U bent hier

Bakkerij DeCock

Volgens Luc David van bakkerij De Cock is bakker het prachtigste beroep ter wereld. ‘Ik ben bezeten door brood. Bovendien beschouw ik het als een eer dat onze klanten nog steeds een ommetje voor onze producten willen maken.’ Zelf streeft hij ernaar om natuurlijke principes te hanteren bij het maken van zijn brood, taart en chocoladecreaties. Daarbij buigt hij als vakman op een lange familietraditie, aangezien de bakkerij al sinds 1855 een household name is in Oostende.

De vliegende bakker

Als zesde generatie spelen Luc David, zijn vrouw en kinderen in op de veranderende behoeftes van hun klanten. ‘In 2014 werd de winkel volledig vernieuwd met een modern winkelconcept: klanten wandelen er rond de toonbank en krijgen zo een mooi overzicht van het aanbod. Om de bereikbaarheid van onze bakkerij te vergroten, kunnen onze gasten net zo goed via onze webshop bestellen en leveren we al onze producten, waaronder ook ontbijtmanden, aan huis. Dat doen we op een ecologische manier per fietskoerier. En met de fiets ben je gewoon veel sneller ter plekke – zelfs op het strand, ja. (lacht).’

Van bloem tot brood

Boven de bakkerswinkel bevinden zich drie ateliers: op de eerste verdieping zit de patisserie-afdeling met daarboven de bakkerij en helemaal bovenaan is er de ruimte voor de chocolatiers. Een grote werkoppervlakte die ervoor moet zorgen dat de productie en creatie zoveel mogelijk binnenshuis verloopt. ‘Ik laat de natuur graag zo lang als mogelijk haar werk doen. Door een tragere gisting – desembrood rijpt tot 72u – komen natuurlijke elementen vrij waaronder minerale zouten, waardoor we het toevoegen van zout kunnen beperken. Het brood krijgt extra smaak én het is op de koop toe een stuk gezonder.’

Eigen oergraan

Met zijn broden gaat Luc terug naar de natuurlijke basis, zonder beroep te doen op hulpgrondstoffen, broodbereidingsmiddelen of andere industriële toevoegingen. Zo werkt hij in bakkerij De Cock intussen met verschillende graansoorten zoals tarwe, rogge, spelt, boekweit, fleur de berry, emmer en eenkoorn. Bovendien teelt hij met ‘Camp Rémy’ een eigen biograan in samenwerking met een lokale landbouwer. ‘Duurzaamheid, transparantie over de herkomst van onze grondstoffen en de korte keten worden alsmaar belangrijker. Voor mij persoonlijk staat de voedingswaarde van een product centraal. Niks in de zakken, niks in de mouwen: ik weet wat er in al mijn broden zit en hoe het graan dat ik gebruik iemands spijsvertering kan beïnvloeden.’

Publiekslokkers

De bakkerij is geliefd omwille van de gekapte vloerpistolets; dat zijn ronde broodjes met een kap in het midden die krokant worden afgebakken in een hete oven met een stenen vloer. ‘Dat procédé volgen we al 160 jaar en daaraan zullen we nooit raken. Bovendien zijn onze pistolets ook officieel erkend als streekproduct. Andere favorieten van onze klanten zijn de boterkoeken (op basis van volle boter), de stokbroden volgens het authentieke Franse principe waarbij ze 24u rusten voor ze gevormd worden en onze viennoiserie die in haar glazuurlaag af en toe te knipoogt naar de actualiteit. Maar evengoed in onze chocoladecreaties hebben we de keuze gemaakt om enkel met zuivere grondstoffen te werken. Om onze gasten te gidsen doorheen de verschillende aroma’s (gefruit, bitter en intens) hebben we zelfs een smakenrad in de winkel staan. Op die manier gunnen we hen een blik achter de schermen en hopen we de bewustwording rond het belang van een puur basisproduct te stimuleren.’

Kenniscentrum

Als broodliefhebber volgt Luc David ook de heersende trends in binnen- en buitenland op. Zo nodigde hij in 2016 Josep Pascual als voormalig wereldkampioen broodbakken naar zijn bakkerij uit om enkele workshops te geven. ‘Het is belangrijk om expertise te vergaren en aan kruisbestuiving te doen als je jezelf en je ambacht wil blijven heruitvinden.’

Pop-up met lokale telers

Binnenkort wordt er opnieuw graan geoogst, maar voor dat effectief gebeurt, pakt Bakkerij De Cock in samenwerking met bioboeren Klaas De Vreese en Teja De Prins van de Caiphashoeve nog uit met een leuke actie: ontbijten midden in een graanveld. Zo maak je via een eerlijk en ecologisch brood kennis met de telers van het graan en de makers van het traditioneel brood. Daarnaast zou De Cock ook deel uitmaken van de nieuwe Fish and  Foodmarkt aan de Vismijn, samen met enkele andere lokale handelaars die er een verkooppunt zullen uitbaten.

Praktisch

Warme artisanale bakkerij sedert 1855. Fijne patisserie en pralines uit eigen chocolade-atelier.

Openingsuren

maandag:
6:45 tot 18:30
dinsdag:
gesloten
woensdag:
6:45 tot 18:30
donderdag:
6:45 tot 18:30
vrijdag:
6:45 tot 18:30
zaterdag:
6:45 tot 18:30
zondag:
6:45 tot 18:30

Locatie

Langestraat 60
Oostende 8400
059 70 31 73
Toon op kaart

Contact

Telefoon:
059 70 31 73

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen