In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht in de volledige binnenstad. Klik hier voor een handig kaartje.

U bent hier

Léon Spilliaert

Léon Spilliaert Aan Zee

Kunstenaar Léon Spilliaert werd geboren op 28 juli 1881 in Oostende. Als leerling volgde hij les het Onze-Lieve-Vrouwecollege en tekende hij graag in zijn schoolschriften. Als jongvolwassene volgde hij zijn passie voor kunst naar Parijs maar in 1904 keerde hij al terug naar Oostende. Samen met James Ensor vormen ze de twee grootmeesters van Oostende. In zijn beginjaren leunt Spilliaert zijn stijl dicht aan bij het symbolisme, maar doorheen de jaren zijn de werken moeilijk onder te brengen in één stijl.

Zijn voornaamste inspiratiebronnen waren hier de Noordzee, de dijken, de gaanderijen, de Vuurtoren, de havenkaaien en de vissers en vissersvrouwen. Ontdek Léon Spilliaert in Oostende!

Het Spilliaert Huis

Het Spilliaert Huis wil zoveel mogelijk mensen met het oeuvre van Léon Spilliaert laten kennismaken. Het richt zich tot een breed publiek en wil een belangrijke rol gaan spelen in een betere ontsluiting en kennis van het werk en van het leven van de kunstenaar. Als monografisch kunsthuis heeft Het Spilliaert Huis de ambitie om tweemaal per jaar een nieuwe tentoonstelling te brengen en zich te profileren als de thuishaven voor wetenschappelijk onderzoek. Volgende tentoonstelling wordt verwacht eind maart/begin april 2020.

Meer info op Het Spilliaert Huis!

Terug Open in het voorjaar van 2020.

Digitale erfgoedwandeling: Leon Spilliaert. Oostende tussen licht en donker

Oostende tussen licht en donker

Spilliaert was een man van de zee. Hij liet zich inspireren door Oostende op zijn nachtelijke wandelingen waardoor zijn werken mysterieus en somber gekleurd waren. 

De digitale wandeling ‘Léon Spilliaert. Oostende tussen licht en donker’ voert je in de voetsporen van de kunstenaar door zijn stad en zijn inspiratiebronnen.

 

Spilliaert in Mu.Zee

Vanaf maart 2020 kun je de twee grootmeesters van Oostende herontdekken in de Ensor en Spilliaert museumvleugel. Naast tentoonstellingen in Londen, Parijs en Berlijn zullen de werken van Spilliaert ook de Oostendse museummuren sieren. De museumvleugel zal zowel eigen werken als ongeziene stukken uit privé-collecties bevatten. Niet te missen dus!

Léon Spilliaert op kaart

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen

Vertel het verder