Veelgestelde vragen over strandaanmelding

Zal ik deze zomer naar het strand van Oostende kunnen?

Jazeker! Iedereen is deze zomer welkom in Oostende. Alle stranden zullen vrij toegankelijk zijn. 

Je zal enkel op piekdagen moeten aanmelden op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren. 

Afstand houden blijft belangrijk. Daarvoor is een strandzeil aanbevolen, maar niet verplicht. Mensen kunnen hun plekje ook op een andere manier afbakenen.

Op andere stranden van de stad zoals Oosteroever, Mariakerke of Raversijde is er, ook op verwachte piekdagen, geen aanmeldingssysteem en kun je wel gewoon langskomen.

Voor welke stranden moet ik aanmelden?

Aanmelden is enkel nodig voor het Klein Strand, Groeistrand en Groot Strand. Alle andere stranden zijn vrij toegankelijk zonder aanmelding.

Waarom wordt er met een aanmeldingssysteem gewerkt?

Oostende heeft een van de drukste stranden aan de Belgische kust. Op een topdag in de zomer komen soms meer dan 50.000 vakantiegangers naar Oostende. Vooral op de stranden dichtbij het stadscentrum kan het tijdens een zonnige dag heel erg druk worden. Er wonen ook meer dan 70.000 mensen in Oostende, je kan de stad dus echt niet vergelijken met andere kustgemeenten.

Je zal enkel op absolute piekdagen moeten aanmelden op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren. 

Stad Oostende vindt het heel erg belangrijk dat iedereen op een veilige manier kan genieten van het strand. Jullie veiligheid is onze prioriteit. Op andere stranden van de stad zoals Oosteroever, Mariakerke of Raversijde is er, ook op verwachte piekdagen, geen aanmeldingssysteem en normaal ook voldoende ruimte om gewoon langs te komen.

Vanaf welke datum zal het mogelijk zijn om je aan te melden voor het strand?

Je zal enkel op absolute piekdagen moeten aanmelden op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden, op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren.

Moet je betalen om je voor een plaats op het strand aan te melden?

Neen, zeker niet. Op geen enkel moment en voor geen enkel strand zal de aanmelding betalend zijn. Een plaatsje op het strand blijft dus gewoon gratis! Wel wordt het gebruik van een strandzeil sterk aangeraden, om op een natuurlijke manier te zorgen dat er een veilige afstand is tussen de verschillende strandgangers. Het zal mogelijk zijn om een strandzeil en/of -stoel te huren ter plaatse. Maar je kan zoals altijd ook gerust je eigen strandzeil en/of -stoelen meenemen.

Hoe kan ik zien hoe druk het is op het strand? 

Oostende zal werken met verschillente druktescenario’s die elk een eigen kleurcode zullen krijgen. Door inwoners en bezoekers zowel online (via visitoostende.be) als ter plaatse (via grote borden) goed te informeren, kan de drukte zoveel mogelijk gespreid worden over de verschillende stranden, de zeedijk, het stadscentrum, de rand... 

Is een strandzeil verplicht?

Een strandzeil is niet verplicht, maar we raden het wel sterk aan. Het is de ideale manier om een eigen zone af te bakenen op het strand en afstand te bewaren van andere strandgasten. Dus als je dit hebt, neem het zeker mee naar het strand. Zo’n strandzeil kan je ook huren of kopen bij private partners in de omgeving van het strand. Je kan je eigen plekje natuurlijk ook op een andere manier afbakenen.

Zullen we nog strandstoelen kunnen huren op het strand?

Ja. Er zijn verschillende plaatsen waarop strandstoelen gehuurd kunnen worden. Kijk hier voor een handig overzicht.

Mijn ouders wonen in Oostende, mijn gezin en ik niet. Is het mogelijk om toch samen aan het strand te zitten? 

Het aanmeldingssysteem is enkel van toepassing voor de drukste stranden (het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand tot aan de Venetiaanse Gaanderijen) en op topdagen in de zomer. Als je wil samenzitten op de drukste stranden moet iedereen zich inderdaad aanmelden. Natuurlijk kan je ook steeds samenzitten op de stranden Oosteroever, Mariakerke en Raversijde. Hou de digitale kanalen van Stad Oostende en Toerisme Oostende in de gaten voor de laatste info.

Alle meestgestelde vragen

Zit je nog met een andere, specifieke vraag? Hier vind je een uitgebreide vragenlijst met antwoorden.

Vragen over strandcabines

Heb je een vraag over het gebruik van strandcabines? Kijk dan even hier voor een antwoord op de meestgestelde vragen.

Een andere vraag?

Stuur een mailtje naar info [at] visitoostende.be en we bezorgen je zo snel mogelijk een antwoord.