In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht in de volledige binnenstad. Klik hier voor een handig kaartje.

U bent hier

9 uitwaaitips in Oostende

Waar kan je je hoofd beter even leegmaken dan in Oostende? Tal van wandelingen laten je de stad zien, elk op hun eigen manier. Je kunt de wandelingen individueel beleven, met het gezin of met enkele vrienden. Ook een coronaproof museumbezoek behoort tot de mogelijkheden.

Hier zijn onze ultieme uitwaaitips voor deze winter in de Stad aan Zee.

1. Frisse Oostendse zeelucht

Met stip op nummer 1: geniet van een zalige strandwandeling. Eens goed uitwaaien en genieten van de rust van de zee en het strand, daar kan niets aan tippen. Bovendien is er nergens meer dan ruimte genoeg voor iedereen om tot rust te komen, dan op het Oostendse strand.

2. Maritiem Oostende: het beleven waard

Kapitein Panekazak neemt je op sleeptouw door maritiem Oostende met deze gloednieuwe audiotour voor kinderen. Het Geluidshuis verzamelde in deze tour aanstekelijke liedjes, fun facts, een verwarde wetenschapper en nog veel meer. Misschien herken jij wel de stem van Tom Vermeir, Wim Willaert of Sebastien Dewaele tijdens deze tour?

Meer info

3. The Crystal Ship bewonderen in de stad

In 2020 werden 6 nieuwe werken toegevoegd aan de street art route van The Crystal Ship in Oostende. De werken zijn te voet of met de fiets te ontdekken aan de hand van een handig plan. Een ideaal uitwaaimoment dat je meteen ook portie cultuur serveert!

Download hier je gratis parcours

4. Tentoonstelling: Droogvis, slijk en Algipan - Vlaamse meesters van de cross

In de aanloop naar het WK Veldrijden brengt deze tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen je regelrecht naar de feesttent in het midden van het parcours en neemt je mee in het zog van de allergrootste veldrijders. Je bevindt je tussen het gejoel, applaus en geschreeuw van de duizenden supporters die hun helden vooruit schreeuwen, omgeven door levensgrote en unieke foto’s gemaakt door de beste wielerfotografen.

Reserveer je tickets

5. Tik Tak-schaapjes tellen

Voor de kleinste bezoekers van Oostende is er nu de Tik Tak-expo in Fort Napoleon. Bovendien is er ook een leuke zoektocht in de binnenstad, gebaseerd op Tik Tak. In verschillende etalages van kinderwinkels zitten schaapjes verstopt. Kunnen jullie ze samen vinden? Breng het ingevulde formulier binnen bij Toerisme Oostende en krijg een beloning!

Meer over de Tik Tak-expo

6. Een beetje muziek? 

Wist je dat Marvin Gaye een tijdje in Oostende woonde? Hij schreef er zelfs zijn monsterhit Sexual Healing. Heb jij ook nood aan wat healing? Treed in zijn voetsporen en ontdek het Oostendse verhaal van deze soulzanger. 

7. James Ensor Recomposed by Athos Burez

Veelbekroond kunstfotograaf Athos Burez nam het wereldberoemde Ensorschilderij 'De Baden van Oostende' onder handen en gaf er een eigen interpretatie aan. Met honderden figuranten, een echt huzarenstuk dus. Naast het iconisch werk 'De Baden van Oostende' ging Athos Burez ook aan de slag met de andere thema’s van Ensor. Hij grasduinde in het ruime oeuvre van de Oostendse schilder en liet zich inspireren voor een fotoreeks door de dood, maskers en het nostalgische van Oostende.

Lees meer over deze unieke expo

8. TikTok erop los

Eventjes de benen strekken is in de Stad aan Zee sowieso een beleving. Maar krijg je je kids moeilijk op de been? Dan klinkt onze TikTokTour hen vast als muziek in de oren. Geen “saaie” wandeling, maar een interactieve tour doorheen de highlights van onze wondermooie Stad aan Zee. WIN-WIN! 

Download de gratis TikTokTour

9. Het Groen Lint: fiets eens rond Oostende

Oostende is de Stad aan Zee maar tegelijk ook meer dan zee alleen: Oostende is verrassend groen! Het Groen Lint verbindt bestaande en nieuwe groengebieden in de stadsrand met elkaar, zoals een kralenketting met 15 kralen. Het fiets- en voetgangerspad (van 35 km) rijgt de 15 kralen aan elkaar en vormt zo letterlijk een groen lint dat Oostende omsluit. Een ideale fietstocht met het gezin!

Je kunt de kaart voor slechts €3 ophalen bij Toerisme Oostende of hier online bestellen.

Tip

Neem de zee mee naar huis en stop aan de Vistrap voor je naar huis vertrekt voor nachtverse vis en garnaaltjes!

Vistrap

Openlucht vismarkt, ontstaan door de uitbouw van de haven in de 19de eeuw. De Vistrap is dagelijks geopend, behalve op Kerstdag, Nieuwjaar en wanneer er storm op zee is geweest. Reeds ’s morgens vroeg vindt u hier de meest verse Noordzeevis en de Oostendse grijze garnalen.

Lees meer

Nog meer genieten van Oostende

Laat je in de watten leggen op hotel

We zitten met z’n allen al een tijdje thuis. Het kan dan ook enorm deugd doen om er eens tussenuit te zijn. De Oostendse hotels doen er alles aan om je veilig te verwelkomen en je zalig in de watten te leggen. Zeg nu zelf: wegzakken in een zalig bed en genieten van een heerlijke takeaway-maaltijd van de Oostendse restaurants, klinkt toch wel erg aanlokkelijk nu? 

Ontdek hier welke Oostendse hotels je helemaal verwennen.

Heerlijke Oostendse takeaway

Doordat de restaurants moesten sluiten, zijn er heel wat bekende Oostendse zaken die vast op je must-visit lijstje staan, overgeschakeld op takeaway. Het aanbod is groot en verscheiden, dus je blijft zeker niet op je honger zitten (en je doet er de restauranthouders een plezier mee!). 
Ontdek het volledige aanbod van de Oostendse restaurants hier.

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder