In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

U bent hier

Ontdek de royale geschiedenis van Oostende

Dacht je de Stad aan Zee te kennen? Think twice, want tijdens een wandeling met een gids ontdek je heel wat details die het toeristenoog vaak ontgaan! Zo snuif je niet alleen de zuivere zeelucht op maar tegelijk ook een brok geschiedenis, cultuur en tal van weetjes. Architecte Isabelle Leempoels trok voor ons op pad.

Architectuur, visserij, het oorlogsverleden, culinair Oostende ... Turn on your explorer mode want er valt heel wat te ontdekken. Als architectuurliefhebber sprak de Petit Nice, Petit Paris wandeling me het meeste aan. Goede keuze want het belle époque verleden van Oostende ontdekken met de mooie gebouwen en bijhorende fascinerende verhalen van stadsgids Maud Bonte, was een geweldig boeiende ervaring.

Petit Nice

Start van het parcours: de zonnige zeedijk aan het Kursaal. Hier is het bij mooi weer heerlijk genieten op de vele witte bankjes. De plek kreeg dan ook de bijnaam Petit Nice. Vanwege de zorgeloze zonnekloppers, die hier ogenschijnlijk geen enkele beslommering kennen en urenlang naar de zee kunnen staren. Het Kursaal verwijst nog naar het kuurverleden van deze badstad. “Vanuit Engeland kwam de badcultuur overgewaaid naar het vasteland. Plots was het voor de mondaine elite toegestaan en zelfs noodzakelijk voor de gezondheid om te gaan baden in zee”, vertelt stadsgids Maud Bonte.

Een stad met koninklijke allures

Koning Leopold II was er als de kippen bij om Oostende te ontwikkelen tot een van de mooiste badsteden in Europa. Te beginnen met een prachtig belle époque Kursaal (helaas gebombardeerd in WOII), een villa voor de koninklijke familie langs de zeedijk, een renbaan en bijhorende koninklijke gaanderijen om zich naar de renbaan te verplaatsen. Later nog een villa voor zijn laatste maîtresse met een geheime tunnel naar de koninklijke villa (ja, je komt wat te weten tijdens een wandeling).

De sporen van de vorst zijn overal nog zichtbaar in Oostende. Van de rijkelijk versierde huizen van de elite, die in het voorbeeld van hun vorst ook massaal naar de kust trokken tot de charmante Engelse parktuinen. Zo bekijk je de stad weer eens van een andere kant.

Wil je Oostende ook wat beter leren kennen of vanuit een ander perspectief ontdekken, doe dan zeker een wandeling en ontdek alle verborgen pareltjes van de stad. Je kan kiezen uit o.a. een James Ensorwandeling, Erfgoed met Smaak, Visserskaai wandeling of Oostende tijdens de Groote Oorlog. Je kan hiervoor een stadsgids boeken of gewoon zelf op pad met een uitgekiende kaart verkrijgbaar via Toerisme Oostende.

Vertel het verder

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen