Menu

U bent hier

Ensor en Spilliaert museumvleugel. Twee grootmeesters uit Oostende

Mu.ZEE - 30/04 tot 09/01

Ontdek een schitterende collectie met werk van James Ensor en Léon Spilliaert in de gloednieuwe vleugel van Mu.ZEE, het Kunstmuseum aan Zee!

Vanaf 1 mei 2016

Oostende en James Ensor zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. James Ensor hield van zijn Oostende: de stad was zijn muze en inspiratiebron. Hij hield van de stad met de vele mensen, de onstuimige Noordzee , het carnaval dat jaarlijks de straten kleurde… Ook de schilder Léon Spilliaert, twintig jaar jonger dan Ensor, heeft zijn naam aan de Koningin der Badsteden gelinkt. Zijn nachtelijke zwerftochten doorheen de stad en de lange wandelingen langs het strand zetten hem aan tot het creëren van zijn beste werken: donker en mysterieus! Alhoewel Ensor en Spilliaert heel verschillend waren als kunstenaars worden hun namen vaak in een adem vernoemd.

In Twee grootmeesters uit Oostende wil het museum in de eerste plaats haar topstukken laten spreken. Achter elk kunstwerk of archiefdocument schuilt een resem aan kleine en grote verhalen met en over oa de vrederechter Eugène Demolder, Edgar Allan Poe, dokter in de Wetenschappen Ernest Rousseau, schimmeldeskundige Mariette Hannon-Rousseau, kunstenaar Willy Finch, biograaf, kunstcriticus en brievenschrijver Emile Verhaeren, poëet en Kursaaldirecteur Henri Vandeputte, mecenas en muziekliefhebber Emma Lambotte, de Brusselse uitgever Edmond Deman, kunstpromotor en galeriehouder Paul-Gustave Van Hecke, criticus en kunstenaar Théodore Hannon, cultuurfilosoof Walter Benjamin, Stefan Zweig, de in de hemel geprezen componist Richard Wagner, Franse auteur en vertaler Honoré de Balzac, Alfred Jarry, Don Quichote en filmmaker Henri Storck. Ze voeren ons mee naar het Oostende van toen, weerspiegeld in het Oostende van vandaag.

Data

za 30 apr 2016 tot vr 9 jan 2026

Locatie

Mu.ZEE
Romestraat 11
Oostende 8400
Toon op kaart
Dichtstbijzijnde parking: 
Zeeparking

Prijzen

€9.0
Basisprijs: € 9.00

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen