Orchestre Philharmonique Royal de Liège

Locatie

Kursaal Oostende
Kursaal-Westhelling 12
Oostende 8400
Toon op kaart

Wanneer

zo 29 jan 2023 17:00 tot 19:00

Prijzen

€35
Categorie 2: 45 EUR
Categorie 1: 55 EUR

Kathedraal van klank o.l.v. Gergely Madaras
Het OPRL brengt zijn muziekdirecteur Gergely Madaras en concertmeester Alberto Menchen in stelling om Glazoenov en Bruckner glans te geven. Het vioolconcert van Glazoenov kan als een soort Russische pendant van Mendelssohns concert worden opgevat. Het is een waar romantisch showstuk.

Bruckners symfonieën zijn zo indrukwekkend dat ze vandaag haast monumenten geworden zijn: ‘kathedralen van klank’. Zijn muziek biedt een spirituele en ruimtelijke reis zonder voorgaande. Bij Bruckner luister je niet alleen naar zijn muziek, je lééft in die muziek. In de 7de symfonie (misschien wel de meest toegankelijke van de negen) zorgt de componist (en de dirigent!) ervoor dat de spanning nooit afneemt.

Orchestre Philharmonique Royal de Liège – OPRL
Het OPRL is het enige professioneel symfonisch orkest van de Federatie Wallonië-Brussel.
Buiten zijn “klassieke” concerten (die niet altijd even klassiek zijn) positioneert het zich ook
als een echt resource centre. Het stelt zijn muzikale middelen immers ter beschikking
van al wie cultuur voor iedereen toegankelijk wil maken. Dit orkest munt uit in alle genres
en vertegenwoordigt ons land in de grootste internationale muziekzalen.
Het OPRL heeft een identiteit uitgebouwd op het kruispunt van de Germaanse en Franse
tradities. Het orkest wil niet alleen de creatie ondersteunen, het Frans-Belgische patrimonium promoten en nieuw repertoire aanboren, maar bouwt ook een uitgebreide discografie uit met al zo’n 100 opnamen.

Gergely Madaras
In twee jaar tijd heeft de dirigent zijn stempel gedrukt op het orkest van Luik. Madaras belichaamt de jonge generatie musici die hoge normen, beschikbaarheid en verbeeldingskracht weten te combineren; hij heeft ook de zaak van het OPRL weten te omhelzen in de globaliteit van zijn artistieke dynamiek en in de bezinning over de vernieuwing van de concertvormen, de openheid naar alle publieksgroepen en de relatie met de technologische ontwikkelingen.
Gergely Madaras is verankerd in het traditionele klassieke en romantische repertoire, maar hij onderhoudt een nauwe band met de muziek van vandaag.

Alberto Menchen
Sinds zijn kindertijd heeft Alberto Menchen talrijke onderscheidingen en beurzen gewonnen. Hij is dan ook uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde Spaanse violisten. Als 1e concertmeester neemt Menchen bij het OPRL de viool solo’s op zich, maar moet ook de partituren kennen en de andere strijkers in het oog houden. De concertmeester is een
bijzondere positie in het orkest: hij staat tussen dirigent en musici in en beslist over veel details.

PROGRAMMA
Aleksandr Glazoenov | Vioolconcert in a, opus 82
***pauze***..
Anton Bruckner | Symfonie nr. 7 in E