Menu

U bent hier

De niet te missen premières op TAZ

Nog drie weken en de 22e editie van het festval TAZ (Theater Aan Zee) gaat van start. Op tien dagen, van 25 juli tot en met 4 augustus, presenteert het festival 150 verschillende producties op meer dan 30 locaties in Oostende.

Er zijn maar liefst twaalf premières, de twee avant-premières en één try-out. Ontdek ze hieronder.

Danse Massacre: première op 25.07

HALT! Hier is te zien de Indiër, de Pruis, de Fransoos, de tirailleur Algérien en Pafke Van De Goot …

DANSE MASSACRE is een muzikale parade in de vorm van een anarchistische, dadaïstische rouwstoet. Een ongeziene colonne trekt vanaf 19u door de stad, een optocht van onrustige zielen in een muzikale roes.

Rond 20u15 arriveert de stoet in het Leopoldpark, waar ze deze toon verderzetten.

DANSE MASSACRE is een samenwerking tussen KRANKLAND, het muzikaal-artistiek vehikel van Thomas Werbrouck, en TOSO, het orkest van sociaal-artistieke praktijk kleinVerhaal.

Dit evenement maakt deel uit van GoneWest, de culturele herdenking van WO I door de Provincie West-Vlaanderen. Meer info op www.gonewest.be. 

Panic Fear of standing still: première op 25.07

In Panic Fear of standing still, een performance van MOVEDBYMATTERS/Kasper Vandenberghe in coproductie met Beaufort, betreden vier performers het strand. Ze bewandelen hun pad of dat van de ander. Tijdens dit vier en een half uur durend bewegingsritueel gaan ze de strijd aan met de zee. Stapsgewijs vormen ze verschillende symbolen, ondanks de overmacht van de natuur blijven ze wandelen in een oneindig repetitief ritueel om finaal opgeslorpt te worden door de zee.

De performances vinden plaats op 25, 27 en 29 juli 2018 in Oostende, op het strand t.h.v. Vayamundo. Het publiek kan deelnemen op 29 juli.

De Blinden: première op 26.07

Meer dan een eeuw geleden schreef Maurice Maeterlinck Les Aveugles, vandaag nog altijd leesbaar, zegbaar, zingbaar, beluisterbaar ... En een spiegel voor de huidige vluchtelingenproblematiek.

Josse De Pauw en Jan Kuijken herwerkten deze tekst tot De Blinden, als derde deel van De Pauws Trilogie/Trifonie, na De Helden en De Mensheid (TAZ#17).

Deze voorstelling maakt deel uit van GoneWest, de culturele herdenking van WO I door de Provincie West-Vlaanderen. Meer info op www.gonewest.be.

zon dag kind: première op 26.07

Zon dag kind is een ritueel dat heling en troost kan brengen voor kinderen tussen 7 en 11 jaar met een verlieservaring, een creatie van TAZ, Beyond The Spoken en hetpaleis i.s.m. Saying Goodbye vzw en Lost & Co vzw.

Een kind stapt aan boord van een prachtig schip en brengt er de nacht door, onder de sterrenhemel. Heel vroeg in de ochtend varen ze uit. In volle zee wordt het kind gewekt door de Zonnekoningin. De kapitein beroert de snaren van zijn cello en samen zingen ze een lied tot de zon is opgestaan en voluit kan schijnen. Het verdriet stroomt weg in de zee. Wat rest is de kracht van de zon en het samenzijn. Het is een magische ervaring die het kind prikkelt om het leven te omarmen. Om de dag en het licht te vieren. De verrassing. Alles wat nog komen zal.

Permanent Destruction: The SK Concert: Belgische première op 26.07

Permanent Destruction is een melodramatisch energy concert van theatermaker Naomi Velissariou en sound producer Joost Maaskant. Een sexy show over zelfhaat en onbeantwoorde liefde, met dodelijk poëtische lyrics en een zwaar overstuurd geluidssysteem. Van RnB tot industriële hardcore en met overdadig gebruik van auto-tune en trap hop referenties.

Het betreft liefde: première op 26.07

Liefde vormt de kern van deze voorstelling van de Oostendse Tine Van Aerschot / Trevor vzw: allerlei soorten liefde. Liefde van het kind, de volwassene, romantische liefde, volkerenliefde...

In een opeenstapeling van liefdesverklaringen verkennen drie vrouwen (Lois Brochez, Sara De Roo en Dounia Mahammed) hun liefde en proberen ze die te delen met elkaar en het publiek.

Oostende, Oh la la! Toetonne! première op 28.07

ARIAH LESTER (Lester Arias) is een multidisciplinaire kunstenaar die vanuit beweging en dans een zijsprong maakt naar video-art, grafisch ontwerp, elektronische muziek, zang en drama.

Hij verloor zijn hart aan Oostende en maakte de afgelopen maanden de documentaire Oostende, Oh la la! Toetonne! en het lied ‘Oostende’, dat hij live zal brengen. Vanaf midden juli wordt de muziekclip gelanceerd en is de song beschikbaar voor uitzending op de radio.

Stella, ster van de zee (6+): première op 28.07

Vzw Jenny, De Roovers en FroeFroe brengen het verhaal, geschreven door Gerda Dendooven, van een visser en zijn vrouw die een kindje in hun netten vinden. Ze beslissen om het te houden en noemen het Stella, Ster van de Zee. De voorstelling gaat door in het Familiepark en richt zich tot gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar.

In samenwerking met Inter zal de voorstelling op zondag 29 juli integraal toegankelijk zijn. De eerste integraal toegankelijke voorstelling op TAZ! Naast de basistoegankelijkheid is er een inleiding, zijn er tolken Vlaamse Gebarentaal, ringleiding, voelstoelen, audiobeschrijving en extra assistentie. De faciliteiten kunnen vooraf gereserveerd worden bij Inter Vlaanderen.

Rommelman (5+): première op 28.07

Een tweede première in het Familiepark! FroeFroe presenteert Rommelman, over een man die verzot is op rommel. Van en met Koen Swanenberg, acteur en poppenspeler o.a. bij FroeFroe.

Zeitgeber: avant-première op 28.07

Het collectief More Dogs gaat in Zeitgeber op zoek naar het ontstaan en de betekenis van ritmiek, herhaling en structuur in ons leven. Wie zouden we zijn in een wereld zonder structuur, zonder begin en einde, zonder tijd? Op de grens van beeld, klank en spel ontregelt More Dogs de tijdservaring van het publiek. Zeitgeber is zowel een strak spektakel als een vertederende zoektocht van verloren jongens.

Whale*: try-out op 29.07

‘Vandermeersch’ performance is van een poëtische schoonheid, haar stem ingehouden dreigend,sexy, met bij wijlen een stevige haal om de boel terug op z’n plek te zetten. Dit is prachtig werk van een uniek artiest die gezegend is met het talent om twee talen te spreken, die van acteur én muzikant... (Tom Vermeir)

Met: Charlotte Vandermeersch, Eric Engels, Kris Delacourt.

The pain of others: première op 29.07

In de gespreksperformance The Pain of Others neemt theatermaker en filosoof Peter Aers ons mee in een wereld waar spreken over pijn een plaats krijgt. In de performance stelt hij de radicale vraag: verandert de wijze waarop we over pijn spreken, hoe iemand pijn ervaart?

The Pain of Others is het vierde deel van de reeks Everything Depends on How a Thing is Thought, waar de verhouding van het individu tot de gemeenschap centraal staat.

The Sea Within: Belgische avant-première op 31.07

Liesbeth Gruwez danst voor het eerst niet haar eigen choreografie zelf. Ze laat tien danseressen opgaan in een weids landschap. The Sea Within is een magnetiserende voorstelling waarin de chaos niet wordt beteugeld, maar omarmd. Een hedendaags ritueel waarin het ‘ik’ opgaat in een ‘wij'.

De Zingende Vuurtoren: première op 01.08

De Bronstige Bazooka’s - een koor met wisselende bezetting, deze keer Oostendse zangers -brengen met De Zingende Vuurtoren een prachtige sprookjesachtige ode aan de zee en het vissersleven. Geen bittere ernst zonder gekte en absurde humor bij dit koor! Verhalen over boosaardige poedels, bananen, zeemeermannen én meer traditionele vissersliederen ... Dat belooft!

Coproductie: Arenberg Schouwburg, De Grote Post, TAZ.

Haydn: première op 03.08

In 1786 kreeg Joseph Haydn van de Cardinaal van Cadix de opdracht om een werk te componeren bij de zeven laatste woorden van Christus. Hij noemde zijn werk ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’. Eeuwen later kregen Els Moors, Laurence Vielle en Guy Van Waas het idee om het werk in een hedendaags licht te plaatsen. De zeven laatste woorden, in de versie voor pianoforte, toveren zij om tot zeven gedichten bij de muziek. Meer info.

Heimat 3: How to build a home: avant-première op 03.08

De Nwe Tijd ging op zoek naar James Wood, een jongen uit Engeland die een noodkreet plaatste op YouTube. Wie is hij? Hoe gaat het nu met hem? Waarom is er in Engeland sinds kort een minister van Eenzaamheid? Waarom plaatste hij dat bericht bij het melancholische liedje ‘How to build a home’?

Heimat 3 is de derde voorstelling in een reeks losstaande voorstellingen die vertrekken vanuit een onderzoek naar verbondenheid. In Heimat 1 (TAZ#13) interviewden de makers hun eigen ouders en grootouders, voor Heimat 2 (TAZ#16) reisden ze naar Groenland.

Waar we ook zijn: exclusief op TAZ op 28.07, 29.07 en 30.07

Laura van Dolron en Steve Aernouts staan voor een uitdaging. Drie zomerdagen worden ze ‘s morgens als het ware ‘ontvoerd’ naar een plek in Oostende. Waarheen weten ze niet, maar dat ze daar in één dag een voorstelling zullen maken weten ze wel! ‘s Avonds presenteren ze die voorstelling, vers uit de printer, eenmalig en recht uit het hart, een première en laatste voorstelling in één!

TAZ#Praktisch

Er zijn dit jaar opnieuw meer dan 160 verschillende voorstellingen op Theater aan Zee. Het loont dus zeker de moeite om ook eens de website te bestuderen. Tickets kunnen gemakkelijk online besteld worden. Tot dan!

Wanneer

25/07 - 04/08

Waar

Leopoldpark
8400 Oostende

Info en tickets

Programma:
www.theateraanzee.be

Vertel het verder

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen