U bent hier

Primeurs Achiel

Nieuwstraat 19, +32 59 70 29 74

  • Dagverse producten
  • Breed assortiment
  • Advies op maat
  • Open sinds 1929

Maurice Luypaert startte op 1 februari 1929 de kruidenierszaak Epicerie Etoile in de buurt van het Oostendse visserskwartier. De geschiedenis zette zich verder en zoon Achiel breidde het klantenbestand verder uit met de hulp van diens broer Jerome. Daarna was het de beurt aan Achiels zoon Rik, en intussen staan Igor en Boris als vierde generatie mee aan het roer. Samen met Igor Luypaert werpen we een blik op de toekomst.

Persoonlijke service

Het grote onderscheid tegenover de supermarkt zit ‘m bij Achiel in de service. Wil je als klant anderhalve kilo aardappelen van een bepaalde soort kopen, dan wordt dat hier precies voor je afgewogen. Bovendien brieft Boris elke ochtend de verkopers. Eerst controleren ze of het aanbod aan onze kwaliteitsvereisten beantwoordt en vervolgens gaan ze samen proeven. ‘Neem nu het voorbeeld van nectarines’, gaat Igor verder. ‘Dan mag iedereen de verschillende soorten proeven en zijn of haar mening geven. Boris stuurt dan bij en vergelijkt de smaken en parfums, zodat onze verkopers die uitleg ook kunnen meegeven aan geïnteresseerde klanten. Iemand iets bijbrengen terwijl ze proeven is een bijzonder krachtig instrument.

In de sterren geschreven

Geboren in het appartement boven de winkel was er geen ontkomen aan: Igor zou vroeg of laat in de winkel belanden. Dat was naar eigen zeggen al een fantastisch vooruitzicht in zijn kindertijd. ‘Ik ben mijn hele leven gefascineerd door sociaal contact en verkoop; bovendien kennen mijn broer Boris en ikzelf de winkel door en door. Als tiener hielp ik de boekhouding mee op te volgen en stond ik de rayons mee aan te vullen. De rollenverdeling op vandaag tussen ons is vrij duidelijk; ik houd me bezig met onze horecaklanten en grote leveringen terwijl Boris zich concentreert op de etalage en het commercieel aansturen van onze verkopers. Bovendien is hij een krak in de wijnen en verleent hij ook hierin advies op maat. Samen buigen we ons over de verkoop, terwijl onze vader zich al jaren verdiept in de aankopen. Als je weet dat we elk product kennen en (voor)geproefd hebben dan spreek je toch wel over een levenswerk. Vraagt een klant mij het verschil tussen balsamico a en balsamico b, dan kan ik hem of haar meteen een gespecialiseerde uitleg geven.’

Gepersonaliseerd aanbod

Samen met de familiegeschiedenis is ook het aanbod gestaag gegroeid. ‘Terwijl mijn overgrootvader slechts twintig artikelen voorradig had in de sectie groenten en fruit, kunnen we tegenwoordig bij wijze van spreken per soort evenveel variëteiten aanbieden. We werken voornamelijk op vraag van de klant. Vraagt een chef ons om bepaalde scheutjes in te voeren, dan beginnen we dat ook actief bij andere chefs te promoten. Op die manier kan je als consument dus ook mee van die nieuwigheden profiteren. Die combinatie van groothandel en detailhandel is onze grote sterkte; daarnaast bieden we veel artikelen aan en roteert ons assortiment regelmatig.’

Artisanale producten

‘Onze glimlach en onze bediening zijn belangrijke troeven, en natuurlijk ook onze samenwerking met regionale producenten. Zo voeren we tomate ancienne rechtstreeks uit de Provence in. Verder bieden we witloof uit de beste (Mechelse) grond aan en onze volle grondwortels komen uit Bretagne. In het aspergeseizoen hebben we topasperges van een kweker met wie we al samenwerken sinds de prille begintijd. Daarnaast proberen we te excelleren in bijzondere producten. Zo hebben we zwarte en witte truffels in ons assortiment. Daarnaast zijn zowel mijn moeder als mijn vriendin kaasmeesters en cortadors: dankzij hen bieden we meer dan 100 kaassoorten aan en is ons aanbod charcuterie erg uitgebreid met culatello, iberico (pata negra) en andere specialiteiten. Onze klanten weten dat we unieke producten in huis hebben die je nergens anders in de streek kunt vinden. Zij komen er dan ook speciaal voor langs.’

Gezond oud worden

‘Voor de voltallige familie wordt ons 100-jarig bestaan echt wel de kroon op ons werk, dit zullen we pas vieren in 2029 maar we kijken er toch enorm naar uit. We zijn onze klanten dan ook heel dankbaar voor het traject dat we al samen met hen hebben mogen afleggen. Uiteraard hebben we nog veel ambities en plannen voor de toekomst; zo willen we met ons assortiment nog sterker inspelen op de behoeftes van onze klanten. Als het van ons afhangt, maken we hier samen nog veel mooie herinneringen.’

Praktisch

Al generaties lang is Primeurs Achiel de nummer één in groenten en fruit. Het is hun core business en ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwigheden die je nergens anders kan krijgen. Ze staan in rechtstreeks contact met de kwekerijen en producenten en kennen het product dus als geen ander.

Openingsuren

Vandaag open van 8u30 tot 13u en van 14u tot 19u.
Morgen gesloten.
Deze week
maandag 17 December 2018:
08:30 tot 13:00 en
14:00 tot 19:00
dinsdag 18 December 2018:
gesloten
woensdag 19 December 2018:
08:30 tot 13:00 en
14:00 tot 19:00
donderdag 20 December 2018:
08:30 tot 13:00 en
14:00 tot 19:00
vrijdag 21 December 2018:
08:30 tot 13:00 en
14:00 tot 19:00
zaterdag 22 December 2018:
08:30 tot 19:00
zondag 23 December 2018:
08:30 tot 19:00
Volgende week
maandag 24 December 2018:
08:30 tot 13:00 en
14:00 tot 19:00
dinsdag 25 December 2018:
gesloten
woensdag 26 December 2018:
08:30 tot 13:00 en
14:00 tot 19:00
donderdag 27 December 2018:
08:30 tot 13:00 en
14:00 tot 19:00
vrijdag 28 December 2018:
08:30 tot 13:00 en
14:00 tot 19:00
zaterdag 29 December 2018:
08:30 tot 19:00
zondag 30 December 2018:
08:30 tot 19:00
Binnen 2 weken
maandag 31 December 2018:
08:30 tot 13:00 en
14:00 tot 19:00
dinsdag 1 January 2019:
gesloten
woensdag 2 January 2019:
08:30 tot 13:00 en
14:00 tot 19:00
donderdag 3 January 2019:
08:30 tot 13:00 en
14:00 tot 19:00
vrijdag 4 January 2019:
08:30 tot 13:00 en
14:00 tot 19:00
zaterdag 5 January 2019:
08:30 tot 19:00
zondag 6 January 2019:
08:30 tot 19:00

Locatie

Nieuwstraat 19
Oostende 8400
Toon op kaart

Geen enkel culinair verhaal missen?

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe zaken, artikels lezen over Oostendse restaurants en culinair Oostende beter leren kennen? Volg Food'Oostende dan! 

Facebook: https://www.facebook.com/foodoostende/

Instagram: https://www.instagram.com/foodoostende/

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen