Menu

U bent hier

Vincent Meessen & Samson Kambalu - History without a past

Mu.ZEE - 02/02/20 tot 17/05/20
In 2015 was Vincent Meessen (°1971, Baltimore) te gast in het Belgische Paviljoen tijdens de biënnale van Venetië, een eer die hij maar al te graag deelde met een aantal andere kunstenaars waarmee hij het door Leopold II opgerichte paviljoen inpalmde. Meessen toonde er de video installatie One Two Three. De film reconstrueert een protestlied dat in mei 1968 door de Congolese student Joseph M’Belolo Ya M’Piku geschreven maar nooit gepubliceerd werd. Meessen diste de tekst op uit het archief van Raoul Vaneigem, één van de sleutelfiguren bij het Internationaal Situationisme. Samen met M’Belolo wekte Meessen niet alleen het lied tot leven maar haalde hij tegelijk ook de intellectuele kruisbestuiving tussen Europa en Afrika aan. Het Internationaal Situationisme was allesbehalve homogeen Europees, het werd gevoed door bijdragen van onder meer Afrikaanse intellectuelen, activisten en kunstenaars.

In diezelfde biënnale van Venetië in 2015 werd Samson Kambalu (°1975, Malawi) uitgenodigd door gastcurator Okwui Enwezor om deel te nemen aan de hoofdtentoonstelling, The State of Things. Kambalu creëerde er onder meer Sanguinetti Breakout Area. Kambalu is net als Meessen geboeid door het Internationaal Situationisme, alleen benadert hij dit vanuit een heel andere hoek. De kunstenaar is van Malawi afkomstig, een land waar een sterke Nyau cultuur heerst die ‘het geschenk’ centraal stelt. Gemaskerde Nyau dansrituelen weerspiegelen een onbaatzuchtig ‘schenken’ van vrije tijd, schoonheid en kunst. Kambalu trekt hierin parallellen naar het Internationaal Situationisme die de strijd aanbonden met het kapitalisme en de potlatch oftewel het gulle schenken propageerden. De Situationisten zochten naar manieren om het gestructureerde dagelijks leven om te gooien en het als een spel te herintroduceren. Vaste patronen moesten worden doorbroken, creativiteit en auteurschap werden van elkaar losgekoppeld. In zijn onderzoek naar het Situationisme en de parallellen met de Nyau cultuur, kwam Kambalu uit bij Gianfranco Sanguinetti, een Italiaanse Situationist die – geheel tegen de ideeën en idealen van het IS in – zijn archief aan Yale University verkocht. Met de installatie Sanguinetti Breakout Area ‘schonk’ Kambalu dit archief als het ware terug aan Italië – integraal en compleet naar zijn hand gezet, détourné, zoals de Situationisten het zouden benoemen.

Mu.ZEE brengt het werk van Vincent Meessen en Samson Kambalu samen, waarbij One.Two.Three en Sanguinetti Breakout Area de basis vormen waarop beide kunstenaars hun gedeelde fascinatie voor de revolutionaire en subversieve idealen van het Internationaal Situationisme verder exploreren.

Data

zo 2 feb 2020 tot zo 17 mei 2020
maandag:
gesloten
dinsdag:
10:00 tot 17:30
woensdag:
10:00 tot 17:30
donderdag:
10:00 tot 17:30
vrijdag:
10:00 tot 17:30
zaterdag:
10:00 tot 17:30
zondag:
10:00 tot 17:30

Locatie

Mu.ZEE
Romestraat 11
Oostende 8400
Toon op kaart

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen