Oostende, Ensors denkbeeldige paradijs

Locatie

Venetiaanse Gaanderijen
Oostende 8400
Toon op kaart

Wanneer

za 29 jun 2024 tot en met zo 27 okt 2024

Ontdek de unieke band tussen James Ensor en zijn geboorteplaats Oostende in de verrassende tentoonstelling 'Oostende, Ensors denkbeeldig paradijs' in de Venetiaanse Gaanderijen. Terwijl Oostende zich als toeristische en culturele bestemming ontwikkelde tot de Koningin der Badsteden, ontwikkelde Ensor er zijn artistieke vaardigheden en visie. Zijn werk is doordrenkt met mysterieuze en idyllische afbeeldingen van de zee, duinen en polders die hem omringen. Ensor verkiest hierbij sfeer en creatieve vrijheid boven feitelijke nauwkeurigheid: opvallend genoeg schildert hij veel van de zichten in en rond Oostende in spiegelbeeld.

Niet alleen zijn kunst, maar ook zijn leven is verweven met de stad Oostende. Hij neemt er een actieve rol op in de lokale artistieke kringen, waaronder de Cercle Artistique en de Compagnie du Rat Mort. Wanneer zijn 'denkbeeldige paradijs' bedreigd wordt, ontwaakt de activist in Ensor. Hij komt op voor de schoonheid van zijn stad en probeert de afbraak van iconische landmarks te voorkomen.

Deze tentoonstelling, samengesteld door curator en Ensorautoriteit Herwig Todts, neemt je mee op een meeslepende reis doorheen het leven van de meester van de zee en ‘zijn’ Oostende.