North Sea String Quartet

Locatie

KAAP Oostende
Koning Boudewijnpromenade 10
Oostende 8400
Toon op kaart

Wanneer

zo 17 dec 2023 17:00 tot 19:00

Prijzen

€16
Aan de deur: 19 EUR
Je kunt het “chamber jazz” noemen, maar de leden van het North Sea String Quartet zullen de laatsten zijn die hun muziek in een hokje plaatsen. Deze vier improviserende strijkers, al geruime tijd actief in binnen- en buitenland, laten zich inspireren door klassieke muziek, ‘global sounds’ en jazz. Vier creatieve geesten die hun kunde en diverse muzikale achtergronden samenbrengen om zo een uniek geluid te creëren. KAAP presenteert dit opzienbarende kwartet na een week repetitie en de dag voordat ze de studio in gaan voor hun nieuwe album.

Het kwartet, opgericht in 2016 in Rotterdam, bestaat uit violisten Pablo Rodríguez en George Dumitriu, altvioliste Yanna Pelser en cellist Thomas van Geelen. Naast hun klassieke achtergrond delen zij een grote belangstelling voor folkmuziek uit Europa, Zuid-Amerika en Afrika, alsook voor jazz. Met behulp van allerlei innovatieve speeltechnieken weten de vier musici deze werelden te vertalen naar het strijkkwartet. Ze speelden op meerdere podia en festivals binnen en buiten Europa zoals Het Concertgebouw, het Bimhuis, de Doelen, Podium Witteman, Wonderfeel, September ME en Canarias Jazz & Más.

(Alt)violist George Dumitriu zag je bij KAAP eerder als lid van het Kaja Draksler Octet, en tijdens Jazz Brugge speelt hij met Sanem Kalfa en Joachim Badenhorst. Het North Sea String Quartet is een perfect medium voor deze vingervlugge improvisator.

Naast het spelen van hun eigen werk slaat dit kwartet ook graag de handen ineen met andere artiesten. Zo maakten ze een Braziliaans programma met zangeres Lílian Vieira en namen ze met de virtuoze zanger/altviolist Roland Satterwhite de ep “Songs for Flying” (2019) op, geïnspireerd door de Delta blues. Het album “Electric Amazigh” (2021) namen ze op met gitarist Javier Infante, die voor zijn muziek put uit Noord-Afrikaanse, Sefardische en Canarische volksmuziek. De nieuwste samenwerking is die met het uit Mali afkomstige Trio da Kali, dat hun album “Ladilikan” eerder opnam met het Kronos Quartet.

George Dumitriu: viool
Pablo Rodríguez: viool
Yanna Pelser: altviool
Thomas van Geelen: cello