Kunstenaar Léon Spilliaert werd geboren op 28 juli 1881 in Oostende. Als leerling volgde hij les het Onze-Lieve-Vrouwecollege en tekende hij graag in zijn schoolschriften. Als jongvolwassene volgde hij zijn passie voor kunst naar Parijs maar in 1904 keerde hij al terug naar Oostende. James Ensor en Léon Spilliaert vormen samen de twee grootmeesters van Oostende

In zijn beginjaren leunt Spilliaerts stijl dicht aan bij het symbolisme, maar doorheen de jaren zijn de werken moeilijk onder te brengen in één stijl.

Zijn voornaamste inspiratiebronnen waren hier de Noordzee, de dijken, de gaanderijen, de Vuurtoren, de havenkaaien en de vissers en vissersvrouwen. Ontdek Léon Spilliaert in Oostende!

Het Spilliaert Huis

Het Spilliaert Huis wil zoveel mogelijk mensen met het oeuvre van Léon Spilliaert laten kennismaken. Het richt zich tot een breed publiek en wil een belangrijke rol gaan spelen in een betere ontsluiting en kennis van het werk en van het leven van de kunstenaar. Als monografisch kunsthuis heeft Het Spilliaert Huis de ambitie om tweemaal per jaar een nieuwe tentoonstelling te brengen en zich te profileren als de thuishaven voor wetenschappelijk onderzoek. 

Het Spilliaert Huis in beeld

Spilliaert in Mu.ZEE

Ook in Mu.ZEE kun je de twee grootmeesters van Oostende (her)ontdekken. Naast tentoonstellingen in Londen, Parijs en Berlijn sieren de werken van Spilliaert ook de Oostendse museummuren, middenin een unieke collectie van Belgische kunst vanaf 1880.

Léon Spilliaert op kaart

Hier vind je Léon Spilliaert in Oostende.