U bent hier

De 10 tips van Marcel Vanthilt

Marcel Vanthilt is muzikant, vj en televisiemaker.

De laatste jaren zien we hem vooral terug op het scherm in zijn eigen talkshows zoals Villa Vanthilt en Hotel M. Marcel woonde in grootsteden zoals Los Angeles, Brussel en Antwerpen, maar als kind was hij met zijn ouders vaak in Oostende. En Marcel is blijven terugkomen, want hij houdt van de energie die in Oostende heerst.

Ontdek hier zijn 10 tips:

1. Oosteroever

Op veel plaatsen trekken de volgebouwde dijken aan de kust op niets. Maar een stad heeft een skyline nodig en Oostende heeft die! Ik trek graag naar Oosteroever, waar ik een mooi zicht heb op die skyline. Het is daar volledig open en uitgestrekt. Het is de ideale plek om met de hond te wandelen en om écht uit te waaien. De ruwheid van de natuur. Eens uitgewaaid snel de boot op en het café binnen. Het leuke aan Oostende is dat de stad ook leeft in de winter, zonder de vele toeristen. Daarom voelt het ook zo echt. Als je dan naar de dijk kijkt zie je in een ganse appartementsblok twee lampjes branden.

2. De boeg van de Vindictive

Aan de Vindictivelaan hebben de Engelsen, om de Duitsers te blokkeren in WWI een boot laten zinken. De snuit van de boot staat daar nu als monument. In de winter voel je je daar alleen met de geschiedenis. Het is er echt perfect om een frisse neus te halen. Je kan er rustig wandelen zonder dat een gocart je tenen afrijdt.

Oostelijke Strekdam 1

3. De westelijke strekdam

 

De afstand onderschat je soms, hij is langer dan je denkt. ‘s Avonds is de zonsondergang er prachtig, maar je voelt er ook de kracht en de robuustheid van de zee. Hier zie je de bootjes voorbijvaren en je merkt hoe klein die vissersbootjes eigenlijk zijn. Hoeveel vissersbootjes zijn er eigenlijk nog? Het is verhelderend voor het hoofd om daar even met de voetjes op de grond worden getrokken, want de mens is iets klein vergeleken met al het natuurgeweld. Alles wordt gerelativeerd tijdens zo een wandeling. Je draait je om en gaat de stad in, een pint drinken.

Westelijke Strekdam

4. DE ROZE VILLA IN RAVERSIJDE (HOME SAINTE SUZANNE) 

Ik vind dit zó een raar gebouw! Te midden de duinen! Het is een compensatie van de USA voor WOI naar België toe, voor oorlogsherstel. Het was vroeger een weeshuis voor meisjes. Nu staat het al jaren leeg. Maar het is ervoor zowat alles geweest. Misschien is het wel een goed idee om daar hotel of B&B in te maken? Het is alleszins een heel bijzonder gebouw.

Zeedijk 50 - Raversijde

5. KONINKLIJKE STALLINGEN EN VILLA MARITZA

Zowel de paardenstallen als de villa zijn dingen uit de goeie oude tijd. Toen Oostende nog de Koninklijke Koning der badsteden was. Alles wat Leopold II gedaan heeft, los van waar hij het geld heeft gehaald, heeft hij eigenlijk goed gedaan. Oostende dankt alle nostalgie en grandeur aan hem

Koninklijke Stallingen – Koninginnelaan
Villa Maritza – Albert I promenade 76 

6. MARIA-HENDRIKAPARK

Het park op zich is heel schoon, met de brug die over het water loopt.  Je vindt er ook een cafetaria met waterfietsen, maar die is redelijk onbekend/bemind. Het is er heel leuk om te wandelen, vooral in de winter, want het is er heel erg uitgestrekt. Je kan er verdwalen zonder veel moeite te doen. En daarin vind je dan de velodroom, zonder fietsen volgens mij, want ik heb er daar nog nooit een gezien. Tegenwoordig is er een heuse skatebowl geplaatst, net als in LA! Hier vind je alle subculturen terug. De velodroom heeft iets raars, maar is bijzonder intrigerend. Daar wordt nooit gefietst, maar je vindt er wel skaters en grafittigasten. 

Iependreef 

7. BRASSERIE ALBERT

Dit is een zeer grote aanwinst voor Oostende én het Thermae Palace Hotel. Vroeger was dit enkel  de ontbijtzaal van het hotel. Anders kon je er niet in, enkel per uitzondering soms eens ‘s avonds bij speciale gelegenheden. Bistro Albert is een prachtige zaal, met zicht op zee. Nu kan je in de gaanderijen op de Parijse stoeltjes dicht bij de zee zitten. De kaart en hetgeen ze brengen is echt heel verzorgd en de service is écht top. Op het randje van het arrogante, maar dat past wel bij de stijvere sfeer van de grandeur van het hotel. Je durft gewoon al niet te weinig bestellen, omdat de obers er gewoon zo fancy uit zien. Maar het is echt betaalbaar, dus het kan er dan ook wel. Het is een fantastisch decor om even weg te dromen en te genieten van de keuken terwijl het strand en de zee de tafel naast je zitten.

Thermae Palace – Kon. Astridlaan 7

Ga je ook eens proeven? Klik hier.

8. OMGEVING OUDE POSTGEBOUW: CULTUURCAFÉ & BELLE De JOUR

Als je even van de toeristische keuken wil vertrekken is Belle de Jour fantastisch. Gelegen vlakbij het oude gebouw van de post, die zelf ook gewoon magnifiek is. Het is zo fijn dat het oude postgebouw eindelijk terug open is. Het is een zeer leuke plek om af te spreken. Ik ging daar vroeger echt ook de post op de bus doen, samen met mijn moeder. In de jaren 60 kwam ik hier heel veel met mijn ouders en ik ben blijven terugkomen. Ik herinner mij zelfs dat ik er was op de nacht dat het Witte Paard afbrandde. Het Cultureel Centrum is echt een grote aanwinst. Kijk zeker eens wat er speelt, heel vaak zie je grote gezelschappen op de affiche staan.

Hendrik Serruyslaan 18a

Voor het programma van CC De Grote Post: Klik hier
Wil je lekker gaan eten voor een voorstelling? Dan moet je bij Belle de Jour of het CultuurCafé zijn.

9. ROCK STRANGERS VAN ARNE QUINZE

Ik ben echt een grote fan! In begin wist ik het echt niet: “is dit het? Of moet dit nog uitgepakt worden?” Nu vind ze ik hoe langer hoe beter. Het is een volstrekt uniek kunstwerk. Nergens in de wereld staat zoiets. Het is een richtpunt in de stad. Nu heeft het zijn plaats gevonden, vanwege de pure baldadigheid. Ook al ben je er tegen, je kan er blijven naar kijken en dan is het een goed kunstwerk. Zelfs kinderen geven er een functie aan: ze kruipen er op. Omwonenden waren er eerst tegen, maar als je ze nu zou wegdoen zouden ze gemist worden. Het is een gevoel dat je moeilijk kan uitleggen. Als je het internationaal bekijkt:  leg dat vast op een foto, het strand, het kunstwerk en Oostende erachter. Dan vraagt iedereen zich af waar dat is! Ze doen mij altijd een beetje lachen. Ook de contrasten : in principe kan je die elk jaar in een ander kleur steken. Zelf in het blinkend zwart kan je hier een gans ander beeld mee creëren.

Zeeheldenplein

10. FRITUUR KOMBUIS

Zulke plekken worden zeldzaam in België. Zo een echt  frituurrestaurant. Waar het frituur écht in het restaurant staat. Naast de frietketel staan er tafels. Het eten is er goed. Mosselen, steak, gebakken kabeljauw, gebakken tong. Alles is er zeer verzorgd en de sfeer zit er altijd goed. Ik hoop echt dat de Kombuis nog lang mag blijven bestaan.

Van Iseghemlaan 24

Wil je ook de beste mosselen van het land eten? Klik dan snel hier.

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen

Deze winter in Oostende

James Ensor - Dromen van parelmoer

Mu.ZEE

12/05/18 tot 01/03/20

Arno wordt 70

Kursaal Oostende

di 21 mei 2019, wo 22 mei 2019

Oostende voor Anker

Haven Oostende

23/05/19 tot 26/05/19

Barrio Cantina

Leopoldpark

07/06/19 tot 10/06/19

Take That

Kursaal Oostende

di 18 jun 2019

À l'Ostendaise - Kom Proeven!

Zeeheldenplein

22/06/19 tot 23/06/19

Vertel het verder