U bent hier

The Crystal Ship: 7 redenen om te gaan kijken

Zin in een toffe, culturele uitstap naar Oostende? Zeg niet zomaar kunst tegen de meer dan 50 kunstwerken van The Crystal Ship, want de werken van deze (inter)nationale specialisten in street art en public art zijn van topniveau. Een niet te missen beleving dus, en wel hierom:

 1. Groot, groter, grootst

  The Crystal Ship is het grootste public art festival in zijn genre in Europa. Meer dan 50 artiesten creëerden gigantische werken op de Oostendse muren. Het portret van Fintan Magee zie je al van ver opduiken boven de stad. Axel Void, Agostino Iacurci en Phlegm volgen met werken van meer dan 30m² en lokten al ruim 100.000 bezoekers naar de Stad aan Zee.

 2. Klein, kleiner, kleinst

  Wie het kleine niet eert… Tijdens je tocht langs de kunstwerken van The Crystal Ship hou je best je ogen open. Verschillende kunstenaars plaatsten kleine kunstwerkjes in de stad, telkens met hun eigen boodschap. Jaune laat zijn vrolijke vuilnismannetjes ronddwarrelen in de straten, terwijl Oak Oak op een speelse manier gebruikt maakt van objecten uit de omgeving. De vogels van Bué The Warrior geven Oostende een vrolijke toets en met wat geluk bots je op een papieren kunstwerk van Pol Cosmo of Outings Project. Ook Levalet, Isaac Cordal en C215 kan je spotten als je wat zoekt. 

 3. Belchique

  The Crystal Ship heeft internationale allures maar ook onze Belgische artiesten zijn goed vertegenwoordigd. Strook bouwde zijn grootste werk tot nu toe met hout enkel en alleen uit Oostende. De jonge West-Vlaming verzamelde planken, waaronder stukken van de Mercator, en deuren met een verhaal en smolt ze samen tot een nieuw geheel. Maar ook Sam Scarpulla, Mister Fiksit, Buck, Dourone, Matthew Dawn, A Squid Called Sebastian, Joachim en grootmeester Roa zijn van de partij. Voor de gelegenheid liet frontman Johannes Verschaeve van The Van Jets ook zijn kunstentalent los op Oostende.

 4. Kunst in kaart

  Wil je alle werken zien, dan ben je wel even zoet. Gelukkig voorziet Oostende een praktisch plan met zowel een fiets- als een wandelroute. Helemaal gratis te verkrijgen via onze website of aan de balie van Toerisme Oostende. Het korte woordje uitleg maakt je wat wijzer over de artiesten en de kunstwerken. Wil je nog meer weten over de artiesten, hun intenties en werkwijze, dan is de mooie catalogus van The Crystal Ship iets voor jou. Slechts 9.99 euro en o.a. te verkrijgen bij Toerisme Oostende.

 5. Matthias Schoenaerts!

  Doe je de toer van de werken, dan kom je Matthias Schoenaerts tegen! Ok, voor je helemaal gek wordt, niet in levende lijve. Onze topacteur was in een ver verleden ook een fervent graffiti-spuiter. Speciaal voor The Crystal Ship kwam hij in 2017 nog eens samen met zijn graffiticollectief Buck. Samen beschilderden ze drie muren, elk in hun typische stijl. 

 6. Kinderen toegelaten

  Public art is toegankelijk voor iedereen, ook voor kinderen. En om die nog wat enthousiaster te maken, heeft Oostende een leuk boekje vol opdrachtjes, quizvragen en spelletjes in petto. Hebben we stiekem zelf ook een exemplaar ingevuld? Misschien… The Crystal Ship Kids Guide kan afgehaald worden aan de balie van Toerisme Oostende en is gratis. Doe je het liever zelf? Download jouw printversie dan hier.

 7. Meer dan kunst

  Al dat wandelen en fietsen, daar krijg je dorst van! Hotspots genoeg langs je route en ook de hongerigen zullen hun gading vinden. Aangezien heel wat kunstwerken in het centrum gezet zijn, kan je gerust combineren met een namiddagje shoppen. De winkels in Oostende zijn trouwens open op zondag! En uiteraard mag je niet vergeten even te gaan uitwaaien op het strand.

Download hier je gratis fiets- en wandelplan

 • Gratis handig plan
 • Ontdek alle locaties in Oostende
 • Meer dan 70 interventies in de stad
 • Ga zelf op ontdekking

Enkele foto's van The Crystal Ship

Vertel het verder

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

 • Unieke eet- & drinkadresjes
 • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
 • Maak kans op leuke Oostende-prijzen