In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

Menu

U bent hier

Local Heroes Oostende

In Oostende zijn heel wat leuke winkels, dat is ondertussen geen geheim meer. Achter die mooie etalages schuilen goede zaakvoerders, met een uniek verhaal. We zijn op zoek gegaan naar enkele winkels die uitgegroeid zijn tot een vaste waarde, zowel recente zaken als winkels die een jarenlange familietraditie kennen in Oostende. 

Lolotte

Charlotte Van Eeghem van Lolotte runde vroeger een strandwinkel in Oostende. Toen haar zoontje geboren werd, ging ze op zoek naar leuke accessoires, maar kwam al snel tot de conclusie dat de leukste dingen enkel online verkrijgbaar waren. Dit bracht haar op het idee om zelf een winkel te starten waar kersverse ouders leuke items konden bemachtigen voor zowel hun baby's als voor henzelf. Ze verkoopt Scandinavische en Belgische designs in rustgevende kleuren die in tegenstelling tot de kleuren van andere babyspullen geen verstorend effect hebben op je interieur.

E. Tanghe

Eddy Tanghe, eigenaar van de winkel E. Tanghe, werkt al meer dan 45 jaar in Oostende. Hij is kleermaker van beroep en perfectioneert zich in maatkledij gecombineerd met sportieve kledij die even stijlvol is als een echt maatpak. Dit talent komt niet uit de lucht gevallen: het beroep van kleermaker zit al maar liefst vier generaties lang in zijn familie. Eddy verkoopt hoofdzakelijk maatpakken en sportieve kledij van Paul & Shark, een kwalitatief label van hoogstaande kwaliteit.

Dresen Optiek

Marc Dresen nam in 1982 de optiek over van zijn ouders, die de winkel van 1956 tot 1986 runden. Na verloop van tijd breidde hij de winkel uit, om er gespecialiseerde oogmetingen uit te kunnen voeren. De winkel bestaat ondertussen ruim 60 jaar! Al van jongs af aan droeg Marc zijn steentje bij in de winkel, waardoor hij een passie ontwikkelde voor brillen. Hij twijfelde nog heel even om architectuur te studeren of om een restaurant te openen, maar de kans om de bloeiende zaak van zijn ouders over te nemen kon hij niet laten liggen. In optiek Dresen vind je een gevarieerd aanbod aan trendy brillen van de beste brillenmerken. En leuk om weten: ondertussen stapte ook de volgende generatie in de zaak. 

Pied de Poule

Eigenares Lindsey Standaert studeerde af als interieurvormgever in Gent. Ze was altijd al creatief, en maakte als kind voortdurend tekeningen. Die creativiteit is bij haar nooit volledig verdwenen, ze koos voor een opleiding Binnenhuisarchitectuur. Eens haar diploma op zak, bleek het niet evident om een job te vinden in de architectuursector. Eerst werkte Lindsey een tijdje in een winkel, waar haar liefde voor mode aangewakkerd werd. Van het een kwam het ander, en intussen is ze al jarenlang succesvol eigenares van haar eigen winkel Pied de Poule, waar ze kledij verkoopt van de beste, meest kwalitatieve labels. En met de komst van haar eerste kindje, breidde het aanbod uit met een assortiment voor kleine fashionista's. Twinning for the win!

Design Oostende

In de jaren 70 startte de schoonvader van Lien Bonte een winkel vlakbij het Kursaal van Oostende op. Hij was een binnenhuisarchitect, en ging deur aan deur om de huizen van zijn klanten te decoreren. Een aantal jaar later stapten Lien’s man en schoonbroer mee in het bedrijf van hun vader en gaven een moderne toets aan de zaak. Na verloop van tijd namen de twee broers een andere accessoirewinkel over aan het Jet Center in Oostende. De zaak aan het Jet Center verhuisde ondertussen naar de Koninginnelaan en is nu een meubelwinkel en een adviesbureau waarmee ze decoratieprojecten doen, en de winkel aan het Kursaal verhuisde voorjaar 2020 naar Oosteroever. Wie binnenstapt bij Design Oostende, stapt dus binnen in echte familiezaak!

Ferm

Koen van Ferm had al enkele winkels aan de kust en wilde graag een winkel starten in Oostende. Het resultaat is Ferm, een moderne winkel met een industrieel interieur die zich specialiseert in Scandinavische kledij. Het succes van de winkel kreeg een vervolgverhaal met Ferm/Femme& Kids en Ferm/Homme. Bij Ferm/Homme kan je trouwens terecht op hun rooftop terras. Ze pakken regelmatig uit met eigen collecties: sweaters met opvallende tekst zoals 'beire', 'wadist', #8400, 'strangejeanette', 'zwienezot', 'viswuuf'...

Gino Carts & Bikes

Het was niet voor de hand liggend dat Pat Vermeersch en haar man Tom Vanderhoeght een fietsenwinkel zouden openen. Pat is grafisch vormgever van opleiding en Tom is webdesigner. Ze namen de winkel over van Pat's zus en vanaf dat moment is hun passie voor de fiets echt ontstaan. Hun concept wekte de interesse van de Oostendenaars, waardoor de winkel zich steeds meer uitbreidde. Met Gino Boutique breidden ze hun assortiment verder uit met voornamelijk lifestyle- en fietsaccessoires. Heel wat van de spullen die ze verkopen, bestaan uit gerecycleerd materiaal. 

Maison Saints&Bullies

Tina Derobaix volgde een opleiding als styliste in Antwerpen. Daarna ging ze aan de slag bij enkele winkels, maar ze vond niet direct wat ze nu precies wilde doen. Later kwam ze op het idee om haar eigen kinderkledinglabel, Saints & Bullies, op te starten. Hiervoor ging ze een samenwerking aan met lokale talenten die zelf hun spullen creëren. Tina verkoopt deze merken dan in haar winkel. Ze houdt de zaak samen met haar man, die juwelier van opleiding is, open. Daarom gaan ze ook vaak op zoek naar originele juweeltjes die ze dan te koop aanbieden in hun winkel.

Deweert Sport

Deweert Sport is de zaak van Koen Lenoir en Filip Deweert. De winkel kent een lange familiegeschiedenis. In 1928, nog voor de oorlog, werd de zaak in het leven geroepen door zijn grootvader Filip. Op dat moment werden er enkel fietsen en onderdelen daarvoor verkocht in de Torhoutsesteenweg. In de jaren zestig week Jozef, de vader van Filip, uit naar de Hendrik Serruyslaan om de winkel nog verder uit te breiden. Koen trouwde later met Ingrid, Filip’s jongste zus. In ’92 ging Koen aan de slag, en ze hebben de zaak effectief samen overgenomen in 2003. Zo zie je maar: sport, mode en familie gaan hand in hand en een zaak als Deweert Sport is daar het perfecte voorbeeld van.

De Papaver Floristen

Eigenaar Koen was aanvankelijk opvoedkundige van opleiding, en zijn vrouw Saar was klaar om lerares te worden. Koen was altijd al geïnteresseerd in het creatieve. De ouders van Saar runden al jaren een bloemenwinkel in Koekelare, en begonnen samen met Koen en Saar een tweede winkel in Oostende. Het duo trok richting Nederland voor een cursus en nam uiteindelijk de zaak helemaal over. Laten we het over een ding alvast eens zijn: De Papaver is geen doorsnee bloemenwinkel. Voor hun bloempotten werken ze uitsluitend samen met D&M depot, een Belgisch merk. Ook werken ze samen met Biobloom, een bedrijf dat bloemen biologisch kweekt. En die vormen nog eens een mooi boeketje ook!

Tealicious

Vlakbij het casino van Oostende vind je Tealicious. Deze super gezellige winkel is gespecialiseerd in losse thee, verse gebrande koffie, de nodige accessoires en uiteraard de beste artisanale koekjes van Belgische makelij. Bij een bezoekje aan Tealicious zal u met veel kennis van zaken gegidst worden door meer dan 100 referenties thee en meer dan 15 referenties koffies. Specialiteiten zoals Matcha, Chai latté of thee zonder theïne ontbreken natuurlijk niet aan het assortiment. Breng zeker een bezoekje aan Tealicious, u wordt gegarandeerd fan!

Ontdek de winkels

Vertel het verder

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen