U bent hier

Fan van Oostende: Gilles Coulier

Cargo, de allereerste langspeelfilm van Gilles Coulier, gaat in première op en is de openingsfilm van Filmfestival Oostende.

Het verhaal van de drie broers die elkaar vinden in de tragiek van de visserswereld speelt zich voornamelijk af in Oostende. Reden te meer om even bij de jonge regisseur te gaan horen.

En? Klaar voor de grote première?

Gilles Coulier: "Het is alvast een fantastisch uniek gevoel en een logische stap om in Oostende te openen. De stad en het Filmfestival hebben mijn vorige projecten en Cargo altijd gesteund. Plus, ik ben fan van Oostende, een grootstad aan zee waar mensen ook effectief wonen en werken. Ik zat al een tijdje met het verhaal in mijn hoofd en toen ik langs de visserij van Oostende liep, bedacht ik plots dat dit het ideale decor ging vormen.

De visserij is een heel visuele wereld, zo een typische mannenwereld die dan nog eens heel gesloten is. Zeker naar televisiemakers toe, want daar hadden ze geen goede ervaringen mee. Maar na veel praten met de juiste mensen en geduld kon ik hun vertrouwen toch winnen. Gelukkig maar want de tragiek van die wereld past perfect bij het soort verhalen dat ik wil brengen."

Je hebt veel moeten filmen op zee. Lijkt me niet zo evident?

Gilles Coulier: "Nee verre van. Mijn eerste opnamedag op zee stond er vijf à zes beaufort dus ik had meteen een schrik te pakken. Niet zo zeer bang zijn, maar als regisseur heb je wel een grote verantwoordelijkheid op de set. En dan wil je echt 100% zijn wie je moet zijn. Zeeziekte is ook echt iets psychologisch. Van zodra je er schrik voor hebt, dan let je ook op alle beweging rondom je. Ik moest ook nog eens constant op mijn monitor kijken, dus dat hielp ook niet te veel. Benedendeks zitten in de geur van benzine en vis hielp ook niet natuurlijk. Gelukkig hadden de acteurs er minder last van."

We waren wel bijna Roland Van Campenhout kwijt. Er mocht maximum twaalf man op de boot zitten van de scheepvaartpolitie, dus besloten we Roland van schip te laten gaan. Zo konden we hem inruilen voor een crewlid. Maar net op het moment dat Roland op de zodiac van de politie wou stappen, rolde een gigantische golf binnen, waarna Roland in het water belandde. Gelukkig konden agenten hem er meteen weer uithalen. Met de zee lach je niet, dat was meteen duidelijk.

Wat zijn je verwachtingen van de film?

Gilles Coulier: "Ik hoop vooral dat mensen geraakt worden door de film. Dat het iets met ze doet en dat ze snappen waarom de personages doen wat ze doen. Ook meteen de reden waarom ik naar films ga zien. Ik wil buiten komen en onder de indruk zijn. En dat iedereen tegen hun maten gaat zeggen dat ze ook moeten gaan kijken natuurlijk."

Toekomstplannen?

Gilles Coulier: "Momenteel ben ik een serie aan het afwerken voor Woestijnvis en daarna werk ik verder aan een nieuwe langspeelfilm waar ik nog niet te veel over kan zeggen."

FAVORIETE LOCATIES VAN GILLES COULIER IN OOSTENDE

Filmfestival Oostende 2017

Waar:
Kinepolis Oostende
Wanneer:
08/09 tot 16/09

Filmfestival Oostende is dit jaar ook terug in september en dat mag gevierd worden! Filmfans kunnen opnieuw genieten van nationale en internationale premières, de hoogtepunten uit het voorbije jaar Vlaamse film en pareltjes van arthouse cinema. Dit jaar is de Master niemand minder dan acteur Wim Opbrouck.

Lees meer

Zelf van plan om opnames uit te voeren in Oostende? 

Via deze link kun je alvast aangeven wat je plannen zijn. 

Vertel het verder

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen