Mondmaskers in open lucht zijn in Oostende verplicht in de binnenstad. Op de zeedijk en het strand geldt er geen mondmaskerplicht meer. Bekijk hier een handig plannetje.

U bent hier

Oostende tijdens De Groote Oorlog: stad vol herinneringen

Zou jij de populaire badstad Oostende met het gebrul van geweren en kanonnen associëren? Wij in elk geval niet meteen. En toch ... Terwijl precies 100 jaar geleden het gloednieuwe ‘balneotoerisme’ volop aan de gang was en de rijke burgerij zich tegoed deed aan het weldadige zeewater (en andere sterkere watertjes), spaarden de bommenwerpers helaas ook op de Koningin van de badplaatsen niet.

Nieuwsgierig geworden? Stap op je fiets of wandel door de stad en ontdek het indrukwekkende oorlogserfgoed van Oostende.

Wandeling: Oostende Tijdens De Groote Oorlog

De digitale stadswandeling is gebaseerd op het dagboek van trambediende Charles Castelein, die 52 jaar is wanneer de oorlog in 1914 uitbreekt. Je maakt kennis met het oorlogsverleden van Oostende, door de ogen van een échte Oostendenaar. Je legt de wandeling af aan de hand van een audiogids met beeldscherm.

Ook kenners en historici zoals Prof. Luc De Vos en Marc Reynebeau geven hun visie op Oostende tijdens WOI: Oostende als bezette stad, de kustverdediging, de rol die de haven heeft gespeeld, vernielingen ...

Digitale stadswandeling: Oostende tijdens de Groote Oorlog

Er is nog meer:

Fort Napoleon

Fort Napoleon nog nooit bezocht? Je moest al vertrokken zijn! Napoleon liet in 1811 dit imposante fort in de duinen bouwen als verdediging tegen de Engelse dreiging. Tot een Britse aanval komt het echter nooit. Het fort was een wapenopslagplaats en verblijfplaats van het Franse leger, maar na de val van Napoleon lieten ook Nederlandse , Duitse en Belgische soldaten er hun sporen na. Je kan in het knap gerenoveerde fort terecht voor een historisch bezoek, tentoonstellingen, feestjes of een hapje en een drankje.

Lees meer

Provinciedomein Raversyde

Uit vrees voor een geallieerde landing op het strand en ter bescherming van de havens van Zeebrugge en Oostende (van waaruit Duitse duikboten opereerden) bouwden de Duitsers batterijen langs de Belgische kust. In Raversyde vind je de enige bewaarde Duitse kustbatterij uit WO I. Hier stonden vier kanonnen met observatiebunkers. Vanaf 2016 is er een vernieuwde vaste tentoonstelling over WO I en de zee.

Lees meer

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen