In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

Menu

U bent hier

Oostendse garnaalkroketten: tips & tricks

Reis- en foodjournalist Toni De Coninck, van Tasting Belgium, trok naar de kust op zoek naar de allerbeste garnaalkroketten. Hieronder lees je zijn tips en tricks en de restaurants waar je de lekkerste garnaalkroketten kan proeven. 

Er is niets eenvoudiger dan garnaalkroketten maken. Er is niets complexer dan goede garnaalkroketten maken. Toni De Coninck gaat beroepshalve, maar gewoon ook uit passie, vaak op restaurant en heeft de klassieker van de Noordzee dus al op ontelbaar verschillende manieren gegeten. "Er is eigenlijk maar één dwingende voorwaarde," lacht hij, "en dat is dat je geen fiets nodig hebt om van de ene naar de andere garnaal te kunnen geraken."

De hoeveelheid garnalen is dus van belang, dat is vanzelfsprekend. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel de fumet. Die moet van de hoogste kwaliteit zijn, en je moet er de tijd voor nemen. De roux die je met de fumet bereidt, moet net zo lang doorbakken tot hij naar koekjes ruikt. En hoe paneer je het garnalenmengsel? "Ik doe dat met Panko," legt Toni uit. "Eerst even in de blender zodat het de consistentie heeft van paneermeel."

Oostendse garnaalkroketten: recept en ingrediënten

Wat verwacht je van garnaalkroketten op restaurant?

"Dat de korst niet te dik is, mooi bros, en de vulling misschien een tikje lopend. Ik moet kunnen proeven dat er cognac gebruikt is, en dat de garnalen zelf van uitmuntende kwaliteit zijn. Een goede chef stopt tijd en werk en liefde in de bereiding. Dan mag zo’n gerecht al wat kosten, vind ik."

Wat zijn de beste adresjes in Oostende als je lekkere garnaalkroketten wil eten?

"Ik heb veel goede garnaalkroketten geproefd. Het merendeel was goed tot zeer goed, op enkele industriële uitzonderingen na. Maar dat heb je overal. In Le Chevalier hebben ze een interessant geprijsd menu, met twee garnaalkroketten van uitstekende makelij, kabeljauw en een dame blanche voor € 33. In Eetkaffee Poseidon heb ik dan weer een hoofdgerecht gegeten met garnaalkroketten. Je krijgt er drie met sla en friet voor maar € 22. Ook in Bistro Mathilda kreeg ik heerlijke garnaalkroketten voorgeschoteld."

Proef hier de lekkerste garnaalkroketten volgens Toni

Ook interesse in?

De zomer van Oostende

Ontdek ons programma voor de zomer

Oostende Bonsoir

Ontmoetingen bij valavond met gastvrouw Guinevere Claeys

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen

Vertel het verder