U bent hier

Burgerparticipatie en omstreden besluitvorming bij grote stadsprojecten

KAAP | Vrijstaat O. - di 26 feb 2019
Deze lezing gebeurt in het Engels.

Grote stadsprojecten hebben vaak een kwalijke reputatie. Heel vaak overschrijden ze de budgetten of de timing en komen ze zwaar in conflict met burgergroeperingen. Daarom kunnen grote stadsprojecten eigenlijk beschouwd worden als de Sinatra-test voor burgerparticipatie: in hun boek “Made to stick” leggen de gebroeders Heath uit waarom de meeste ideeën het niet halen en wijzen ze erop dat “geloofwaardigheid” één van de factoren is om een idee te doen “plakken”. Een voorbeeld doorstaat de Sinatra-test als één enkel voorbeeld genoeg is om geloofwaardig over te komen. Zelf geven ze het voorbeeld van de catering van het Witte Huis: als je erin slaagt om daar het cateringcontract binnen te halen, dan kun je elk cateringcontract binnenhalen. En dat is net de Sinatra-test: als het daar lukt, dan lukt het overal. Of zoals Sinatra zong: “If I can make it there, I’ll make it anywhere“. Dit is het uitgangspunt van deze lezing: als je erin slaagt om zinvolle burgerparticipatie te ontwikkelen bij grote stadsprojecten, dan kun je dat eigenlijk overal doen. Professor Van Dooren zal dit toelichten aan de hand van zeven lessen die getrokken kunnen worden uit een zwaarbeladen miljardenproject in Antwerpen.

Biografie
Wouter Van Dooren is universitair docent aan het department politieke wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Hij doceert er de bestuurskundige vakken. Hij is ook lid van de onderzoeksgroep ‘Management en Bestuur’, waar zowel theoretisch als praktijkgericht bestuurswetenschappelijk onderzoek gebeurt. Voorheen was hij postdoctoraal onderzoeker van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek en onderzoeker aan het Instituut voor de Overheid van de KULeuven. Hij was tevens verbonden aan het governance directorate van OECD en lid van de Vlaamse Adviesraad Bestuurszaken.
Zijn belangrijkste onderzoeksagenda gaat over prestaties, prestatiemeting en prestatiemanagement in de publieke sectoren. Daarnaast werkt hij aan een onderzoeksagenda over de politieke dimensie van het publieke management.

Data

di 26 februari 2019 om 20:00

Locatie

KAAP | Vrijstaat O.
Koning Boudewijnpromenade 10
Oostende 8400
Toon op kaart

Prijzen

Gratis

Beschikbare logies

Hotel Imperial

1 stars
2 stars
3 stars
van €55

Du Parc

1 stars
2 stars
3 stars
van €72

De Hofkamers

1 stars
2 stars
3 stars
van €64

Leopold Hotel Ostend

1 stars
2 stars
3 stars
van €76

Pacific

1 stars
2 stars
3 stars
van €89

Hotel Princess

1 stars
2 stars
3 stars
van €68

Royal Astrid

1 stars
2 stars
3 stars
van €74.5

Ter Streep

1 stars
2 stars
3 stars
van €74

Hotel Burlington

1 stars
2 stars
3 stars
van €87

Prado

1 stars
2 stars
3 stars
van €60

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen