorgaan, is eindeloos inspirerend, én bezielt nu ook een eigen vzw: Fou de Lilou.

44. Herr Seele

Herr Seele is de man van de vele gedaantes. Hij is humormaker, absurdist, surrealist, maker van legendarische televisie, tekenaar van Cowboy Henk, kompaan van Kamagurka, pianostemmer, Oostendenaar en bovenal: kunstschilder. In deze aflevering van Oostende Bonsoir geeft hij zijn gedachten, herinneringen en ideeën de volle vrije loop.

43. Zwangere Guy

Gorik van Oudheusden kennen we natuurlijk als de onnavolgbare Zwangere Guy, de volbloed Brusselse rapper die volop blijft vervellen tot een all-round kunstenaar. Tijdens deze aflevering, live opgenomen op het DS Podcastfestival, vertelt hij Guinevere Claeys over de vele manier waarop zijn leven aan het transformeren is, over zijn hart voor Oostende, en over die ene verre droom in de Andes.

42. Eva Moeraert

Eva Moeraert maakte al podcasts toen dat woord nog niet bestond, en intussen lijkt ze een van de beschermheiligen van het genre. In naam van de mooiste audioverhalen kwam ze al bij de uitzonderlijkste mensen en reisde ze al halve werelden rond, deze zomer zelfs helemaal tot in het Argentijse Ostende. In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt Eva over het onwaarschijnlijke ontstaan van Ostende, over het prachtig spannende alleen reizen, én over alle magische deuren die opengingen sinds ze besloot om alleen nog maar ‘ja’ te zeggen. Binnenkort is Eva te zien en te horen op het Podcastfestival, maar nu eerst hoort u ze hier bij ons.

41. Michiel Rabaey

Michiel Rabaey kennen we als de altijd verrassende chef-kok van restaurant STORM, al vijf jaar een gastronomisch baken op Oosteroever. Als North Sea chef laat hij zich helemaal leiden en inspireren door wat de Noordzeevissers hem aanbieden. Op topniveau demonstreert hij hoe kwaliteit, creativiteit én duurzaamheid vanzelfsprekend hand in hand gaan. In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt hij Guinevere over zijn eindeloze liefde voor de Noordzee, voor de visser, voor al die nobele onbekende vissoorten zoals de miete, én over zijn passie voor stormweer.

40. Piet De Praitere

Met Piet De Praitere openen we ons nieuwe seizoen van Oostende Bonsoir. We kennen hem in de onsterfelijke gedaantes van Etienne met het open verhemelte, en uiteraard van Claude Delvoye in Bevergem. En straks gaat de acteur en komiek (en nieuwbakken Oostendenaar) ook nog eens in eigen naam het podium op met zijn voorstelling ‘Ik ruik naar Oostende'. In deze aflevering vertelt hij Guinevere over opgroeien in een gezin van acht, over de drukte in het eigen hoofd, én wat die geur van Oostende dan wel precies is.

39. Dini Bogaert

Wereldberoemd in, en intussen ook ver buiten, Oostende: Dini Bogaert, én de garnalen die het (gelijknamige) schip elke ochtend Oostende binnen voert. Al jaren is ze een vaste waarde aan de vistrap en in restaurants over de hele stad. In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt Dini aan Guinevere over haar leven als vissersdochter en als hoofd van de familierederij, over de gemiste knuffels van haar vader, en over die laatste bijzondere keer dat ze ook zelf de zee op ging. 

38. Dieter Coppens

Dieter Coppens kennen we van vele reizen en programma’s, van De poolreizigers tot Down the road, om Restaurant Misverstand niet te vergeten, en uiteraard ook Alles in de strijd, met die memorabele finale in Oostende. In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt Dieter Coppens aan Guinevere Claeys over het Oostende ‘van oma en opa’, over het vaderschap van drie, over de natuurgids die hij als kind eigenlijk al was, en over dat wat hij in hart en ziel altijd is gebleven en waarmee het allemaal ooit begon: een lifter. 

37. Angelique Foré

Angelique Foré is samen met hartsvriendin Barbara De Beir de oprichter van die bruisende community voor en van de ondernemende vrouwen van Generation WOW. Op 12 juni 2023 laten zij in Kursaal in Oostende op hun tweede grote WOW-conferentie alweer zo’n 1.000 vrouwen de krachten bundelen. In deze aflevering vertelt ze over de oerkracht die vriendschap is, over groots durven dromen, leven en liefhebben, maar hoe ze ook leerde dat dit allemaal niet lukt zonder de basis voor dit alles: zelfzorg en -liefde.

36. Bjørn Van Poucke

Bjørn Van Poucke kennen we als die inspirerende curator van het jaarlijkse streetart festival The Chrystal Ship, maar hij is bovenal ook de voorvechter en de behoeder van al wat in dit land, en zelfs daarbuiten, met streetart te maken heeft.In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt Bjørn Van Poucke aan Guinevere Claeys over de prachtig verbindende rol die kunst en al zeker streetart kan spelen, over het parcours dat hem naar die schoonheid heeft gebracht, en hoe hij in dat parcours al van op jonge leeftijd alleen zijn weg te zoeken had.

35. Vida Acquaro

Vida Acquaro is de drijvende kracht achter restaurant Marina, een vast baken in Oostende, dat vijftig jaar geleden al geopend werd door haar vader Domenico, en dat sinds enkele jaren onverminderd doorgaat op Oosteroever. 
In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt ze Guinevere Claeys over haar mediterraanse en oosterse roots, over de inspirerende lef van haar vader, over de fragiele band met haar moeder en over de prachtige, maar ook dagelijkse, strijd die het is om een bloeiend restaurant te runnen. 

34. Marc Herremans

Het is 21 jaar geleden intussen al dat Marc Herremans verlamd raakte door een fietsongeluk tijdens een training in Lanzarote. Een drastisch kantelpunt in het bestaan van de topsporter, en het begin van een heel nieuw leven: een leven dat hem nog zoveel meer zou schenken dan waar hij van gedroomd had. In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt hij Guinevere Claeys over die kanteling, over hoop en veerkracht, en over die ene bepalende wijsheid van zijn vader. 

33. Kurt Van Eeghem

Kurt Van Eeghem werd vorig najaar zeventig, en lijkt een ongeziene springtij te beleven. De radio- en televisiepresentator die vijf jaar geleden met pensioen moest gaan, voelt zich heerlijk in zijn schik als schrijver. Zijn boek over de Litouwse kunstenaar Mikajolus Čiurlionis wordt alom geprezen, en in zijn volgende boek speelt Oostende zowaar de hoofdrol. 

In deze aflevering vertelt hij Guinevere Claeys over dat wereldberoemde Oostende van de belle époque, over zijn Zeebrugse kinderjaren, over dat glas champagne dat hij kreeg van Jacques Brel, en over de wezenlijke zegen die zijn moeder was. 

32. Xavier Taveirne

Xavier Taveirne kennen we als de man die ons al jaren komt vertellen wat er in de wereld gebeurt – dat deed hij lang vroeg in de Ochtend op Radio 1, maar intussen al enige tijd laat op de avond in Journaal Laat. Hij groeide op in Brugge, woonde jaren in Brussel, keerde naar Brugge terug, en komt nu thuis in Oostende. In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt hij Guinevere Claeys over zijn opgroeien in het Beernemse restaurant van zijn ouders, zijn internaatjaren, zijn vastbesloten parcours in de journalistiek, over die waarom-vraag die hem in alles blijft drijven, en over die eerste echte kus op zijn 21ste die hem zichzelf leerde kennen. 

31. Dominique Deruddere

Dominique Deruddere ruilde zopas de ene westkust in voor de andere. Na 15 jaar in Los Angeles komt de regisseur nu thuis in Oostende, waar zijn nieuwste film The Chapel net nog in première ging op het Filmfestival. In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt hij Guinevere Claeys over de lange tocht die hij aflegde, van barman in Leopoldsburg tot Oscargenomineerde regisseur in Los Angeles – een tocht en een leven die van springtij naar soms heel diepe eb ging, en altijd weer terug.

Je kunt het volledige interview ook bekijken via YouTube.

30. Martin Heylen

Oostende Bonsoir wuift 2022 uit in het lichtende gezelschap van Martin Heylen. We kennen hem als de onvermoeibare verteller die ons al jaren meeneemt op zijn vele reizen, dit jaar nog naar zijn verre vergeten familie in Amerika. Het werd zijn meest persoonlijke queeste ooit.

In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt hij Guinevere Claeys over die teruggevonden nestwarmte, en over alles wat dit jaar hem nog meer bracht, én ook afnam. Hij heeft het verder over dat Oostende dat in hem verankerd zit, over levende garnalen op de tong, hij demonstreert de teloorgegane kunst van het fluiten (mét tremolo), en dan is er nog het plotse besef van dat ene jubileum dat hij, dag op dag, blijkt te vieren.

29. Anneleen Fransen

Vroedvrouw en fotograaf Anneleen Fransen is medeoprichtster van de prachtige vzw Boven de Wolken. Anneleen en haar uitgebreide netwerk aan fotografen maken foto’s van sterrenkinderen - kinderen die vroeger in alle anonimiteit verdwenen, alsof ze nooit bestaan hadden. In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt Anneleen aan Guinevere over de bron van haar engagement, dat haar ooit van Nijlen naar Oostende deed verhuizen, over het jammerlijke onbegrip dat nog altijd bestaat rond stilgeboortes, en over dat ene verzwegen verhaal van een 96-jarige vrouw dat de kiem zou vormen van Boven de Wolken.

28. Ellen Distave

Als Oostende weer in volle bloei is, dan is Ellen Distave een van die krachten die daar mee voor heeft gezorgd. Met haar boetiek LILY - Life's Little Luxuries (Oostende) bracht ze tien jaar geleden een compleet nieuwe vibe in de stad, op een plek en een moment dat dit nog lang niet zo vanzelfsprekend was. Het ondernemerslef zit haar gelukkig diep in de genen, net als Oostende zelf. In deze aflevering vertelt ze Guinevere Claeys over haar kindertijd oog in oog met de zee, de verte en de vuurtoren, over de liefde voor het ondernemerschap, over hoe het voelt om plots de helft van de tijd je kinderen te moeten missen, over covidshifts in het ziekenhuis, en over krachtgevende, nachtelijke strandwandelingen. 

27. Olivier Willems

Hij was vorig jaar nog ‘Chocolatier van het jaar’ en op Oosteroever, onder de vuurtoren, opende hij onlangs zijn tweede vestiging: Olivier Willems is na 30 jaar nog lang niet uitverteld. In deze Oostende Bonsoir vertelt hij Guinevere Claeys over dat pad dat hij al sinds zijn 21ste vastberaden blijft volgen, over de kunst en de alchemie van de chocolaterie, over die praline met Noordzeewater die eraan komt, en over de vloed en soms diepe eb in zijn eigen leven. 

26. Shannah Zeebroek

Shannah Zeebroek beleeft op haar 37ste een bijzonder kanteljaar. Op 30 december 2021 was ze voor de laatste keer de gastvrouw in restaurant Willem Hiele in Koksijde. Tien jaar lang had ze er samen met haar toenmalige partner Willem Hiele aan een uitzonderlijk verhaal geschreven. Het werd tijd voor iets nieuws. Na tien maanden weet de Oostendse wat dat zal worden. Een prachtig plan, niet alleen voor haar, ook voor Oostende. In deze aflevering vertelt Shannah Zeebroek aan Guinevere Claeys over dat wijdvertakte, gretige parcours van haar, over die vanzelfsprekende zorg als tienermeisje voor haar twee jongere broers, en over hoe heerlijk het kan zijn om even niét te weten waarheen.

25. Marijke Pinoy

Marijke Pinoy is al decennialang een van onze krachtigste actrices die theater, televisie en film met even groot plezier als gemak lijkt af te wisselen. Voor de ‘woeste West-Vlaamse’ blijft het op haar 64ste nog altijd een grote oefening om de kalmte en de leegte te durven omarmen. In deze aflevering van Oostende Bonsoir vertelt ze Guinevere Claeys over dat levenslange balanceren, over dat vroege moederschap, over het lef om voor je eigen leven te kiezen, én over die ultieme wijsheid van haar moeder: ‘Het is wat het is.’

24. Walter Van Steenbrugge

Strafpleiter Walter Van Steenbrugge kennen we van de meest uiteenlopende processen - van operatie Kelk tot operatie Schone Handen - en als een man die zich de gezondheid van ons rechtssysteem onvermoeibaar blijft aantrekken. In Oostende Bonsoir vertelt hij over de wortels van zijn engagement, over de cruciale rol van Oostende (én Lafayette) in zijn leven, over lopen langs de vloedlijn, en geeft hij en passant nog een beloftevol hondshaaireceptje mee. 

23. Wim Opbrouck

Wim Opbrouck kennen we als acteur, muzikant, tekenaar, schrijver, en als een man die eeuwig blijft ondernemen en bewegen. Net nog richtte hij in Oostende het IOBZ op (het Instituut voor Onderzoek van de Betovering der Zeeën) en nu is hij druk aan het filmen boven, op en onder water voor een langspeelfilm over die heerlijk mysterieuze ‘elfde provincie’, zoals hij de Noordzee noemt.

In Oostende Bonsoir vertelt hij over alle expeditie-avonturen, over het doflijntje én de bultrug in hemzelf, en over die danscarrière die er later nog zit aan te komen.

22. Jozefien Mombaerts

Jozefien Mombaerts staat met evenveel vanzelfsprekendheid op het podium als dat ze achter de schermen werkt. De actrice en theatermaakster is tijdelijk artistiek leider van Theater aan Zee en werkte een programma mee uit dat oproept tot dat ene waar het altijd weer finaal op aankomt: zorg dragen voor mekaar. 

In deze aflevering vertelt ze over haar schoon zoekend parcours in leven en werk, over die voorlopig lege lijst met redenen waarom Johan Heldenbergh de liefde van haar leven is, en dan is er ook nog die pony op een boot.

21. Johannes Verschaeve

Johannes Verschaeve kennen we als de voormalige frontman van The Van Jets en nu als enige man in zijn geweldige soloproject Johannes Is Zijn Naam. In deze aflevering vertelt hij over zijn jeugd in het verstilde Oostende van de jaren negentig, en hoe de stad hem leerde de schoonheid in het lelijke te zien (en omgekeerd), en van hem de wezenlijke 'je m'en foutist' maakte die hij op en naast het podium is.

20. Veerle Helsen

Veerle Helsen stapte enkele jaren geleden uit de file en uit de ratrace, en begon een nieuw surfend bestaan. De freelancejournaliste deed waar velen van dromen, maar niet aandurven. Haar twee prachtige surfgidsen, Surf & Stay, helpen alvast moed en inspiratie te verzamelen. In Oostende Bonsoir vertelt ze over haar leven voor-en-na, over hoe wonderlijk en ook wel eens eenzaam het is om solo te reizen, over de groeiende zelfverzekerdheid van de vrouwelijke surfcommunity, én over haar camper: Connor.

19. Mickael Karkousse

Het is in hartje Oostende dat Goose-frontman Mickael Karkousse als zesjarige ooit zijn performanceleven begon. De Kortrijkzaan blijkt diep geworteld in de stad aan zee, en blijft gereld terugkeren om er het kind in hem terug te vinden en het eens luid uit te schreeuwen op het strand. In Oostende Bonsoir komt hij vertellen over die jongen van toen, de man van nu, en de performer die hij altijd blijft worden.

18. Guga Baúl

Laurent Bailleul, ofwel Guga Baúl, werd groot (1m96 zelfs) in het hart van Oostende, week uit naar Antwerpen, maar komt geregeld terug om de harteklop te voelen, naar de Noordzee te kijken, ook te werken (zoals nu voor het nieuwe seizoen van 'Onder vuur'), óf te padellen. In 'Oostende Bonsoir' vertelt hij over toen, nu en morgen, over die soms oncontroleerbare imitator in hem, en hoe het tussen al die vele typetjes soms hard zoeken is naar zichzelf.

17. Ineke Steevens

De Oostendse Ineke Steevens is de bezielde directeur van ons Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. In deze aflevering van Oostende Bonsoir komt ze vertellen wat ze leerde over (én van) ‘de prachtige mens’ die de visser is, verklaart ze waarom ze alleen hier kan thuiskomen, en hoe het zo komt dat haar vier kinderen de Noordzee ‘opa zee’ noemen.

16. Wouter Deprez

Met Wouter Deprez trappen we het tweede seizoen af van Oostende Bonsoir. In deze aflevering (uitzonderlijk live opgenomen tijdens het DS Podcastfestival), heeft Wouter het over zijn Oostende, over 'de bazen' van zijn vader en zijn blijvende wantrouwen voor luxe, over het verschil tussen eb en app, en waarom we allemaal een bijnaam nodig hebben - in zijn geval: 'Wouter de drammer'.

15. Reginald Moreels

Als dokter, als oorlogschirurg, als mens, blijft Réginald Moreels het op zijn 72ste met een onverminderd engagement en idealisme opnemen voor de zwaksten onder ons. Nog altijd gaat deze Oostendenaar meermaals per jaar op missie naar Oost-Congo waar op dit moment, dankzij hem, in Beni het allereerste centrum voor chirurgie en verloskunde wordt gebouwd.

14. Sandra Bekkari

Zelfs na twintig jaar komt Sandra Bekkari nog altijd thuis in Oostende, van bij die eerste aanblik van de Noordzee. De vrouw die haar volk leerde hoe vanzelfsprekend gezond eten en leven kan zijn, is een geboren en getogen Oostendse. In Oostende bonsoir blikt ze terug op de eb en vloed in haar leven, op het vele harde werk op weg naar het succes – én op de keerzijde daarvan.

13. Aäron Fabrice de Kisangani

Aäron Fabrice de Kisangani (24) is strandjutter, burgerwetenschapper, changemaker en nog zoveel meer. Al 16 jaar speurt hij de stranden af op zoek naar schatten uit het zilte water en wordt hij geconfronteerd met allerlei wereldproblemen. Aan de hand van zijn verhalen, ontdekkingen, vondsten, en acties probeert hij iedereen iets bij te brengen, alsook te inspireren en te motiveren om de wereld een betere plek te maken.

12. Selah Sue

Voor het eerst komt het nu samen in haar leven: moeder zijn én wereldwijd de podia opgaan. Een kantelmoment, waar Selah Sue met een groot klein hart aan begint. Gelukkig is daar, als 'een wijze grootouder', de Noordzee in Oostende, bij wie ze steeds vaker de rust komt zoeken, en vindt.

11. Emma Plasschaert

Sinds kort heeft zeilster Emma Plasschaert 6 getatoeëerde ringen op de onderarm. Een herinnering aan Tokio, en een aansporing tot in Parijs. Een Olympisch leven dat zich afspeelt over wereldwijde wateren - van thuisstad Oostende helemaal tot in Australië (, waar ze ooit, wellicht, voorgoed zal thuiskomen).

10. Dalilla Hermans

Dalilla Hermans is schrijfster, theatermaakster, moeder, geliefde, hartsvriendin, en ook, en onverminderd, activiste. Over die verschillende rollen, over de angstaanjagende kostprijs die ze al betaalde voor haar engagement, én over die West-Vlaamse tongval, praat ze (in haar eigenste tempo) met Guinevere Claeys in Oostende Bonsoir.

9. Luc Zeebroek - Kamagurka

Belgisch cartoonist, theater- en televisiemaker en allround kunstenaar. Kamagurka staat bekend om zijn absurde cartoons en tv-shows. Fan van KV Oostende en de zee.

8. Kaat Pype

Kaat Pype is meester in de beeldhouwkunst, maar al tijdens haar opleiding aan het KASK in Gent, verschoof haar interesse steeds meer richting video en fotografie. Vandaag is ze vooral bekend van haar treffende portretfotografie voor onder meer De Standaard en Knack. Met surrealistische knipogen, onnatuurlijke poses en stilistische ingrepen creëert Pype haar eigen wereld. Haar beelden zijn dan al vaak leugens, ze zijn tegelijk ook haar waarheid – hoe zij de dingen ziet, of wat ze zelf wil tonen. Kortom: de perfecte weerspiegeling van hoe haar brein werkt.

7. Tom Palmaerts

Tom Palmaerts is een trendwatcher, bekroonde keynote speaker en managing partner bij Trendwolves. Een podcast over de toekomst, het verleden en de kracht van water met zicht op zee.

6. Caroline Pauwels

Caroline Pauwels, rector van de VUB, gastcurator van Theater aan Zee, en vurige verdedigster van het vrije woord en de verwondering, komt zich al jaren in Oostende laven aan lucht, licht en water. Als geen ander leerde zij leven met eb en vloed.

5. Frank Vander linden

Frank Vander linden - die we uiteraard allemaal kennen van de onsterfelijke rockband De Mens - heeft een bijzondere band met Oostende. Zo bijzonder dat hij niet één, maar al twee nummers schreef in, en voor, de Stad aan Zee. 'Oostende, de ene stad is de andere niet'.

4. Linda Van Waesberge

Stiliste Linda Van Waesberge waagde het als verknochte Brusselaar te verhuizen naar Oostende, en dat verliep net iets minder vanzelfsprekend dan ze had gedacht. Intussen vond ze vaste grond onder de voeten, gaat ze elke ochtend met hond Bowie op het strand de opgaande zon groeten, en wast ze vrolijk het dagelijkse zand van de ramen met the best of Will Tura.

3. Lize Spit

Voor Lize Spit, auteur van Het Smelt en Ik Ben Er Niet, is Oostende de stad van haar liefde. De plek waar ze de zee komt lezen en de horizon herschrijft. Oostende als haar Brussel aan zee, of net niet.

2. Sebastien Dewaele

Sebastien Dewaele mag dan wel officieel niet meer in Oostende wonen, maar de zee is en blijft altijd thuiskomen. Hij vertelt vrank en vrij over zijn jeugd, carrière en band met de zee.

1. Willem Hiele

In de eerste aflevering neemt sterrenchef en surfer Willem Hiele je mee op zijn audiogolf. Een gesprek over de turbulentie in zijn leven, het succes en de zoektocht naar rust. En de rol die Oostende speelt in zijn verhaal.