In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

Menu

U bent hier

Mange Tout in 5 vragen

“Oostende is het Marseille aan de Noordzee. De stad heeft evenveel pleinen als verscholen hoeken met couleur locale. Op vijf minuten verschil kan je evengoed op café tussen de vissers belanden, als in gastronomisch restaurant met zicht op zee. Die dynamiek is onlosmakelijk verbonden met Oostende: elke buurt heeft zijn charme.”

PRAKTISCH

Contact?
Visserskaai 22
Tel. 059/ 50 07 14
www.restaurantmangetout.be

Type?
Gastronomisch dineren.

Openingsuren?
Woensdag tem zondag van 12u - 14u en 19u - 21u
Gesloten op maandag en dinsdag. 

Met de wagen?
Parkeer je auto in Parking Visserskaai.

Met het openbaar vervoer?
Het restaurant bevindt zich op slechts 10 min. lopen van het station van Oostende.

Aan de Oostendse visserskaai runnen Lieva Debruyne en Peter Moyaert sinds 2013 Mange Tout: een kleinschalig visrestaurant dat mikt op culinaire liefhebbers. In zijn filosofie houdt Peter vast aan noordzeevis en kwaliteitsproducten uit de Polders.

Ben je in een culinair nest opgegroeid?

‘Jazeker! Mijn ouders baatten in de jaren ’70 al een voedingswinkel annex traiteur uit. Ze specialiseerden zich toen in de afhaalmaaltijden zoals die door mijn grootmoeder op de kaart waren gezet. Bij de overname legden mijn ouders de lat nog een tikkeltje hoger. Altijd dachten ze na over hoe ze iets konden verbeteren en bij elk gerecht zochten ze de beste ingrediënten uit. Dat mijn vrouw ook iets met voeding te maken zou hebben, stond eigenlijk al in de sterren geschreven. Lieva schreef zich in aan Spermalie en ik volgde een driejarige avondopleiding in Ter Duinen. Intussen kroop het bloed waar het niet gaan kon en heb ik ook aan mijn eigen kinderen de passie voor lekker eten doorgegeven. Mijn zoon baat een taverne rond het Gentse uit en ook mijn dochter is actief als gastvrouw van een restaurant.’

Vanwaar de keuze voor een viskeuken?

De diversiteit van wat hier op een enkele honderden meters van ons restaurant zwemt, dwingt tot nederigheid. Onze Noordzee herbergt een schat aan kwaliteit, die tot creativiteit aanzet. Bijna alles is eetbaar: van kuit tot zeesla. Die knipoog heb ik ook meegenomen in de naam van onze zaak. Helaas is de Noordzee onbekend en onbemind. In Mange Tout is het mijn persoonlijke missie om uitsluitend met noordzeevis te werken – zalm, scampi en tonijn zal je hier niet zo gauw aantreffen. Neem nu het voorbeeld van een (hors)makreel; in de juiste bereidingswijze hoeft die allerminst onder te doen voor een tonijn. Bovendien wordt ons vissenbestand steeds groter. Wist je trouwens al dat er ook in de Noordzee kleine octopussen rondzwemmen? Die kook ik eerst zoals een koeientong; na de kruiding grill ik ze op de barbecue. De knapperige textuur en de intense smaken blazen me telkens weer omver.

De basis van jouw keukens is klassiek Frans, maar waar haal jij de inspiratie voor jouw gerechten vandaan?

‘Ik laat me graag inspireren door de kruiding van de Tunesische, Egyptische, Israëlische of Palestijnse keuken. In die keukens worden amper peper en zout gebruikt. De Franse keuken is daarentegen sterk gebaseerd op het gebruik van boter, room en vet. Door aan een traditioneel visgerecht bijvoorbeeld sumak, harissa, granaatappel of melasse toe te voegen, verrijk ik de Frans-klassieke basis. In mijn vrije tijd reizen Lieva en ikzelf graag richting het Midden-Oosten. Het gebeurt soms dat ik ter plekke een service meedraai in een restaurant. Daar steek ik veel van op. Mij zal je nooit alle ingrediënten van een bereiding slaafs zien noteren. Ik kijk liever naar hoe en waarom ze iets bereiden. Enkel zo geef je betekenis en expressie aan een keuken.’  

Wat is volgens jou de belangrijkste les voor elke chef?

‘Iedereen die professioneel met voeding in aanraking komt, moet toch een zekere productkennis hebben. Als ik kijk naar onze kaasleverancier (’t Bretoentje, nvdr.) dan merk ik dat de uitbaters streng toezien op het affineren en de rijping van hun kaas. Kazen die niet à point zijn, zullen niet verkocht worden, hoezeer je ook aandringt. Dat is pure beroepsernst. Van een chef verwacht ik dezelfde productkennis: hoe kan je iets lekkers bereiden, als je de eigenschappen van een tarbot of een griet niet kent of niet weet hoe je een vis best bewaart? Hoe meer je weet over de producten waarmee je werkt, hoe smakelijker je bereiding wordt. Ik kan me mateloos ergeren aan bordjes die er esthetisch fantastisch uitzien, maar waarbij de essentie van een product verloren gaat. Het gaat voor mij niet alleen om de smaak van kwaliteitsproducten; hun voedingswaarde ligt ook nog eens zo veel hoger in vergelijking met een minderwaardig of industrieel geproduceerd product.’

Wat moet iemand bij een volgend bezoek aan Oostende zeker eens doen?

‘Oostende is het Marseille aan de Noordzee. De stad heeft evenveel pleinen als verscholen hoeken met couleur locale. Op vijf minuten verschil kan je evengoed op café tussen de vissers belanden, als in een gastronomisch restaurant met zicht op zee. Die dynamiek is onlosmakelijk verbonden met Oostende: elke buurt heeft zijn charme. Toch blijft de zee voor mij de grootste attractie van Oostende. Ga bij eb met een schepnetje in zee staan om verse garnalen te vangen. Neem een emmertje mee zodat de garnalen zeker in leven blijven. Ik beloof het je: je zal versteld staan van hoeveel je er zal vangen. Thuis kook je de garnalen in heet water met koffie en evt. een beetje extra kruiding. Daarna moet je ze ongepeld proeven; hun versheid en kwaliteit zijn ongelofelijk. Zeker proberen, dus!

Nice to know: wijnrestaurant

Binnenkort wordt de wijnkelder van Restaurant Mange Tout uitgebreid. Lieva en Peter zijn beide gediplomeerde wijnmeesters. Gastvrouw Lieva selecteert veelal Franse en Italiaanse wijnen bij de visgerechten van haar man, maar pairt ze ook met de nieuwe wijngebieden uit Australië, Nieuw-Zeeland en Chili. Liefhebbers van de vis- en zeevruchtenkeuken kunnen bij Lieva terecht voor uitgebalanceerde en elegante wijnsuggesties.

Geen enkel culinair verhaal missen?

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe zaken, artikels lezen over Oostendse restaurants en culinair Oostende beter leren kennen? Volg Food'Oostende dan! 

Facebook: www.facebook.com/foodoostende

Instagram: www.instagram.com/foodoostende

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder