In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

U bent hier

Het Groen Lint: Fiets eens rond Oostende!

Het Groen Lint?

Oostende is de Stad aan Zee maar tegelijk ook meer dan zee alleen: Oostende is verrassend groen! Het Groen Lint verbindt de groengebieden die Oostende omhelzen. Ontdek een heleboel groenplekken waar het fijn is om even te verpozen. Langs je tracé word je getrakteerd op gedichten van Peter Verhelst en handige infoborden. Het traject van 35 km is bewegwijzerd, zowel met bordjes als op de grond, maar je moet er wel je aandacht bijhouden als je op het rechte pad wil blijven! 

Jouw plan

Je kunt de kaart voor slechts € 3,00 ophalen bij Toerisme Oostende of bestellen via https://shop.westtoer.be/nl/product/groen-lint-oostende-fietsroute.

Enkele toppers langs de route

Op ontdekking

1. Het Duinenkerkje

Dit stemmige visserskerkje dateert uit de 14de eeuw en op het omringende kerkhofje vond James Ensor eeuwige rust. Binnenin ontdek je een schelpenaltaar en scheepsfoto’s die een veilige afvaart moeten afdwingen.

Tip: Honger en dorst? Spring binnen in Bistroom De Baron, onlangs nog gelauwerd voor zijn spaghetti die werd verkozen tot een van ’s lands beste exemplaren.

2. Paardenrenbaan en wielerpiste

Wie écht goed wil zijn, moet oefenen, en dat geldt zowel voor paarden als voor flandriens. Ze doen het allebei in het Oostendse groen en al fietsend kun je even halt houden om te supporteren.

Mag het iets meer zijn? Verpoos dan wat langer aan de wielerpiste en waag je aan de sportpoëzieroute, goed voor 17 sportieve gedichten van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars.

3. Exclusief voor fietsers

Het Groen Lint neemt geen genoegen met fietspaden alleen. Als fietser beschik je meestal over je eigen parcours, ver weg van het autogeweld. Zo ontdek je plekken die je nooit eerder zag en gaat er een wereld voor je open. Vergeet niet om te cruisen rond de Spuikom!

Tip: Zin in oesters? Goed nieuws in oesterkwekerij De Oesterput kun je een voorraadje inslaan en meteen verorberen! Of oesters slurpen met zicht op de oesterkwekerij.

4. Kidsproof

Je passeert niet alleen tal van stoere en uitdagende speelpleinen, er zijn ook bergen om te beklimmen en beken om over te springen. Of sla je liever tijdelijk je kamp op in een immense knotwilg? Het hele parcours lijkt uitgedokterd om het jonge geweld voortdurend te behagen.

Ontdek hier een fijne selectie kindvriendelijke restaurants en hotels!

5. Bootje varen

Op de Oosteroever wordt iedereen weer even kind. Hier wacht immers de veerpont die je stijlvol naar de overkant brengt. Een festijn voor jong en minder jong dat je bovendien geen euro kost. En ja, je fiets mag mee!

Tip: Ga zeker eens langs bij Deschildre langs de Vismijnlaan, daar kan je een streekbiertje proeven met een bordje charcuterie met zicht op atelier waar het gemaakt wordt.

6. Hup, een portie moderne kunst

De Rock Strangers, je houdt er van of je houdt er niet van, feit is dat je ze ooit eens moet gezien hebben. Wandel daarna ook eens de nieuwe strekdam op en begeef je 700 meter in zee.

Tip: Verse vis? Op naar de vernieuwde Vistrap!

7. Eind goed, al goed in Raversyde

30 kilometer later ben je terug waar het begon. Nog even een terrasje meepikken of heb je nog energie over om in de bunkers van Raversyde rond te dolen en te eindigen met kippenvel?

Moe? Misschien kun je lastminute nog een kamer boeken in het Charmehotel Luxus X Kruishof? Luxueus logeren in het groen en ’s morgens verwend worden met een heerlijk ontbijt van streekproducten.

Aanrader: Ontdek de muurschilderingen van The Crystal Ship

In het kader van The Crystal Ship waren meer dan 40 (inter)nationale artiesten aan het werk in Oostende. Ze zorgen voor gigantische muurschilderingen en interventies in de stad. De werken vormen een artistiek parcours in de binnenstad en op Het Groen Lint rond Oostende.

In zijn genre is “The Crystal Ship - kunstenfestival in de Stad” het grootste in Europa.

Klik snel hier om te ontdekken waar de werken zich bevinden.

Ook interesse in?

De zomer van Oostende

Ontdek ons programma voor de zomer

Oostende Bonsoir

Ontmoetingen bij valavond met gastvrouw Guinevere Claeys

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen

Vertel het verder