In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

Menu

U bent hier

Savarin in 5 vragen

Stel: je neemt een restaurant over en na amper 2 maanden verbouwen en 1 maand voorbereiden heropen je de deuren van de zaak. In zo’n geval ben je zeker van je stuk. Zo voelt het ook voor het rasechte ondernemerskoppel Thierry Debal en Annick Dayer. Annick floreert als gastvrouw in Savarin en Thierry is de drijvende kracht achter de schermen. Haar gastvrijheid en zijn ambitie klinken besmettelijk.

Uit welke sector ben jij afkomstig, Thierry?

"Mijn partner Annick heeft de afgelopen jaren een ruime horecaervaring opgebouwd en door haar passie ben ik uiteindelijk overstag gegaan. Ik had tot voor kort niets te maken met de sector, aangezien ik 20 jaar lang in de exportsector heb gewerkt. Door mijn vele reizen richting het Oostblok en de Verenigde Staten begon ik na verloop van tijd te snakken naar een volwaardige thuisbasis. We droomden van een zaak aan de kust en in dat opzicht is Savarin meer dan zomaar een uitdaging voor ons. Dit restaurant heeft voor een betere balans in ons leven gezorgd. Ik had nooit durven denken dat we er als familie in zouden slagen om na anderhalf jaar al zoiets neer te zetten. Ik ben dan ook enorm fier op Annick als trekkende kracht. Zij heeft me als horecaleek onder haar vleugels genomen. Stel je voor: de eerste drie dagen slaagde ik er zelfs niet in om een deftige Irish Coffee te serveren (lacht).” 

Op welke manier is jullie restaurant een aanvulling op het bestaande horeca-aanbod in Oostende? 

“Eigenlijk willen we de kaart trekken van de betere gastronomie. Oostende heeft naar mijn mening meerdere topbrasserieën, maar in het fijnere segment zit er nog wel wat opening. Mensen vinden de weg naar Savarin om gastronomisch te genieten en languit te tafelen. Dat signaal geven we meteen met ons huisaperitief. Wij werken met een door hibiscus geïnfuseerde gin, afgewerkt met een parel van prosecco, een espuma van mandarijn, verse kruiden en bloemen. Met deze smaaksymbiose van zoet, bitter en zuur tonen we meteen waarvoor we staan. Door onze bedrijfsstrategie en onze hands-on aanpak willen we dit iconische kustrestaurant terug op de kaart zetten. Zo hebben we eenmarktonderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat Savarin het enige restaurant is dat vanuit elke hoek zicht op zee kan aanbieden; elke gast wordt dus bij ons getrakteerd op dat zeezicht. Het spreekt voor zich dat we die troef willen uitspelen. We hebben extra geïnvesteerd in ons interieur met achter onze uitgestrekte raampartij een stijlvolle veranda, en dieper gelegen in de zaak vind je de warmere eethoeken met de gezellige lounge om te aperitieven.

Hoe zou je de stijl van jullie keuken omschrijven? 

“Voor ons als zaakvoerders staat een constante kwaliteit voorop. Onze chef Thierry De Clerck, die nog gewerkt heeft in gastronomische restaurants zoals De Snippe, Slipway, Hoefslag, … is daar gelukkig ook van overtuigd. In Savarin kunnen maar liefst 78 gasten tegelijk plaatsnemen; zij kunnen kiezen uit een à la carte met klassiekers zoals zeetong of kreeft uit eigen homarium, een middaglunch of wisselende maandmenu’s (3 tot 5 gangen). Verder werkt Thierry graag met de schatten van de Noordzee zoals mosselen of oesters, daarbij bedenkt hij dan creatieve bereidingen met seizoensgroenten (zoals schorseneer of asperges). Ook heeft Thierry aandacht voor duurzaam geteelde microgroenten, dat zijn eetbare en voedzame scheuten van jonge planten zoals fenegriekscheuten, zonnebloemscheuten of snijbietscheuten. Al kan je in het winterseizoen evengoed bij ons terecht voor haas.”

Op welke basis worden jullie leveranciers geselecteerd? 

In Oostende is er een hecht netwerk van lokale leveranciers en handelaars. Dat resulteert in een mooie interactie en grondige feedback onderling. Iedereen maakt fouten, maar hoe je ermee omgaat, dat maakt het verschil. De eisen die we stellen aan onze partners zijn streng maar rechtvaardig. Ook als service en transparantie naar onze gasten toe, zet ik graag de puntjes op de ‘i’. De algemene tevredenheid is belangrijk voor ons. En dan heb ik het niet alleen over onze gasten, maar ook over ons team. Als werkgever doe ik er alles aan om hier een aangename werkplek te creëren, waarin ik respect en betrokkenheid toon naar mijn medewerkers.”

Hoe zou jij jouw liefde voor Oostende omschrijven? 

“Oostende is een echte kuststad met een gevarieerd publiek. Eigenlijk is het een plek waar je even goed kunt uitgaan als relaxen. De puurheid van Oostende kan me echt nog ontroeren. Uiteraard heeft een badstad als Knokke ook veel charme, maar wil je dat echte kustgevoel, dan ben je nergens beter af dan in Oostende.” 

Contact?

Albert I-promenade 75, 8400 Oostende
Tel. 059 51 31 71
https://www.savarin.be

Openingsuren?

Open van 12u00 - 14u00
& 18u30 - 21u00.

Gesloten op dinsdag en woensdag.

Nice to know: What’s cooking? 

Het restaurant is vernoemd naar Jean-Anthelme Brillat-Savarin, die behalve jurist ook een culinaire auteur uit de 19de eeuw was. Zo is er naast een cake ook een romige kaas naar hem vernoemd. Over een naamsverandering hebben Thierry en Annick dan ook nooit nagedacht. De naam “Savarin” ligt nog altijd goed in de mond en verwijst naar een glorieus culinair tijdperk waaraan ze naar eigen zeggen graag willen verderbouwen.

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Ook interesse in?

De zomer van Oostende

Ontdek ons programma voor de zomer

Oostende Bonsoir

Ontmoetingen bij valavond met gastvrouw Guinevere Claeys

Vertel het verder