U bent hier

De 10 tips van Rick de Leeuw

Rick de Leeuw (56) is een creatieve duizendpoot. Hij schrijft, zingt, presenteert en produceert. Een drukke creatieve man, die graag komt uitwaaien en genieten in onze Koningin der Badsteden. Hij beweert zelfs dat hij zich een leven zonder Oostende zeer moeilijk kan voorstellen. Rick houdt van de geschiedenis van de stad en zelfs van de tragiek die Oostende in sommige periodes heeft meegemaakt. Het verbaast dan ook niemand dat hij als poëet erg kan genieten van bepaalde delen van Oostende! 

Ontdek hier zijn 10 tips:

1. Het Station van Oostende

Het mooie aan dit station is dat je onmiddellijk het karakter van de stad voelt. Het is een kopstation, de terminus. Hier moet je zijn. Het is geen doortocht, maar een al dan niet bewuste keuze om naar Oostende te komen. Ofwel ben je er aangespoeld.

Natiënkaai 1

4. Cultuurcentrum De Grote post 

CC De Grote Post heeft jaren leeggestaan en is nu omgevormd tot hedendaagse cultuurtempel. De loketten zijn gebleven, naast veel van de oorspronkelijke grandeur. Ik heb er al een paar keer mogen optreden. Het hergebruiken van oude gebouwen is iets typisch voor Oostende. Herbestemming geven aan klassieke elementen, daar is Oostende goed in. In de jaren '60 & '70 is een groot deel van de Belgische kust vernietigd door het massatoerisme, maar Oostende wist een groot deel van zijn grandeur te bewaren.

Hendrik Serruyslaan 18a

Ontdek hier het programma van CC De Grote Post

 

5. Brasserie du Parc

In Brasserie Du Parc voel je nog de oude glorie van Oostende. De brasserie heeft voor mij een sterke link met Amsterdam. Het voelt eigenlijk een beetje als thuiskomen.
 
Marie-Joséplein 3

Ook eens thuiskomen in Bistro du Parc

7. De Koekoek 

Vroeger was De Koekoek 7/7, 24/24 open. Er waren geen deurklinken, want de deur was altijd open en daardoor was het een ankerpunt in vele levens. Voor mij is de Koekoek een zekerheid in onzekere tijden. Waar ter wereld ik ook ben, ik ben telkens maar X kilometer verwijderd van een halve kip van de Koekoek. Elke keer als ik in Oostende ben, probeer ik er binnen te springen om een halve kip te eten.

Langestraat 38-40

Wil je ook de beste kip ter wereld proeven?

9. Stadsmuseum Oostende

Het Stadsmuseum heette vroeger ‘Huize Louise-Marie’. Er zijn weinig gebouwen met zo een rijke geschiedenis. Huize Louise Marie werd gehuurd door Leopold I voor zijn vrouw, Koningin Louise-Marie. Zij was astmapatiënt en dit was dan ook de reden waarom ze naar de zee trokken. Later zou ze hier ook sterven. Zelfs Napoleon sliep er in 1798. Leopold II kocht het later en gebruikte het als zomerresidentie. Het fungeerde bovendien als schoolgebouw en als beschermingsplaats tijdens de oorlog. Ik zie het als een bakermat van de welvaart van Oostende. Nu is het een beetje een vergeten gebouw, maar het is wel een Stadsmuseum. Vanaf de Bellevue helemaal bovenin, kijk je door de glazen koepel naar de stad en de zee.

Langestraat 69
 
 

 

2. Lafayette

Lafayette is voor mij het symbool van plezier maken in Oostende. En dat al sinds het begin van de vorige eeuw! De DJ haalde vroeger zijn platen reeds rechtstreeks uit London. Die kwamen dan met de boot aan in Oostende. De plek was steeds een voorloper, en je hoorde er de nieuwste muziek. De posters aan de muur (van onder andere Marvin Gaye) zijn hier geen onderdeel van de marketing, maar wel van de geschiedenis die Lafayette met zich meedraagt. De mensen die hier aan de muur hangen, hebben op een of andere manier een band met de plek. Alles en iedereen komt hier samen: rijk en arm, oud en jong.

Langestraat 12

3. De Drie Gapers

De Drie Gapers zijn, komende van de Koninginnelaan, de poort naar het strand van Oostende. Het is de brug tussen de Koninklijke Villa en de Koninklijke Gaanderijen. Op een of andere manier kom ik hier bij elke wandeling uit. Ik word er precies naartoe gezogen. Voor de poort staat het bizarre beeld van Leopold II. Het symboliseert de hoogmoed, die wij nooit meer zullen begrijpen. Mijn gevoel: het is echt een voorbije wereld. Je hebt het enorme beeld van Leopold II, verheven boven het volk. In blinde adoratie kijkt het volk naar zijn opgeheven koning. Een beetje verder aai je koning Boudewijn even over zijn bol, in brons vereeuwigd. Hij is bijna minder dan menselijk format. Het verschil met Leopold II is frappant. De geschiedenis over 150 jaar staat er gesymboliseerd op 50 meter van mekaar: van Godgegeven tot iets wat de menselijke maat niet meer overstijgt.
 
Koning Boudewijnpromenade

6. De Filmfestivalsterren op de dijk

De zeedijk is ondertussen de sterrengallerij geworden van Filmfestival Oostende. Alle gasten van het FFO zijn daar vereeuwigd. Ik heb de eer gehad om er een paar te onthullen en elk jaar mag ik op het Filmfestival een Nederlandse avond helpen organiseren. Gaandeweg is dit een belangrijke dag in de agenda geworden. Niet alleen voor Oostende, maar ook voor mij. Wist je trouwens dat de filmsterren die voor De Drie Gapers in de dijk zijn gegraven, zelf in de vorm van een ster zijn geplaatst?
 
Koning Boudewijnpromenade

8. La Passion Interdite

La Passion Interdite is een bed and breakfast in de Hazegrasbuurt, de vroegere hoerenbuurt. In deze buurt vind je ook de befaamde De Smet de Naeyerbruggen terug. De B&B was vroeger een bordeel, maar nu een zeer charmante plaats om te overnachten. Oostende heeft vroeger veel te kampen gehad met marginaliteit, mede door het huizen van de haven. 't Hazegras was daardoor een achtergestelde buurt geworden, maar dankzij het ingrijpen van het stadsbestuur is 't Hazegras nu een volledige metamorfose ondergaan. Oostende heeft zichzelf van de marginaliteit verlost en dit stuk van de stad is daar een mooi voorbeeld van.

Meer info over La Passion Interdite
 

10. Oostende in de winter

Buiten het seizoen is Oostende op zijn best voor mij. De ‘zee’ zelf doet mij niet zo veel, maar is noodzakelijk voor Oostende. Geografisch is het wel terug de “terminus”, verder heeft de zee voor mij geen relevantie. Behalve dat ik erg graag vis eet. De stad en de bewoners zijn belangrijker voor mij. Ik vind de zee wezenlijk, maar voor mij an sich afwezig. In de zomer speelt de zee een te grote rol, want dan ligt het strand vol en heerst er een te grote drukte voor mij. Oostende heeft veel meer te bieden dan de zee. In Amsterdam woon ik, daar heb ik ook heel veel geschiedenis, maar in België is Oostende mijn veilige haven. In Nederland ga ik nooit naar de kust, want alles wat ik zoek, vind ik terug in Oostende.

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Deze winter in Oostende

Met Kunst aan Tafel

25/10 tot 15/04

De Spiekpietjes Expo - Een heel jaar spiekpietjes

Fort Napoleon

za 28 okt 2017 tot wo 6 dec 2017

kerstmarkt

Winter in het Park

Leopoldpark

01/12 tot 07/01

Huis van de Kerstman

Wapenplein

01/12 tot 07/01

Vertel het verder