Waar moet ik een mondmasker dragen in Oostende?

Mondmaskers in open lucht zijn verplicht in het stadscentrum.

In Oostende geldt een algemene mondmaskerplicht in de binnenstad (blauwe zone). Onder de binnenstad valt het gebied afgebakend door de volgende straten: Leopold II-laan, Vindictivelaan, Visserskaai, Zeeheldenplein en Albert I-promenade. Ook het plein voor het treinstation en het stuk van de Natiënkaai voor het station hoort bij deze zone. De algemene mondmaskerplicht in deze zone geldt voor iedereen vanaf 12 jaar die zich te voet verplaatst op het openbaar domein.

Ook in alle openbare gebouwen, op de markt, in de recyclageparken en in gebedshuizen is het dragen van een mondmasker verplicht.

Op de zeedijk is een mondmasker sterk aangeraden (oranje zone). Draag zeker een mondmasker bij drukte en wanneer het druk is bij de raamverkoop van horeca. Kom je om te wandelen? Wandel dan bij voorkeur op het strand i.p.v. op de zeedijk. Daar is ruimte genoeg voor iedereen om op een veilige afstand te wandelen.

Uitzonderingen

De bestaande uitzonderingen voor de mondmaskerplicht blijven geldig. De verplichting om bij een verplaatsing een mondmasker te dragen geldt niet:

  • Voor wie met de auto of moto(r) rijdt.
  • Voor wie met de fiets of een step rijdt.
  • Voor wie intensief sport, met uitzondering van wandelen.
  • Voor wie werkzaamheden uitvoert die zware fysieke inspanningen vragen.
  • Voor wie eten of drank nuttigt.
  • Voor wie over een medisch attest beschikt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is.

Zeedijk en strand

Op de zeedijk is een mondmasker sterk aangeraden. Draag zeker het masker bij drukte en wanneer er drukte is bij de raamverkoop van horeca. Kom je om te wandelen? Wandel dan bij voorkeur op het strand i.p.v. op de zeedijk. Daar is ruimte genoeg voor iedereen om op een veilige afstand te wandelen en geldt geen mondmaskerplicht.

Masker altijd op zak hebben

De bestaande algemene regels om een mondmasker te dragen in alle openbare gebouwen, ook buiten de binnenstad, blijven uiteraard gelden. Stad Oostende sluit zich aan bij de Nationale Veiligheidsraad en vraagt iedereen om altijd een masker bij te hebben wanneer je buiten gaat. Zo ben je steeds voorbereid op onverwachte situaties waarin de veilige afstand niet gegarandeerd kan worden.