In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

Menu

U bent hier

Katja Retsin bakt ambachtelijk desembrood met Luc van Bakkerij De Cock

Vroeg in de ochtend trommelden we Katja Retsin uit haar bed, want zij mocht de velden in met bakker Luc van Bakkerij De Cock. Die bakt namelijk ambachtelijke broden, volgens de regels van de kunst. Met zelfgekweekt biograan, met veel passie en vooral met enorm veel geduld.

Kijk je even mee naar de 160-jaar oude bakkerstraditie?

Bakkerij De Cock in de Langestraat bestaat al 165 jaar en is daarmee vermoedelijk de oudste bakker in Oostende. De moderne zaak staat in contrast met de ambachtelijke manier waarop bakker Luc David zijn brood bakt. Op zijn boerderij maakt Katja Retsin kennis met het basisproduct en ziet ze met eigen ogen waar haar brood vandaan komt. 

Back to the roots

Bakker Luc wil het ambacht opnieuw naar voren brengen. Meel, water, zout en veel tijd: dat is alles wat je nodig hebt om een mooi en gezond brood te bakken. “We werken nog traditioneel, van de basis tot aan het product. Ons biologisch graan is organisch bemest en bevat geen pesticiden. Voor mij persoonlijk staat de voedingswaarde van een product centraal. Ons brood is artisanaal op basis van huisgemaakte zuurdesem(zuurdesem is een mengsel van bloem en water dat spontaan mag vergisten, n.v.d.r.). Het bevat geen gist, verbeteraars of andere additieven. Het brood wordt gebakken in een traditionele oven”, vertelt Luc David.

Het kaf van het koren

Bij een ambachtelijke bakker duurt het al snel 24 uur vooraleer het deeg ovenklaar is, terwijl een klassiek brood met gist en broodverbeteraars in vier uur geproduceerd wordt. Het kaf van het koren scheiden is dus de boodschap.

Het biologisch deeg krijgt de tijd om te rijzen. Tijdens die gisting breken de desembacteriën veel componenten in het deeg af, wat bijdraagt tot de smaak en het aroma van het brood. Die fermentatie is eigenlijk een soort voorvertering die ons lichaam anders te verwerken krijgt. De eiwitten van het graan – de gluten en het fytinezuur – worden afgebroken, waardoor het brood beter verteerbaar en voedzamer is”, licht de bakker toe.  

De kunst is dus om met de granen, de fermentatie en een rustige ontwikkeling de primaire smaak van brood te verkrijgen. Wanneer het mengsel voldoende gefermenteerd is, wordt het tot deeg gekneed. Door extra vezels (zemelen) toe te voegen, wordt het brood nog beter verteerbaar. Het kost wat meer geduld, maar desembrood is dat meer dan waard. 

Bakkerij DeCock

Volgens Luc David van bakkerij De Cock is bakker het prachtigste beroep ter wereld. ‘Ik ben bezeten door brood. Bovendien beschouw ik het als een eer dat onze klanten nog steeds een ommetje voor onze producten willen maken.’ Zelf streeft hij ernaar om natuurlijke principes te hanteren bij het maken van zijn brood, taart en chocoladecreaties. Daarbij buigt hij als vakman op een lange familietraditie, aangezien de bakkerij al sinds 1855 een household name is in Oostende.

Lees meer

Meer Hotel Marcel

In Hotel Marcel ontvangt gastheer Marcel Vanthilt verschillende Oostendse ambassadeurs zoals onder meer actrice Barbara Sarafian in de stijlvolle bar ET ALORS. Isolde Lasoen zorgt elke week voor een verrassende muzikale cover. 

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder