De meeste Oostendse hotels blijven open en doen er alles aan om je een aangenaam verblijf te garanderen. De restaurants bieden hun heerlijke aanbod aan voor takeaway of delivery.
Lees hier alles over de nieuwe maatregelen en initiatieven die Oostende neemt in het kader van de bestrijding van het virus.

U bent hier

Toi, Moi et La Mer in 5 vragen

Als je erin slaagt om een bepaald publiek aan je te binden en je houdt van wat je doet, dan moet je gewoon jezelf blijven in de keuken.

Wanneer chef Christophe Snauwaert niet in zijn keuken staat, geniet hij van de mooiste en rustigste plekken in Oostende. Dan kan je hem vinden op zijn dakterras of bij zijn strandcabine in Raversijde, samen met zijn gezin. Bij hen tankt hij nieuwe energie om tijdens de lunch- en avondservice in zijn visbrasserie Toi, Moi et La Mer het beste van zichzelf te kunnen geven. Terwijl we ons nestelen op zijn zonnig terras aan de zeedijk, diepen we vijf vragen voor hem op.

Hoe kwam jij voor het eerst in aanraking met de restaurantwereld?

‘Mijn moeder baatte een bruin café uit waar gasten ook iets konden eten; denk aan de typische volkskeuken zoals grijze garnalen met een Rodenbach. Als tiener belandde ik vaak in haar keuken; al heb je dan nog geen flauw idee over wat je met de rest van je leven wil aanvangen (lacht). Na een tegenvallende stage verdween mijn aanvankelijke goesting voor de stiel, maar toen ik onder de vleugels van een echte patron belandde, flakkerde de liefde voor gastronomie toch weer op. De eerste jaren stonden er in Toi, Moi et La Mer ook spaghetti’s, croques en pannenkoeken op de kaart, maar toen ik steeds meer positieve reacties kreeg, raakte ik aangemoedigd om volop voor mijn eigen stijl te gaan. Ook de keuze voor dit kader met vrolijke kleuren en warme materialen is een bewuste. Gasten moeten hier een zeegevoel krijgen, alsof ze met hun voetjes door het zand woelen terwijl ik ze culinair verwen.’

Wat typeert de keuken van Toi, Moi et La Mer?

‘Een paar jaar geleden was het een trend om iets in een kubus te versnijden of door een ringetje te draaien. Ik heb nooit van mijn klassieke stijl afgeweken: een bord moet er smakelijk uitzien en echt zijn. Daar horen volgens mij geen schuimpjes of gelletjes bij. Mij zal je dus nooit horen beweren dat ik inspiratie opdoe via andere trends, hypes, gidsen of magazines. Als je erin slaagt om een bepaald publiek aan je te binden en je houdt van wat je doet, dan moet je gewoon jezelf blijven in de keuken. Zo simpel is het volgens mij. In mijn geval is dat de klassieke viskeuken met zuiderse toetsen. De Zuid-Franse, Spaanse en Italiaanse keukens zijn zo royaal en gerechten als bouillabaisse, bruschetta met ansjovistapenade of risotto verde met gremolata zet ik mijn gasten telkens met plezier voor.

Als North Sea Chef breek je een lans voor onze vissers, vanwaar die keuze?

‘Zelf ben ik altijd een liefhebber van de viskeuken geweest. Sinds vorig jaar ben ik ook officieel lid van de North Sea Chefs en promoot ik bijvangst. Tilapia, pangasius of komen er hier niet in; ik zweer bij het gebruik van Noordzeevis, zoals gefrituurde sepia of onze catch of the day à 19,5 euro die hier dagelijks wordt geleverd door onze visboer Simons & Decru. Daarnaast serveer ik met ‘Mermaids & Fishermen’ ook nog een best of van onze gerechten in een driegangenmenu à 37 euro. Aangezien een restaurant op de zeedijk enorm gegeerd wordt door (internationale) toeristen is het niet altijd evident om gasten in onze duurzame visfilosofie te betrekken. De vraag naar scampi en gekweekt zalm blijft groot, terwijl het net de missie van de North Sea Chefs is om onbekende en onbeminde vissen zoals rode poon, heek of pieterman creatief te serveren. Met een smeus van garnalen kan ik gelukkig iedereen overtuigen. Daarvoor gebruik ik uitsluitend de Oostendse grijze garnaaltjes van Luc Bogaert en diens dochter Dini (van het gelijknamige schip O.62 DINI). Dat gasten achteraf bij de vistrap hun portie garnalen kunnen aanschaffen om mee naar huis te nemen, maakt het verhaal compleet.’

Welke zijn volgens jou de grootste uitdagingen van een leven en carrière als chef?

‘Ik sta erg graag in de keuken, maar mijn vrouw en ik hebben ook een vierjarige spruit die heel wat aandacht van ons vraagt; bij lange weekendshifts sta ik nu veel bewuster stil dan vroeger. De nieuwe generatie die vandaag aan de hotelsscholen afstudeert, hecht terecht meer belang aan het evenwicht tussen hun werk- en privéleven. Als werkgever en ondernemer kom je zo voor een nieuwe realiteit te staan. Daarom is het onderlinge contact tussen het zaal- en keukenteam van cruciaal belang in ons restaurant: we poetsen samen, we gaan na de service al eens een pint pakken in Copador of Manuscript en van rangorde is er absoluut geen sprake. In dit restaurant staat iedereen op hetzelfde niveau.’

Welk lokaal product moet iedereen absoluut eens geproefd hebben?

‘Misschien heeft het veel te maken met mijn verleden in de zaak van mijn moeder, maar ik heb een voorliefde voor lokale en artisanaal gebrouwen bieren. Een fris biertje bij garnaalkroketjes smaakt fantastisch, toch? Tijdens de lunch raad ik graag een Oostendse Keyte of Poppolou, een ‘North Sea ale’, aan. Ik merk ook dat gasten op restaurant steeds liever een streekproduct ontdekken en proeven. Zeker tijdens de lunch is er meer interesse in onze bierkaart dan in onze wijnkaart. Daarnaast hebben we op onze kaart ook echte fijnproeversbieren staan zoals een fles Tankbier van stadsbrouwerij ’t Koelschip. Ik vind dat we met z’n allen gerust wat trotser mogen zijn op ons vloeibaar erfgoed. Als buitenlandse toeristen België bezoeken voor haar bieren, waarom zouden wij er dan onze neus voor ophalen?’

Contact? 

Albert I-promenade 68
Tel. 059 80 66 13
https://www.toimoietlamer.be

Openingsuren? 

Open van 12.00 - 14.00 uur en 18.00 - 21.00 uur.
Gesloten op maandag en dinsdag. 

Nice to know: What’s cooking?

Christophe denkt er op termijn over na om een take-away aan te bieden van zijn catch of the day in combinatie met verse seizoensgroenten. Op die manier kunnen voorbijgangers en locals voor een vriendelijk prijsje een dagverse bereiding van Noordzeevis meenemen voor thuis. Geïnteresseerd? Houd dan de kanalen van Toi, Moi et la Mer in de gaten.

Geen enkel culinair verhaal missen?

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe zaken, artikels lezen over Oostendse restaurants en culinair Oostende beter leren kennen? Volg Food'Oostende dan! 

Facebook: www.facebook.com/foodoostende

Instagram: www.instagram.com/foodoostende

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder