Menu

U bent hier

't Botteltje in 5 vragen

Met ruim 300 biersoorten op voorraad – waarvan er 16 van het vat verkrijgbaar zijn – is Café Botteltje een unicum in Oostende en ver daarbuiten. Na een laatste drankje aan de toog kunnen gasten terecht in hun hotelkamer. Vandaag zet James Desimpelaere het werk van zijn ouders verder die 36 jaar geleden neerstreken in Oostende voor hun horeca-avontuur. Terwijl hij non-stop broedt op nieuwe bierplannen, maakt James gelukkig tijd vrij om vijf vragen over Botteltje te beantwoorden.  

Was het voor jou een uitgemaakte zaak dat jij in het familiebedrijf zou stappen?

‘Ja. Toen ik na mijn opleiding aan de hotelschool van Brugge aanbood om de zaak mee te trekken, stond mijn vader erop dat ik eerst elders ervaring zou opdoen. Zo ben ik als twintiger in La Réserve (Knokke) beland, maar ook in La Villa Loraine & patisserie Wittamer (Brussel). Vandaar trok ik verder naar Frankrijk om ervoor te zorgen dat ik me degelijk tweetalig leerde uitdrukken. Terug in Oostende werkte ik ook nog even in de Koninklijke Villa. Die ervaringen kon ik dan terugkoppelen aan wat ik als kleine jongen gezien had bij mijn ouders. Toen zij begonnen met Hotel Marion in 1983, herinner ik me nog dat Oostende druk werd bezocht door Engelse toeristen. Ons hotel was behoorlijk basic ingericht. Er waren 20 kamers met een wastafel, voor de toiletten moest je naar de gang en in het hotel vond je slechts één douche en één bad. Nu ondenkbaar, maar toen gewoon de realiteit. Wanneer ik in het weekend bijsprong, bakte ik spek met eieren voor onze gasten en daarvoor betaalden mijn ouders me 10 Belgische frank (25 eurocent nvdr.). Onze familie heeft ondertussen een flink parcours afgelegd waar ik trots op ben: behalve een make-over naar 15 ruime hotelkamers en één vakantieappartement, kunnen we 180 gasten in ons café verwelkomen en schenken we ook ons eigen blond en licht bitter bier: de “Ostensche Strever”.’

Waarom ben jij zo gefascineerd door bier?

‘Oorspronkelijk richtten mijn ouders Botteltje in als een bruin café. Gaandeweg zijn de accenten meer op Belgische, artisanale en regionale bieren komen te liggen. Ik vind trouwens dat we als Belg best wat fierder mogen zijn op ons vloeibaar erfgoed. Wanneer ik een Amerikaanse gast over de vloer krijg die speciaal naar België is afgezakt voor een Beercation en naast brouwerijen en degustaties ook het Botteltje aandoet, is dat speciaal voor ons bieraanbod. Intussen zijn ook de meeste interieuraccenten afkomstig uit voormalige brouwerijen of antiekzaken; zo lieten we voor ons boetiekhotel zelfs lusters maken van oude bierflessen. Ik vind het wel relevant dat je in een hedendaagse setting wat van de geschiedenis van een zaak meepikt. Een eigen bier was ook al langer onze droom. Daarom volgde ik een opleiding brouwen en begon ik te experimenteren aan mijn fornuis. In samenwerking met 't Koelschip, de stadsbrouwerij van Oostende, kon ik mijn eigen recept brouwen. Van daaruit is dan ook een eigen lijn opgestart met brouwerij Maenhout in Pittem die ons bier in grotere volumes brouwt en alles afvult in vaten. Onze “Ostensche Strever” is uitsluitend bij ons van het vat verkrijgbaar. Volgende winter zou ook ons donker winterbier op punt moeten staan. Door enkele jaren geleden te investeren in een nieuwe keuken konden we ons beter toeleggen op de bierkeuken. Als apero kan je hier bijvoorbeeld paté van Brugse zot of kaas van Chimay bestellen. Ook qua hoofdgerechten kan je meerdere kanten op met varkenswangen op basis van Keyte Dobbel Tripel, pladijs op een bedje van spinazie met een sausje van Gouden Carolus Classic, scampi's met Sint-Bernardus Tripel en ons zelfgebakken Trappistenbrood belegd met kaas, ham of gerookte zalm. En dan is er ook nog een weekmenu of een brouwersmenu met een duo garnaal- en Chimay-kaaskroketten, stoverij met Westmalle Dubbel en een aan tafel geflambeerde crème brûlée van St. Bernardus Prior of ons vers gedraaid Trappistenijs van “Rochefort 10” met meringue. Vanuit het restaurant trok ik de rode draad door naar het hotel. Bij die kwaliteitsinjectie zijn we naar 15 kamers terug gegaan, in sommige gevallen werd de oppervlakte zelfs verdubbeld. Elke themakamer verwijst nu naar een specifieke Belgische brouwerij en sommige familiekamers of suites hebben er zelfs een eigen salon bij van waaruit de gasten de geschiedenis van de brouwerij nog beter kunnen ontdekken. Toerisme Vlaanderen beloonde onze inspanningen met een extra ster en met die erkenning zijn we erg tevreden.’

Hoe verklaar jij het blijvende succes van Botteltje?

‘Onze zaak ligt pal in het stadscentrum, op een boogscheut van de markt, zeedijk en jachthaven. Met zowel een hotel, restaurant als café staat Botteltje al 35 jaar lang garant voor een unieke bierbeleving en totaalervaring. Je kunt bij ons Keyte Tripel van het vat proeven of andere bieren die elders moeilijk verkrijgbaar zijn. Mijn team en ik kennen de volledige kaart uit het hoofd en wie keuzestress krijgt door de beschrijvingen in het menu, kan ons altijd aanspreken. Je moet al erg vaak passeren, wil je ons volledige assortiment geproefd hebben (knipoogt). Mijn vader was een kei in organiseren en die microbe heb ik van hem overgenomen: 300 biersoorten sorteren is niet evident. Toch hebben we een numeriek systeem uitgedokterd zodat onze medewerkers meteen het juiste bier vinden en waardoor de gasten nooit lang op hun bestelling hoeven te wachten. Wellicht is onze laagdrempelige sfeer ook een belangrijk onderdeel van het succes. Op elk uur van de dag kunnen locals, gezinnen, toeristen en koppels hier terecht: voor een koffie, een aperitiefje of een gerecht van de kaart. Als je het zo bekijkt, is Botteltje eigenlijk een ontmoetingsplaats in Oostende. Bovendien pakken we ook uit met verschillende zones: je kunt plaatsnemen aan de bar, er zijn voldoende hoekjes voor een intiemere sfeer maar we hebben ook een aantal familietafels.’

Hoe luidt jouw motto?

We streven elke dag opnieuw naar tevreden gasten. Toevallige passanten zien uitgroeien tot vaste gasten is het mooiste cadeau voor een horecaondernemer. Natuurlijk steun ik bij de verdere ontwikkeling van Botteltje op een team. Daarom vind ik het belangrijk om je medewerkers ook de kans te geven om zich te ontplooien. Zij weten dat gastvrijheid voor mij een stokpaardje is. Gezellig druk wordt het bij ons vaak – zit het hotel vol, hangen we gewoon het bordje “volzet” op aan de ingang – maar in het café werkt dat niet zo (lacht). De waarde van een eenvoudige “welkom” of “tot ziens” wordt nog te vaak onderschat. (Fier:) Tijdens de Horeca Awards hebben we met onze zaak een award tot meest klantvriendelijke Belgische drankgelegenheid in de wacht gesleept, wat mijn motto nog meer kracht bijzet.’

Waar doe jij energie op?

‘Met een wandelingetje van de Strekdam tot de Twins in Bredene kan ik het werk even achter mij laten. Als ik tijd heb, ga ik graag naar de Crayon voor een optreden. Hoewel het café intussen meer dan 25 jaar bestaat, blijft de eigenzinnigheid ervan bewaard. Binnenkort zou de eigenaar trouwens uitpakken met een kleine snackkaart en een vernieuwd terras.’

Nice to know: What’s Brewing?

Hotel Botteltje is een boetiekhotel met 15 bierkamers die elk de naam van een brouwerij dragen en thematisch worden aangekleed. Als persoonlijk welkomstgeschenkje vinden de gasten van het hotel in de koelkast ook het proefbier van de brouwerij. Kiezen is verliezen: kamer 10 (Bosteels), kamer 11 (De Brabandere), kamer 12 (Dubuisson), kamer 13 (Wilderen), kamer 20 (Strubbe), kamer 21 (Het Anker), kamer 22 (Ter Dolen), kamer 23 (Jessenhofke), kamer 24 (Leroy), kamer 30 (Lindemans), kamer 31 (De Halve Maan), kamer 32 (Rodenbach), kamer 33 (Caulier), kamer 40 (Duvel) en kamer 41 (La Chouffe). In het “Brouwers” vakantieappartement voor 4 personen wordt naar de volgende brouwerijen verwezen: Oud Beersel, Boon Van Honsebrouck, Timmermans en La Trappe. Trappist Westmalle is tot slot de thema-brouwerij van de ontbijtzaal.

Geen enkel culinair verhaal missen?

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe zaken, artikels lezen over Oostendse restaurants en culinair Oostende beter leren kennen? Volg Food'Oostende dan! 

Facebook: www.facebook.com/foodoostende

Instagram: www.instagram.com/foodoostende

Vertel het verder