‘Verontrustend en voorbijgestreefd.’ Zo wordt het feminisme vandaag weleens omschreven. Voor sommigen is feminisme een begrip zonder scherp afgebakende inhoud. Voor anderen is het niet meer dan een marketing product.
‘Radicaal. Losgeslagen. Verwarrend’. Want niet enkel over het begrip maar ook over de geschiedenis van de feministische golven bestaat heel wat discussie. Waar sommigen stellen dat we vandaag op de laatste schommelingen van de tweede golf deinen, zijn anderen van mening dat de derde golf hoogtij viert. Nog anderen roepen dat we in de vierde golf aan het schipperen zijn.
‘Elitair en vol blinde vlekken.’ Dergelijke stellingen vragen nuance.
Vraag aan feministen van verschillende generaties met verschillende sociaaleconomische achtergronden wat feminisme voor hen betekent en je krijgt een andere invulling.
Feminisme neemt dus vele vormen aan. En er is niet één manier om feminist te zijn maar duizenden.
Moderator Fatima Llouh neemt ons mee op literaire ontdekkingstocht en onderzoekt wat het feminisme in de verhalen en levens van onze auteurs betekent.
We verwelkomen Sabrine Ingabire en Gloria Wekker, Hind Eljadid en Humeyra Cetinel, Dieuwertje Mertens en Sarah Sluimer.
Feminisme is meer dan een genderdiscussie. Er zijn immers meer factoren dan gender alleen die bepalen hoe je leefwereld eruit ziet als vrouw. We moeten ook kijken naar huidskleur en sociaal-economische afkomst. Praten over de loonkloof en het breken van glazen plafonds is noodzakelijk, maar ook het erkennen dat er vrouwen zijn die geen gelijke kansen krijgen op het doorbreken van die plafonds. Discriminatie op basis van status, opleiding en religie spelen hierin een rol.
In haar debuutroman Nomade tackelt Humeyra Cetinel thema’s als diversiteit, geloof en vrouwenemancipatie. Dit mede vanuit haar eigen ervaringen als kind van migranten, als moslim, en als vrouw. Humeyra gaat in gesprek met slam poet en auteur Hind Eljadid.
Hind is een maatschappijkritische schrijver en spreekt zich zowel op als naast het podium uit tegen discriminatie en onrecht. In haar debuutroman Kruimeldief brengt Hind het relaas van een roerirge en traumatische jeugd, van een jonge vrouw, die opgroeide in een Marokkaans immigrantengezin in een Antwerpse wijk.
Moderator Fatima Llouh duikt met Humeyra en Hind tussen de lijnen, en gaat op zoek naar wat feminisme betekent voor, en in het werk van, onze schrijvers.