In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

U bent hier

James Ensor voor families

In Het James Ensorhuis leren de jonge bezoekers op een speelse manier alles over de wonderlijke leefwereld van James Ensor. Aan de hand van tips in het boekje ga je op zoek naar de valse Ensor. Buiten wacht het Oostende van Ensor. Het familieparcours serveert leuke doe-opdrachten en gekke raadsels en stuurt je zo doorheen de hele stad. En voor wie er geen genoeg van krijgt: er is ook een speurtocht in Mu.ZEE!

Het James Ensorhuis met kinderen

Met de kids een culturele uitstap plannen: zouden we dat wel doen? Ons antwoord hierop is kort en krachtig: ja, natuurlijk! Op een speelse en interactieve manier leren de jonge bezoekers alles over de wonderlijke leefwereld van James Ensor. Aan de hand van tips in het boekje ga je in Het James Ensorhuis op zoek naar de valse Ensor

Huisknecht Gust neemt je mee op sleeptouw doorheen Het James Ensorhuis en verklapt je tal van geheimen. Gewapend met al die kennis kun je misschien wel die ene valse Ensor ontmaskeren? In het belevingscentrum vinden jullie ook tal van interactieve installaties die leuk zijn voor de kids, zoals de interactieve muur, de puzzelschermen, de fotohoek, het atelier waar kinderen kunnen inkruipen… Wie de valse Ensor kan ontmaskeren, wacht bovendien nog een leuke beloning aan de infobalie!

Info & tickets

Faciliteiten

 • Voordeliger tarief voor kinderen van 6-14 jaar
 • Gratis voor kinderen < 6 jaar
 • Interactief kinderparcours in het belevingscentrum
 • Aanbod voor kinderen in de museumshop
 • Lift beschikbaar voor kinderwagens
 • Verzorgingstafel in de toiletten

Op stap door de stad van Ensor

Eens de theorie er op zit, is het tijd voor wat praktijk. Want buiten wacht het Oostende van Ensor. Wil je na het bezoek aan Het James Ensorhuis ook nog een wandeling maken zoals Ensor dat zo vaak deed door z'n geliefde stad? Het familieparcours serveert leuke doe-opdrachten en gekke raadsels en stuurt je zo doorheen de hele stad.

Voor de ouders is er een interactieve, digitale wandeling voorzien die je voor 5,49 euro kunt downloaden in de App Store of Google Play. De tocht start aan Het James Ensorhuis en loodst je langs 13 plaatsen. Voor elke plek werd uniek audio- en visueel materiaal gemaakt. Vraag voor kinderen naar de familiewandeling met leuke doe-opdrachten aan het onthaal van Het James Ensorhuis en ga samen op pad!

Download de app

Echte Ensorkunst ontdekken in Mu.ZEE

Oostende en James Ensor zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. James Ensor hield van zijn Oostende: de stad was zijn muze en inspiratiebron. Hij hield van de stad met de vele mensen, de onstuimige Noordzee, het carnaval dat jaarlijks de straten kleurde… En die liefde zie je in zijn kunstwerken. Mu.ZEE wil in de eerste plaats de topstukken laten spreken. Als bezoeker word je meegevoerd naar het Oostende van toen, weerspiegeld in het Oostende van vandaag.

Ook in Mu.ZEE loopt de speurtocht voor kinderen verder. Bezoek het museum op eigen houtje en grijp 6x de kans om James Ensor en zijn tijdsgenoot Léon Spilliaert beter te leren kennen! Met deze zes leuke kaarten – telkens rond een thema – ontdek je speels de kunstwerken van Ensor en Spilliaert. Haal zo samen meer uit je museumbezoek!

Info & tickets

Het enige echte Ensor doe-boek

De Ensorbeleving compleet maken? Schaf dan het Ensor doe-boek aan om je spelenderwijs nog meer te verdiepen in de leefwereld van deze Oostendse schilder. Het boek houdt kinderen meerdere dagen bezig tijdens hun bezoek aan de Stad aan Zee of kan mee naar huis gaan als uniek souvenir van je bezoek aan Oostende.

In de museumshop van Het James Ensorhuis zijn bovendien nog meer leuke souvenirs te vinden. Denk maar aan leuke gadgets of inspirerende boeken over Ensor en Oostende.

Ensorarrangement met kinderen

Wil je graag in de wereld van James Ensor duiken en je kinderen kennis laten maken met de grootmeester? Via ons familiearrangement kan dat op kindermaat. In Het James Ensorhuis kunnen de kinderen genieten van een aangepaste audiotour terwijl jij rustig in de wereld van Ensor stapt. 

Jouw Ensorbeleving

 • Overnachting 
 • Tickets voor Het James Ensorhuis, inclusief kinderparcours
 • Ensorwandeling door de stad op maat van ouders en kinderen
 • Leuk Ensor-doeboek voor kinderen

Boek hier je verblijf

Bijvoorbeeld: 2021-07-29
Bijvoorbeeld: 2021-07-29

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

 • Unieke eet- & drinkadresjes
 • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
 • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Ook interesse in?

De zomer van Oostende

Ontdek ons programma voor de zomer

Oostende Bonsoir

Ontmoetingen bij valavond met gastvrouw Guinevere Claeys

Vertel het verder