De meeste Oostendse hotels blijven open en doen er alles aan om je een aangenaam verblijf te garanderen. De restaurants bieden hun heerlijke aanbod aan voor takeaway of delivery.
Lees hier alles over de nieuwe maatregelen en initiatieven die Oostende neemt in het kader van de bestrijding van het virus.

U bent hier

Deze Oostendse musea kun je nu bezoeken

De musea in ons land mogen opnieuw de deuren openen onder strikte voorwaarden.
In Oostende kun je alvast opnieuw terecht in Fort Napoleon, Mu.ZEE, het Stadsmuseum, Provinciedomein RAVERSYDE, de Venetiaanse Gaanderijen, Het Spilliaert Huis en op Zeilschip Mercator.

Bij een bezoek aan de musea en attracties hou je rekening met volgende maatregelen:

 • Een bezoek is enkel mogelijk via reservatie op voorhand (online of telefonisch). Kom zeker op de juiste datum en het juiste tijdstip, want er wordt gewerkt met tijdslots. 
 • Social distancing: 1,5 meter afstand met personen buiten het gezin is de regel. 
 • Graag de handen bij het binnen- en buitengaan desinfecteren met desinfecterende handgel.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht.
 • Volg de aanwijzingen ter plaatse voor een vlot en veilig bezoek.

Fort Napoleon

In Fort Napoleon ontdek je het gloednieuwe verhalenparcours langs de geschiedenis van het fort. Wie dicht genoeg bij de immense stenen wanden gaat staan, hoort bekende en minder bekende stemmen vertellen wat hier allemaal gebeurde. Bovendien is er nu de expo 'Het wonder is geschied!' over 20 jaar Vlaamse film.

Een bezoek aan Fort Napoleon is enkel mogelijk via reservatie op voorhand (online of telefonisch). Kom zeker op de juiste datum en het juiste tijdstip, want er wordt gewerkt met tijdslots.

Lees meer

Mu.ZEE - Kunstmuseum aan zee

De heropening van Mu.ZEE gaat gepaard met een nieuwe invulling van de Ensor- en Spilliaert museumvleugel met tal van unieke werken van Leon Spilliaert die nooit eerder werden getoond. Ook voor toegang tot Mu.ZEE moet je op voorhand reserveren. Dat kan online en telefonisch.

Lees meer

Stadsmuseum Oostende

Het Stadsmuseum leidt je door het boeiende levensverhaal van Oostende en werpt ook een blik op de toekomst. Heel wat objecten, affiches, documenten en multimediatoepassingen onthullen de geheimen achter de stadsontwikkeling, het toerisme, de visserij, de haven en de scheepvaart.

Om het Stadsmuseum te bezoeken, moet je op voorhand telefonisch reserveren.

Lees meer

Het Spilliaert Huis

Het Spilliaert Huis wil zoveel mogelijk mensen met het oeuvre van Léon Spilliaert laten kennismaken. Van 6 juni tot en met 11 oktober kan je er de tentoonstelling 'Before the wave' door curator Joost Declercq ontdekken. Er worden maximaal 12 bezoekers in de ruimte toegelaten.

Lees meer

Tentoonstelling: Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool

In de Venetiaanse Gaanderijen kan je de expo 'Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool' ontdekken. Constant Permeke is vooral bekend om zijn sterke en herkenbare werken van zeelieden, vissers met hun vrouwen en de marines. Daarvoor liet hij zich meermaals inspireren door Oostende. De bijzondere band die Constant Permeke met Oostende had, zie je doorheen de volledige expo terugkomen. 

Er wordt gevraagd om je tickets zoveel mogelijk online te kopen. Telefonische reservaties kunnen enkel tijdens de openingsuren van de tentoonstelling en via 059 80 13 30. Uit hygiënische overwegingen kunnen tickets aan de balie ter plaatse enkel met de kaart betaald worden. Er wordt gewerkt met een (strikt) uurblokkensysteem. Respecteer je gekozen uur om de drukte te spreiden.

Lees meer

Provinciedomein Raversyde

Raversyde biedt je heel wat troeven voor een onvergetelijke dag aan zee. Het is een uniek kruispunt van geschiedenis en natuur. Het provinciedomein van Raversyde bestaat uit drie onderdelen: Openluchtmuseum Atlantikwall, ANNO 1465 en het natuurpark. Het natuurpark is vrij toegankelijk. Voor Atlantikwall en ANNO 1465 moet gereserveerd worden. In Atlantikwall zijn er maximaal 15 personen per kwartier toegelaten. In ANNO 1465 zjin dat er 10 per kwartier. Reserveer je tickets op voorhand via https://tickets.raversyde.be/nl.

Lees meer

Mercator

Zeilschip Mercator behoort tot het maritiem erfgoed van de Stad aan Zee. Met enkele kleine voorbereidingen kan je ook hier voor zorgen dat je bezoek aangenaam en veilig verloopt:

 • Vooraf reserveren via een mailtje is aan te raden. Je kunt echter altijd ter plaatse ook nog een reservatie aanmaken.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht.
 • Het dragen van latex- en/of vinylhandschoenen is wel verplicht tijdens de ganse duur van het bezoek. Deze handschoenen worden gratis ter beschikking gesteld aan de ingang van het schip.
 • Volg telkens het aangeduide parcours. Ruimtes, kamers of delen van het schip die zijn afgesloten met een touw mogen niet betreden worden.
 • Hou tijdens je bezoek steeds rekening met de regels van de social distancing. Hou dus minstens 1,5 meter afstand tot andere bezoekers én medewerkers.
 • Heb je een verkoudheid of heb je griepklachten? Stel je bezoek dan nog even uit.

Lees meer

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

 • Unieke eet- & drinkadresjes
 • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
 • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder