De meeste Oostendse hotels blijven open en doen er alles aan om je een aangenaam verblijf te garanderen, inclusief maaltijden in het hotel! De restaurants bieden hun heerlijke aanbod aan voor takeaway of delivery.
Lees hier alles over de nieuwe maatregelen en initiatieven die Oostende neemt sinds 19/10.

U bent hier

Waarom deelnemen aan de Nieuwjaarsduik een goed idee is

De Nieuwjaarsduik in Oostende is de jaarlijkse afspraak voor duizenden ‘ijsberen’. Gewapend met een flinke dosis lef en hier en daar een carnavalspruik, trotseren ze vrolijk het ijskoude zeewater. Krijg jij ook al zin om je aan een duik te wagen?

De Nieuwjaarsduik vindt plaats op het strand van Oostende voor de "Drie Gapers".

Nieuwjaarsduik - Praktisch

Wanneer

Zaterdag 02/01/2021 - 15.00 uur

Waar

Strand van Oostende voor de "Drie Gapers" (bij het Stedelijk Zwembad en het Thermae Palace Hotel)

Prijs

Voorverkoop: € 8
Op de dag zelf: € 12
Tickets zijn vanaf het najaar te koop via www.nieuwjaarsduik.be

Programma

De dag verloopt als volgt:

 • 12u00 - Start daginschrijvingen + afhalen polsbandje (naast het Stedelijk Zwembad)
 • 12u00 - Opening Red Bull Partyzone en mogelijkheid tot omkleden in tenten naast het zwembad
 • 14u30 - Gezamelijke opwarming
 • 15u00 - Startschot voor de frisse duik

Waarom deelnemen aan de Nieuwjaarsduik een goed idee is

Ex-judoka Gella Vandecaveye legt uit waarom zo’n nieuwjaarsduik de beste start is voor een nieuw jaar!

 1. Het is gezellig

  “De Nieuwjaarsduik in Oostende is altijd een gezellige bedoening. De sfeer is er heel uitgelaten, bijna carnavalesk. Je moet je dat eens voorstellen: duizenden mensen in badkostuum op het strand, die allemaal gelijktijdig de ijskoude zee induiken. Heerlijk toch! En nadien staan de schnapps en de warme soep klaar. Ja, er worden heel wat banden gesmeed voor, tijdens en na het ijsberen. We zijn allemaal lotgenoten!”

 2. Het is lekker warm…

  “…afgezien van dat ene minuutje in het water dan. (lacht)

  Nee, bij een ijsberenduik staat de warmte centraal. Eigenlijk moet je je lichaam een beetje oververhitten voor je het water ingaat. Ik doe altijd enthousiast mee aan de gezamenlijke opwarming en blijf zo lang mogelijk warm ingeduffeld, met vele laagjes boven elkaar. De meeste warmte verlies je via de uiteinden van je lichaam: het is dus cruciaal dat je een muts, wanten en schoenen draagt. Veel mensen onderschatten het belang van schoeisel, maar op dat koude zand zijn je voeten in een mum van tijd bevroren! Neem ook iemand mee die jou na de duik een handdoek en badjas kan aanreiken.”

 3. Het verlegt je grenzen

  “Natuurlijk is het een ware beproeving om bij vrieskou het zeewater in te rennen. Maar je mag daar gewoon niet over nadenken. Verstand op nul, blik op oneindig, en gaan! IJsberen staat niet gelijk aan pootjebaden: je duikt best helemaal de zee in, en het liefst een paar keer kopje-onder. Blijf springen, dansen, roepen en zingen met de rest - de uitgelaten sfeer neemt je echt op sleeptouw. Maar: concentreer je ook op jezelf en doe je eigen ding. Luister naar de signalen van je lichaam en ga op tijd uit het water. Het is niet omdat anderen vijftien minuten blijven plonzen, dat jij dat ook moet doen.”

 4. Het is gezond

  “Een ijsberenduik kan heel gezond zijn voor je lichaam. Het koude water opent je poriën, stimuleert je bloedsomloop, versterkt je ademhaling en is goed voor je spieren en hart. Het gevoel na zo’n duik is echt zalig. Je huid tintelt helemaal en je hebt het niet echt koud, omdat de buitentemperatuur warmer is dan het water. De voorwaarde voor zo’n duik is wel dat je in goede gezondheid bent: ik zou het niet meteen aanraden aan hartpatiënten. En je moet het verstandig aanpakken, door je voor én na warm aan te kleden. Nog een gouden tip voor ijsberen: bewaar de jenever voor achteraf. Alcohol warmt je lichaam op, waardoor je de koude niet meer voelt en je je grenzen overschrijdt.”

 5. Het is voor herhaling vatbaar

  “Ik heb al een tiental keer deelgenomen aan de Nieuwjaarsduik in Oostende. Nu doe ik het in functie van een teambuilding en is mijn deelname gekoppeld aan mijn goede doel Beyond The Moon. Als je het één keer hebt gedaan, wil je er elk jaar bij zijn! Tussen vandaag en mijn eerste deelname ligt er wel een wereld van verschil. De eerste keer stormde ik als een kieken zonder kop de zee in en bleef ik veel te lang in het water. Ik kwam totaal verkleumd het strand op, zonder schoenen en met te weinig warme kleren die voor me klaarlagen. Het heeft toen lang geduurd voor mijn lichaam weer op temperatuur was. Maar als je bovenstaande tips in acht neemt, ga je gegarandeerd een vlekkeloze Nieuwjaarsduik tegemoet!”

Vertel het verder