De meeste Oostendse hotels blijven open en doen er alles aan om je een aangenaam verblijf te garanderen, inclusief maaltijden in het hotel! De restaurants bieden hun heerlijke aanbod aan voor takeaway of delivery.
Lees hier alles over de nieuwe maatregelen en initiatieven die Oostende neemt in het kader van de bestrijding van het virus.

Menu

U bent hier

Oostendse youngsters spelen Vlaamse films na voor 'Het wonder is geschied!'

“Het wonder is geschied, mijn pruim is nat en 't regent niet.” Wie De helaasheid der dingen zag of las, kan meteen het tafereel voor de geest halen. Een Vlaamse klassieker die meer dan ooit thuis hoort in de gloednieuwe expo met gelijke naam Het wonder is geschied! van Filmfestival Oostende. Van 11 juli tot 11 oktober geeft Oostende Fort Napoleon weg aan tien toonaangevende grafische kunstenaars, die telkens een Vlaamse film herinterpreteren tot een kunstwerk. 

Het wonder is geschied!

Laat je volledig onderdompelen in het cinematografisch talent van eigen bodem. De tentoonstelling Het wonder is geschied! neemt je tot 11 oktober mee doorheen 20 jaar Vlaamse film. Je kan de expo van Filmfestival Oostende bekijken op een wel heel unieke locatie.

Verspreid in Fort Napoleon in Oostende staan tien gigantische panelen gemaakt door toonaangevende grafische kunstenaars. Onder meer Eva Mouton, Annelien Smet en Gus & Stella geven hun interpretatie van de grootste Vlaamse filmklassiekers. De stylist Cleo Baele duikt voor de gelegenheid in het archief op zoek naar markante attributen die de twee laatste decennia een centrale rol speelden. Oscars en Gouden Palms uit die periode werden ook speciaal voor de tentoonstelling opgeblonken en uitgestald.

Eigenzinnige trailers 

Grote Vlaamse klassiekers krijgen vanzelfsprekend een bijzondere rol in de expo, maar ook op sociale media krijgen ze extra aandacht. Filmfestival Oostende lanceert originele en eigenzinnige adaptaties op de trailers van onze favoriete cinematografische meesterwerken. Kinderen van de Toneelgezelschap Spiegel vzw (i.s.m. Studio AMICI) spelen in Oostende trailers na van onder meer ‘Aanrijding in Moscou’ en ‘De helaasheid der dingen’.

Maria en Mats, de acteurs van de trailer rond 'Aanrijding in Moscou', waren te gast in Hotel Marcel. Barbara Sarafian was alvast erg onder de indruk van hun acteerprestaties!

Oe grodder de camiong, hoe kleinder de bougie.

Acteercarrière

Maria, een van de jonge actrices, ziet er meteen de start in van haar filmcarrière: "Ik schreef alle teksten op en leerde ze vanbuiten. En dan mocht ik samen met de andere kinderen de film naspelen. Ongelofelijk tof om te doen. Ik zit in de toneelschool Spiegel en droom ervan om hier mijn beroep van te maken."

De andere trailers voor de expo, ook geïnspireerd op bekende Vlaamse films, zijn hier te bekijken:

Filmfestival Oostende 

Filmfestival Oostende is al sinds 2007 een vaste waarde in onze Belgische filmindustrie. Elk jaar opnieuw spelen Belgische en Vlaamse films een week lang de hoofdrol op de schermen van de Kinepolis bioscoop in Oostende. Internationale sterren krijgen er de nodige aandacht, maar lokale producties uit Vlaanderen en België stralen er het meest in de spotlights.

De liefhebbers van Filmfestival Oostende weten het al langer. Voor de volgende editie is nog even afwachten. Het festival verhuist van september naar januari en slaat daarmee een jaartje over. In de week van 15 tot 23 januari 2021 kan je weer volop genieten van Vlaamse cinema aan de kust. Maar dankzij ‘Het wonder is geschied!’ moet je in de tussentijd gelukkig niet op je honger blijven zitten.

Nagenieten

Krijg jij maar niet genoeg van Vlaamse film? In samenwerking met Radio 1 maakte de expo een podcastreeks die je doet nagenieten van de recente Vlaamse filmgeschiedenis. Filmmakers zoals onder meer Barbara Sarafian, Felix van Groeningen en Stijn Coninx geven je een uniek perspectief op het creatief proces achter de schermen. Je werpt een blik op het reilen en zeilen van een filmproductie en hoort anekdotes die je niet snel zal vergeten.

Meer over 'Het wonder is geschied!'

Het wonder is geschied!

Waar:
Fort Napoleon
Wanneer:
11/07/20 tot 11/10/20

Voor de volgende editie van Filmfestival Oostende is het wachten tot januari 2021, maar we willen ook 2020 niet onopgemerkt laten voorbijgaan! Daarom vieren we deze zomer het cinematografisch talent van eigen bodem met een unieke expo, onder curatorschap van cultuurjournalist Ben Van Alboom.

Lees meer

Hotel Marcel

In Hotel Marcel ontvangt gastheer Marcel Vanthilt wekelijks verschillende Oostendse ambassadeurs zoals onder meer actrice Barbara Sarafian in de stijlvolle bar ET ALORS. Isolde Lasoen zorgt elke week voor een verrassende muzikale cover. 

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder