Menu

U bent hier

Buongiorno Principessa! 9x Italië op Filmfestival Oostende

De rode draad doorheen de masterselectie van Matteo Simoni is ‘vader en zoon’. Maar ook Italië is alomtegenwoordig in z’n selectie: “Door me onder te dompelen in het leven van Rocco Granata heb ik geleerd hoeveel Italiaan er nog in mij zat – en dat was meer dan ik dacht. Als voorbereiding heb ik toen de taal geleerd, en ook heel veel Italiaanse cinema bekeken. Heerlijk was dat. Zonder Marina zou mijn Master-selectie er nu dus helemaal anders uitgezien hebben.”, aldus Matteo Simoni.

1. A Casa Tutti Bene

08/09 & 10/09

Door een plotse storm komen een aantal familieleden tijdens een verjaardagsfeest vast te zitten op een klein eiland. Niet de reünie waar ze op gerekend hadden. Ze worden verplicht om 2 dagen met elkaar door te brengen. Een ontroerend familiedrama met een goede dosis humor. Voor Gabriel Muccino, de regisseur van “The Pursuit of Happiness”, is deze film de terugkeer naar zijn Italiaanse roots.

2. Figlia Mia

12/09

Regisseur Laura Bispuri onderzoekt op erg authentieke wijze de verschillende en soms contradictorische facetten van het moederschap. De jonge Vittoria komt namelijk tussen 2 mama’s te staan: de vrouw die haar met liefde opgevoed heeft en haar biologische moeder die haar terug opeist. Een zonovergoten, Italiaans melodrama dat kan rekenen op een uitstekende cast en een erg gevoelige regie. De film dong mee naar de Gouden Beer in Berlijn en werd bovendien voor 6 prijzen genomineerd door de Italiaanse critici.

3. Lazzaro Felice

13/09 & 15/09

“Lazzaro Felice” vertelt het fabelachtige verhaal van de jonge en naïeve boer Lazzaro. Hij groeit op in het geïsoleerde pastorale dorpje Inviolata, dat gedomineerd wordt door de afschuwelijke Marchesa Alfonsina de Luna. Wanneer de jonge edelman Tancredi hulp vraagt aan de goedgelovige Lazzaro bij het in scène zetten van zijn eigen ontvoering, ontstaat een bijzondere band tussen de twee. Hun uitzonderlijke vriendschap zorgt voor een opmerkelijke verplaatsing in tijd en ruimte in dit prachtige moderne Italiaanse sprookje. Regisseur Alice Rohrwacher werd voor deze film bekroond met de prijs voor Beste Scenario op het recentste filmfestival van Cannes.

Master Matteo Simoni koos deze film als zijn must-see uit!

4. Little Tito and the Aliens

09/09 & 12/09

Sinds het overlijden van zijn vrouw, leeft professor Biondi alleen in de Nevada woestijn. Hij werkt er zogezegd aan een ultrageheim project voor de Amerikaanse overheid, maar in werkelijkheid ligt hij de hele dag in de zetel te luisteren naar het geluid van het universum. Wanneer Biondi de 2 kinderen van zijn stervende broer toegewezen krijgt, verandert alles. Anita (16) en Tito (7) hoopten op de lichtjes van Las Vegas, maar krijgen in de plaats een niemandsland waar zogezegd aliens zouden leven. Een uitzonderlijke mix van science fiction, poëzie en familiale liefde in een verrassende film boordevol excentrieke personages.

5. Cinema Paradiso

08/09

“Cinema Paradiso” is een van de mooiste odes aan cinema ooit. Het hoofdpersonage Salvatore, bijgenaamd Totò, is een beroemde regisseur die terugblikt op zijn jeugd in een Siciliaans dorpje. Daar bracht hij veel tijd door met Alfredo, de projectionist van de lokale bioscoop. We zien hoe Totò door de jaren heen drie dingen ontdekt: vaderliefde, verliefdheid en vooral cinema. Met schitterende muziek van Ennio Morricone en een steengoede kindacteur Salvatore Cascio die als één van de jongste acteurs ooit een BAFTA kreeg voor zijn rol.

6. La Meglio Gioventù

15/09

Een familiekroniek van maar liefst zes uur, al duurt die toch geen minuut te lang. Regisseur Marco Tullio Giordana loodst je doorheen 37 jaar Italiaanse geschiedenis, maar doet dat op een ongelofelijk menselijke manier. De ultieme film over familie, alles zit erin: liefde, gebroken harten, dromen, ambities, rouw… De film werd oorspronkelijk bedacht als een televisiereeks, maar uiteindelijk uitgebracht als een tweedelige bioscoopfilm die in Cannes de hoofdprijs won binnen de Un Certain Regard-sectie.

7. La Stanza del Figlio

14/09

Nanni Moretti is niet alleen acteur, hij regisseert en schrijft ook zelf. In “La Stanza del Figlio” doet hij het allemaal tegelijk. De film gaat over een gezin dat de dood van hun 17-jarige zoon/broer te verwerken krijgt. Moretti maakt het alomvattende verdriet bijzonder geloofwaardig, iets wat in films vaak heel moeilijk is. Hij beseft dat het niet om de tranen gaat, maar om de leegte die zo’n verlies achterlaat. De film won de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes in 2001.

8. Ladri di Biciclette

11/09

Deze film uit 1948 is een monument van het Italiaanse neorealisme. “Ladri di biciclette” speelt zich af in het half verwoeste Rome vlak na de Tweede Wereldoorlog. We volgen een vader die na lang zoeken eindelijk een job als afficheplakker gevonden heeft. Daarvoor heeft hij zijn fiets nodig maar die wordt al op zijn eerste werkdag gestolen. Samen met zijn zoon gaat hij op zoek. De Sica werkte graag met amateurs: hoofdrolspelers Lamberto Maggiorani (de vader) en Enzo Staiola (de zoon) hadden nog nooit eerder op een filmset gestaan. Eén van de belangrijkste films uit de filmgeschiedenis, een klassieker.

9. Divorzio all'italiana

15/09

Baron Ferdinando Cefalù wil scheiden van zijn vrouw om met zijn jonge nichtje te trouwen. Hij kan niet scheiden en tracht daarom zijn vrouw tot overspel aan te zetten. Op die manier kan hij haar vermoorden om zijn eer te verdedigen.

Mis niets van FFO18

Wanneer
07-15/09

Waar
Kinepolis Oostende

Tickets
www.filmfestivaloostende.be
Tip: koop een festivalpas en geniet onbeperkt van alle films!

Master
Matteo Simoni

Italiaans uit eten voor de film?

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder