Menu

U bent hier

Springtij: Giselle

Kursaal Oostende - di 3 apr 2018

Een verhaal over een onmogelijke maar pure liefde.
Giselle is een romantische klassieker in zijn zuiverste vorm. Het wereldberoemde ballet vindt zijn oorsprong in de periode van de romantiek uit de 19de eeuw en is tot op heden nog steeds één van de meest populaire balletten.

Het is een ballet dat bestaat uit twee akten. De eerste akte is zeer levendig en kleurrijk, maar deze eindigt met een zeer aangrijpende scène. Een dramatisch einde dat meteen de toon zet voor de tweede, eerder onaardse en pure ‘witte akte’. Giselleis niet alleen een van de meest romantische werken uit het klassieke repertoire, maar ook een van de meest uitdagende als het aankomt op het inlevingsvermogen van de dansers.

Het verhaal
Het verhaal gaat over graaf Albrecht die verliefd wordt op een eenvoudig boerenmeisje, Giselle. Hij verbergt zijn ware adellijke identiteit en rept geen woord over zijn verloofde Bathilde, om de liefde van Giselle voor zich te winnen. Maar wanneer de waarheid aan het licht komt, slaat het noodlot toe. Giselle verliest haar zinnen bij deze ontdekking en ontneemt zich van het leven.

Na haar dood wordt ze als geest opgenomen door de Wili’s, een groep geesten van bedrogen vrouwen onder leiding van koningin Myrtha. ‘s Nachts laten ze elke man die ze in het bos tegenkomen dansen tot hij doodvalt. Op een nacht dwaalt Albrecht door het bos, op weg naar het graf van Giselle, tot hij opeens de Wili’s tegenkomt. Giselle kan de betovering niet stoppen maar doet er alles aan haar geliefde te redden. Ze weet tijd te rekken waardoor de Wili’s de tijd uit het oog verliezen en het opkomen van de dageraad Albrecht weet te redden. Een zonsopkomst die meteen ook het einde van de Wili’s, en dus ook Gisellehaar geest, betekent.

Het is een verhaal over een onmogelijke maar pure liefde. Een thema dat velen niet onberoerd zal laten.

Sinds de première van Giselle in 1841 hebben talloze interpretaties van dit aangrijpende verhaal over liefde, misleiding, verraad en vergeving het licht gezien. Nu voegt Music Hall TS daar een eigen versie aan toe. Met aan het roer Brigitte Derks, die de originele choreografie adapteert voor de Vlaamse podia, en Jean-François D’hondt, die een nieuw dramaturgisch concept uitschreef, zal deze klassieker vanaf maart 2018 vertolkt en gedanst worden door het Music Hall Classical Orchestra & Ballet-gezelschap.

Data

dinsdag, 3 april, 2018 - 20:00

Locatie

Kursaal Oostende
Kursaal-Westhelling 12
Oostende 8400
Toon op kaart
Dichtstbijzijnde parking: 
Parking Kursaal 1

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen