Menu

U bent hier

Dit zijn de LOOK!-films van FFO18

De internationale LOOK!-competitie van Filmfestival Oostende is uniek in Europa en vestigt aandacht op de esthetische kwaliteiten van cinema en het visuele vermogen van film: het werk van de production design ploeg (art direction, kostuums, make-up en visuele effecten) en dat van de D.O.P. (Director of Photography). Ontdek hieronder welke pareltjes dit jaar te zien zijn in deze competitie!

Engel

07/09, 09/09, 12/09

In de openingsfilm van het festival portretteert Koen Mortier (“Ex-Drummer”) de laatste 24 uur van het leven van de wereldberoemde wielrenner Thierry, wiens naam na een zware val en losbandig druggebruik in diskrediet werd gebracht. Tijdens zijn vakantie in Senegal ontmoet hij de prostituee Fay: het is liefde op het eerste gezicht. Mortier verbeeldt de angsten en dromen van beide personages met veel passie en visuele flair. Hij baseerde zijn zinderende relaas op de veelgeprezen roman “Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten” van Dimitri Verhulst.

BlacKkKlansman

08/09, 09/09

Spike Lee adapteerde het autobiografische boek ‘Black Klansman’ van de zwarte politiechef Ron Stallworth die begin jaren '70 lid werd van de Ku Klux Klan. Lee verbeeldt zo één van de meest risicovolle undercoveroperaties uit de Amerikaanse geschiedenis en levert daarmee ook op energieke wijze commentaar op de problematiek van de representatie van afro-Amerikanen in de cinema. De film won de Grand Prix, de op een na belangrijkste prijs op het filmfestival van Cannes.

Rafiki

09/09, 10/09, 12/09

Dit Keniaanse drama werd geselecteerd voor de Un Certain Regard-sectie van het filmfestival van Cannes. Het was de allereerste Keniaanse film ooit in de officiële selectie van het festival. Regisseur Wanuri Kahiu toont de vriendschap en prille liefde tussen twee jonge meisjes, te midden de afkeer van hun familie en politieke druk van buitenaf. In Kenia werd de film geband omwille van de LGBT-thematiek. Een uiterst spijtige zaak uiteraard, want dit is een knappe en noodzakelijke film met sterke hoofdactrices aan het front.

A Twelve Year Night

09/09, 14/09

Tijdens een herfstnacht worden drie politiek gevangenen uit hun cellen gehaald: het begin van een geheime militaire operatie die 12 jaar zal duren. De mannen blijven lange tijd geïsoleerd in kleine cellen waar ze het grootste deel van hun tijd met kappen over hun hoofd doorbrengen. Onder hen ook Pepe Mujica, de latere president van Uruguay. De film ging net in première in Venetië.

The Happy Prince

11/09

Het stilgezwegen verhaal van de laatste tragische dagen van de Ierse toneelschrijver en poëet Oscar Wilde. De film neemt ons mee tijdens zijn laatste nachtelijke tocht doorheen Parijs. Rupert Everett schreef, regisseerde en nam de titelrol voor zijn rekening. Hij boetseerde zo een prachtig portret van één van de beroemdste auteurs ooit: een diep ontroerend en geweldig vertolkte parabel over passie en verlossing. De film werd genomineerd voor een Teddy Award tijdens de Berlinale – de prijs voor beste queer film.

Topacteur Rupert Everett zal aanwezig zijn op de avant-première van zijn film! Hij krijgt ook een ster op de Oostendse Walk of Fame. Iedereen kan de sterlegging bijwonen op 11/09 om 19.00 uur op de zeedijk ter hoogte van de Venetiaanse Gaanderijen.

Las Herederas

12/09, 13/09

Asunción, Paraguay. Chela en Chiquita, beiden afkomstig uit welgestelde families, zijn al meer dan 30 jaar een stel. Hun financiële situatie dwingt hen sommige van hun geërfde, geliefde meubelen te verkopen. Wanneer Chiquita vanwege fraude naar de gevangenis gestuurd wordt, blijft Chela plotseling alleen achter en moet ze uit haar veilige cocon breken. De film won de Fipresci Prijs in Berlijn waar Ana Brun een Zilveren Beer won voor haar vertolking.

Lazzaro Felice

13/09, 15/09

“Lazzaro Felice” vertelt het fabelachtige verhaal van de jonge en naïeve boer Lazzaro. Hij groeit op in het geïsoleerde pastorale dorpje Inviolata, dat gedomineerd wordt door de afschuwelijke Marchesa Alfonsina de Luna. Wanneer de jonge edelman Tancredi hulp vraagt aan de goedgelovige Lazzaro bij het in scène zetten van zijn eigen ontvoering, ontstaat een bijzondere band tussen de twee. Hun uitzonderlijke vriendschap zorgt voor een opmerkelijke verplaatsing in tijd en ruimte in dit prachtige moderne Italiaanse sprookje. Regisseur Alice Rohrwacher werd voor deze film bekroond met de prijs voor Beste Scenario op het recentste filmfestival van Cannes.

Redbad

14/09

De tweede film in het drieluik van odes aan iconische Nederlandse helden. Na “Michiel de Ruyter” is nu Redbad aan de beurt, de middeleeuwse koning van Friesland die het christendom vijandig gezind was. Regisseur Roel Reiné toont op bombastische wijze de strijd van de vrije, heidense Friezen tegen de gekerstende Franken. Een historische, epische film met Hollywoodallures, opgenomen in het Nederlandse Eindhoven met Belg Tibo Vandenborre in één van de hoofdrollen. FFO toont de film in aanwezigheid van regisseur en cast!

 

Mis niets van FFO18

Wanneer
07-15/09

Waar
Kinepolis Oostende

Tickets
www.filmfestivaloostende.be
Tip: koop een festivalpas en geniet onbeperkt van alle films!

Master
Matteo Simoni

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder