De vijf tips van curator Hubert Rubbens voor Oostende voor Anker

Hubert Rubbens is al meer dan 20 jaar dé man die Oostende voor Anker vorm geeft. Wie kan dan ook beter enkele tips geven wat je zeker niet mag missen van deze editie. 

1. El Galéon

El Galeón is een replica van een 17e-eeuws Spaans galjoen, dat een centrale rol speelde in de handels- en culturele routes naar Indië gedurende meer dan drie eeuwen (16e tot 18e eeuw), de langste en meest uitdagende zeeroutes in de geschiedenis van navigatie. El Galeon werd tussen 2009 en 2010 gebouwd door de Nao Victoria Foundation, ontworpen en ontwikkeld door Ignacio Fernández Vial op de Punta Umbria scheepswerf in Spanje. Het schip werd te water gelaten op 30 november 2009 en heeft tussen 2010 en 2016 meer dan 48.000 zeemijlen afgelegd over 's werelds grootste zeeën en oceanen. Het heeft havens in vier continenten aangedaan en heeft deelgenomen aan talloze culturele projecten. Tot op heden hebben bezoekers bijna honderd havens over de hele wereld kunnen verkennen aan boord van dit uitzonderlijke schip. Ontdek de geschiedenis aan boord van dit unieke schip.

El Galéon

2. Nao Victoria

De Nao Victoria is een replica van de kraak die werd gebouwd voor ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan (1480-1521). Met dit schip ontdekte Magellaan onder andere de Straat van Magellaan tussen Zuid-Amerika en Vuurland. In het begin van de zestiende eeuw streden Portugal en Spanje om controle over de handelsroutes over zee. Spanje, onder leiding van Karel V, wilde het Portugese monopolie op de Aziatische specerijenhandel doorbreken. Magellaan leidde een expeditie om Amerika te omzeilen en via die route de specerijeilanden te bereiken. Hij was de eerste ontdekkingsreiziger die rond de hele wereld voer, wat bewees dat de aarde rond was. De reis duurde meer dan twee jaar en werd gekenmerkt door winterstormen, muiterij, scheurbuik en andere gevaren, waarbij enkel de bevelhebbers kennis hadden van de zeilvaart. Tijdens 'Oostende voor Anker' kun je dit unieke schip en het leven aan boord ontdekken.

3. Belgisch Maritiem erfgoed

Sinds het einde van de 20e eeuw groeit de interesse in ons maritiem erfgoed, met restauratieprojecten en tewerkstellingsinitiatieven. De Nele, een replica gebouwd in Oostende, en de scute St. Pieter zijn mooie voorbeelden. De B17 De Vrijheid, de laatste platboomde Blankenbergse schuit, werd in 1904 uit de vaart genomen na bijna 20 jaar dienst. Een groep vrijwilligers bouwde tussen 1992 en 1999 een replica van de B1 Sint Pieter. Ook de reddingsboten Watson 2 en 3 ondergaan restauratie. Deze boten, gebouwd in 1948, zijn unieke stukken maritiem erfgoed aan onze Belgische Kust.

4. Maritieme ambachten

Ontdek het ambachtelijke hart van Oostende voor Anker, waar vakmanschap tot leven komt op het Sint Petrus en Paulusplein. Bij "Fer Unique" van Kristof Verkouille, de enige beroepssmid in Oostende, zie je hoe een smid te werk gaat. Ook de houtkappers die de Jean Bart bij Gravelines bouwen, zijn een bezoek waard. Daarnaast presenteren de ambachtslieden van de oude groep "Oude Volksambachten Nu" ter plaatse traditionele ambachten, zoals houtdraaien, mandenvlechten, spinnen en pottendraaien. En natuurlijk mag de bekende haringroker niet ontbreken, die demonstreert hoe haring in 1900 werd gerookt.

Haringroker

5. Blauwe Cluster Avenue & Defensiedorp

Naast het belichten van geschiedenis, scheepsbouw en maritiem erfgoed, wordt ook de toekomst niet vergeten. De Blauwe Cluster Avenue zal opgesteld worden in de schaduw van onze nieuwe 'skytower' en zal het Blauw Innovatiedorp huisvesten, met stands van toonaangevende bedrijven, universiteiten en organisaties die actief zijn op en rond de zee. Dit belooft een ontdekkingsreis te worden voor jong en oud, met innovaties die passen bij het thema van Oostende voor Anker, "Ontdekkingen op zee".

Naast de Blauwe Cluster Avenue zullen zowel de Belgische als Nederlandse marine hun kamp opslaan. Hier kun je carrièremogelijkheden ontdekken en genieten van demonstraties van het duikersteam in een duiktank. Voor de avonturiers zal het Korps Mariniers een klimtoren bieden, en met een 3D-bril kun je aan boord van fregatten stappen en ervaren dat de marine geen leven is, maar een manier van leven.