Niet te missen tijdens Theater aan Zee

Van woensdag 31 juli t.e.m. zaterdag 10 augustus strijkt het zomerse podiumkunstenfestival Theater Aan Zee, kortweg TAZ, opnieuw neer op verschillende locaties in hartje Oostende. Jong en oud kunnen zich hier laten verleiden tot een flinke portie cultuur. Hoewel TAZ vooral gekend staat als een podiumfestival, kunnen literatuurliefhebbers er zeker ook hun hart ophalen. Dit jaar is ‘Neem me mee, over golven en generaties’ het thema en manifest dat als rode draad doorheen zowat alle voorstellingen en het gehele festival loopt. 
 
We ontmoeten artistiek directeur Cindy Godefroi in volle voorbereiding. Daarnaast tipt ze ons voorstellingen die je zeker niet mag missen.

Cindy Godefroi: “De programmering is voor negentig procent rond. Dat betekent dat we nu eindelijk alles mondjesmaat mogen bekendmaken en dat de focus verschuift van programmatie- naar promotiestress. Wist je dat er in Vlaanderen gemiddeld 35 verschillende premières per maand zijn? Ik ben de voorbije maanden dus ontzettend veel op pad geweest en heb kunnen praten met razend interessante mensen op erg boeiende plekken, van een woonzorgcentrum tot een abortuscentrum.”

Wat is het precieze DNA van Theater Aan Zee?

“Laten we zeggen dat het DNA de voorbije 27 jaar is gevormd door Marc Lybaert, Luc Muylaert en de vele medewerkers van TAZ. Ik heb het mij eigen gemaakt, als programmator, als jurylid van Jong Werk, als bestuurslid. Ik geloof dat de interactie tussen stad en festival een sleutelelement is. Met beperkte middelen verzetten we bergen, en dat zou onmogelijk zijn zonder Oostende en de Oostendenaar.”

Alles komt samen. De stad, de cultuur.

Cindy Godefroi

Zou Theater Aan Zee ook niét in Oostende kunnen plaatsvinden?

“Ik denk het niet. De vervlechting is intens en immens. Ik ga naar festivals in het buitenland, en men spreekt mij er aan over TAZ, in de Stad aan Zee. Alles komt samen, de stad, de cultuur, de dans, de muziek. Je kunt hier met het zand tussen je tenen naar een voorstelling gaan. Ik voel de zeelucht in mijn nek.

Kun je de Oostendenaar zelf ook enthousiasmeren?

“Ik hoop dat we dat doen. Kijk naar iets als WonderWaai, in het Leopoldpark. Dat is een 100% lokale organisatie, met lokale mensen. Er zijn een boel voorstellingen voor gezinnen, er zijn zelfs gratis voorstellingen. We hebben een Jongerenpas voor de leeftijd 13 – 25. Daarmee kun je voor één keer € 10 álle voorstellingen voor de helft van de prijs bijwonen. Er is geen reden waarom de Oostendenaar niet zou komen."

Waar krijg je zelf nog energie van?

“Van een mooie voorstelling die mij heeft ontregeld en ontroerd.”

De tips van Cindy Godefroi

“Kiezen voor specifieke voorstellingen is als moeten zeggen wie van je kinderen je het liefste ziet. Dat is dus onmogelijk. Sta me toe drie totaal verschillende projecten te noemen.”

1) Spinvis

Speciaal voor TAZ en rond het thema ‘Neem me mee, over golven en generaties’ brengt Spinvis een bijzonder concert met als titel ‘Erf de ogen van je kind’ waarbij zanger Eric De Jong persoonlijke ontboezemingen en herinneringen aan zijn overleden vader deelt met het publiek. Zijn vader speelde in de band van Spinvis en het was hun droom om ooit in het Kursaal te mogen spelen. 

Spinvis

2) L’ABSOLU (Les Choses de Rien) (uitverkocht)

Op een unieke locatie, nl. in een silo. Acrobatische, poëtische, beklijvende voorstelling over hoe wij betekenis geven aan ons leven. Over absoluut verlangen, absolute leegte of oneindigheid (alle leeftijden).

3) JUPI (Tom Goossens, Deschonecompanie, Il Gardellino)

Première van een kleuteropera voor 3+. Over muziek die uit de wolken komt en gouden haren tovert. Over met drie zijn, en dat is soms 2 +1. Een oefening in gunnen en kunnen en geven en ook een beetje jaloers zijn.

JUPI