In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

Menu

U bent hier

STORM in 5 vragen

“Dat we een restaurant zouden openen in Oostende was meer een feit dan een vraag. Voor ons was het Oostende of nergens.”

Praktisch

Contact? 
Hendrik Baelskaai 21
Tel. 059/28.02.61
https://www.stormoostende.be

Type?
Terroirkeuken met een sterke klemtoon op vergeten vissoorten en bijvangst.

Openingsuren? 
Open van 12u00 - 13u45 en 19u00 - 21u00. 
Gesloten op woensdag en zondag. 

Met de wagen? 
Er is ruime parkeergelegenheid in de directe omgeving van het restaurant.

Met het openbaar vervoer? 
Neem de kusttram en stap af bij de halte ‘Weg naar Vismijn’. Van daaraf wandel je 700 meter richting het restaurant.

Met de overzet?
Neem de gratis veerboot die vertrekt aan de Visserskaai.

Een nieuw restaurant lanceren en succesvol op de kaart zetten vergt bloed, zweet en tranen – vraag maar aan Michiel Rabaey en Nathalie Hiele die werkdagen van 18u aan elkaar rijgen. Als chef en gastvrouw doen ze het stormen in hun gelijknamige restaurant. Terwijl Nathalie overlegt met de wijnleverancier van dienst en Michiel verse kreeften kookt om zijn bisque op te peppen, krijgen ze vijf nieuwsgierige vragen voorgeschoteld. 

Voor je met een eigen restaurant begon, werkte je als leerkracht in hotelschool Ter Duinen. Mis je het lesgeven, Michiel? 

‘Eigenlijk niet. De leerlingen mis ik wel; door het contact met jonge gasten houd je toch wel de vinger aan de pols. Het begeleiden was volledig mijn ding, maar ik begreep snel dat je de stiel onmogelijk alleen op school kunt aanleren. Al blijf ik ervan overtuigd dat gedreven leerkrachten hun leerlingen kunnen prikkelen om in het vak te stappen. Vandaag ben ik tevreden dat ik in de praktijk sta, zeker wanneer oud-leerlingen hier reserveren. Stiekem heb ik altijd al gedroomd van een eigen restaurant, maar ik heb geduldig het juiste moment afgewacht.’

STORM is open sinds 5 juli 2018 en het is vandaag geen gemakkelijke klus om een plekje te reserveren in jullie restaurant. Wat is de sleutel tot jullie succes? 

‘Nathalie en ik runnen het restaurant met ons tweetjes en dat werkt het best. Enkel op vrijdagavond en zaterdagavond krijgen we extra hulp in de zaal. Meestal hebben we aan één blik van elkaar voldoende. Het gebeurt zelfs dat we in een vlotte service amper vier zinnen hoeven te wisselen. Die natuurlijke flow voelt goed aan en is intussen al onmisbaar voor mij. We combineren verschillende rollen – die van vriend en vriendin, man en vrouw, chef en maître, zakenpartners, … – maar we letten erop dat we de zorgen van het restaurant niet meenemen naar huis en omgekeerd. STORM is niet toevallig ingericht alsof je bij ons persoonlijk over de vloer komt. Om de interactie met onze gasten te stimuleren, werken we graag gerechten af aan tafel. Bovendien krijgt Nathalie vaak positieve reacties van onze gasten op het feit dat ze moeten aanbellen eer ze hier kunnen binnenstappen. Het zorgt wel voor wat extra rondjes heen en weer rennen, maar daardoor heet je iedereen tenminste persoonlijk welkom. Ook wanneer onze gasten weggaan, staat Nathalie erop dat ze het gordijn voor hen opzijschuift: dan is ze als gastvrouw nog eens in de gelegenheid om kort een praatje te slaan. Dat zijn volgens ons voorbeelden van kleine details die het verschil maken.’

Hoe zou je de aantrekkingskracht die Oostende op jullie uitoefent, beschrijven?

‘We zijn geboren en getogen in Oostende. Sinds kort wonen we in Gistel. Op vrije dagen blijft het duivels moeilijk om aan de lokroep van Oostende te weerstaan (lacht). Onze kinderen smeken dan om te wandelen bij de strekdam. Ze kunnen ook ontzettend genieten van het bouwen van zandkastelen tot het vloed wordt. Dat we een restaurant zouden openen in Oostende was meer een feit dan een vraag. Voor ons was het Oostende of nergens. STORM is gelegen op Oosteroever, een minder bekend stadsdeel dat momenteel in volle ontwikkeling is. Door de aanwezigheid van Jolly Sailor en komst van Ristorante Marina en de conceptstore Kabine ontstaat er stilaan een nieuwe beweging van eigenzinnige horecaondernemers. Die diversiteit is exact wat een buurt nodig heeft om te bruisen. Als ik terugblik op de mensen met wie ik vroeger op de schoolbanken zat, dan zijn dat degenen die vandaag deels het gezicht van onze kust bepalen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Oostendenaar Willem Hiele die in het vissershuis van zijn ouders in Koksijde kookt op torenhoog niveau, Bruno en Maarten Jansseune die Design Oostende met succes runnen en Xavier Vercaemst, de trekker van o.a. Andromeda, Burlington, Cocoon en Upstairs Hotel (Groep C-Hotels). Ik ben echt fier op Oostende.

Wat is jullie hoogste streefdoel? 

Tevreden zijn en blijven, zowel privé als professioneel. Je kunt altijd harder werken en meer tafeltjes in je restaurant proppen, maar soms moet je een lijn durven te trekken. Voor je eigen balans maar ook voor het comfort van je gasten. Die twee couverts extra zouden misschien zoveel onrust creëren in STORM, dat het plezier bij ons verdwijnt en ook de ervaring van andere gasten beperkt.’

Heb je intussen al een signatuurgerecht waarvoor gasten speciaal terugkeren? 

‘Een echt signatuurgerecht heb ik voorlopig nog niet, maar dat heeft meer te maken met het feit dat we uitsluitend een maandelijks wisselend meergangenmenu serveren. Toch is er ook een constante: als North Sea Chef ademt mijn keuken de zee. Het uitzicht, de producten en de bereidingen; ik kook voor bepaalde bereidingen in zeewater. Water is voor mij rustgevend. Het liefst werk ik met onze lokale vissoorten. Als ik hier een gerechtje met steenbolk of schelvis in combinatie met smeus of preistoemp serveer, dan merk ik aan de reviews van onze gasten dat zo’n gerecht blijft hangen. Een publiekslieveling die tijdens elk bezoek aan STORM terugkeert, is ons droog worstje waarbij we een deel van het zout vervangen door algen – dat is eigenlijk een samenwerking met de Oostendse slagerij van Stefaan Burggraeve. Onlangs kregen we zelfs de vraag van een groothandel of we interesse hadden om ons worstje te commercialiseren, maar daarvoor hebben we vriendelijk bedankt.’ 

Geen enkel culinair verhaal missen?

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe zaken, artikels lezen over Oostendse restaurants en culinair Oostende beter leren kennen? Volg Food'Oostende dan! 

Facebook: www.facebook.com/foodoostende

Instagram: www.instagram.com/foodoostende

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder