Menu

U bent hier

8 niet te missen topwerken in Oostende

Je kunt ’s werelds topmusea afschuimen en flink wat geld kwijt zijn, of gewoon bij elk bezoek aan Oostende een topwerk van je lijstje schrappen. Van Ensor over Guido Van Helten tot Quinze, alleen in Oostende!

1. Strook (2017)

Strooks werk boven het toerismebureau bestaat uit hout dat enkel uit Oostende komt. Niet alleen heeft hij stukken hout van de Mercator, ook van de Assanat -een gezonken vissersschip waarbij twee vissers het leven lieten- gebruikt hij planken. The Crystal Ship verzamelt meer dan 40 street art kunstwerken die een uniek parcours vormen door de stad.

2. ROCK STRANGERS, ARNE QUINZE (2012)

Misschien moet kunst wel voor wat controverse zorgen. En dat doen de heloranje Rock Strangers volop. Sommige vinden het aangespoelde misbaksels, anderen bewonderen hun uitgesproken vormen die gedurfd contrasteren met de zeelucht. Feit is dat er over gepraat wordt en je je eigen mening moet vormen. Tijd dus om deze merkwaardige rotsen zelf te inspecteren op het Zeeheldenplein, vlak aan de prachtige Strekdam.

3. DE DUIZELING, SPILLIAERT (1908)

De Duizeling, een van de bekendste werken van Spilliaert, doet al wie ervoor staat willens nillens duizelen. Het werk zuigt je op en laat je vergeten waar je bent. Je ziet een eenzame figuur in een uitgepuurd landschap van spiraalvormige trappen. De afgrond lonkt en de afloop is onzeker. En die twijfel houdt je in de ban, alsof je het lot kunt bezweren door te blijven staren naar dit meesterwerk. Te bezichtigen in Mu.ZEE.

4. ZELFPORTRET MET BLOEMENHOED, JAMES ENSOR (1883-1888)

Dit statige volwassen zelfportret, compleet met baard en snor, is voor Ensor pas echt af wanneer hij er enkele jaren later nog een bebloemde vilthoed en wat snorkrullen aan toevoegt. Kunstcritici vlooien graag uit wat de meester er wanneer bij schilderde, maar wij onthouden vooral dat Ensor zelfs op het toppunt van zijn roem niet te beroerd was om zichzelf te relativeren. Met een knipoog van de meester. 

5. DE INTREDE VAN CHRISTUS IN BRUSSEL, JAMES ENSOR (1898)

Het imposante ‘De intrede van Christus in Brussel’ hangt al enkele jaren in het Getty Museum in Los Angeles te blinken. Maar deze ets herhaalt, weliswaar in spiegelbeeld, het werk en laat je zo toe om dit sleutelwerk in de Westerse kunstgeschiedenis op je gemak te bewonderen en te bestuderen in Mu.ZEE. Not the real thing, maar het dichtst dat je komt als je geen retourtje LA kunt boeken.

6. ALTAR, KRIS MARTIN (2014)

Speciaal voor de tentoonstelling De Zee creëerde Kris Martin Altar. Een levensgrote reproductie van het befaamde altaarstuk van de gebroeders Van Ecyk, uitgevoerd in staal en een exacte kopie van het kader van het beroemde 15 de -eeuwse meesterwerk. Te zien en te beleven op het strand. Door het frame zie je de zee, de golven en de horizon als het ware voor het eerst. Wie landinwaarts tuurt, krijgt het statige Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen geserveerd. 

7. Uncertain Journey, Chiharu Shiota (2017)

De Japanse Chiharu Shiota verweeft objecten in webachtige installaties. In tegenstelling tot haar werk The Key in the Hand, dat in 2015 te zien was tijdens de Biënnale van Venetië, bevat Uncertain Journey maar drie sleutels – een verwijzing naar de sleutels in het wapenschild van Oostende. Het web symboliseert de vertakkingen van ons brein, maar ook het complexe netwerk aan menselijke relaties waar we allen deel van uitmaken. Dit deel maakt deel uit van de tijdelijke tentoonstelling Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam.

8. GUIDO VAN HELTEN (2016)

Niet alleen Roa liet zijn sporen na in Oostende. Ook de Australiër Guido van Helten mocht zijn ding doen voor The Crystal Ship. Het resultaat is een reusachtig en immens gedetailleerde portret van visser Norbert Desmidt, pronkend op een silo aan de Hendrik Baelskaai. Alleen al voor het linkeroog had de kunstenaar twee dagen nodig. Een werk dat je al van ver ziet en dat zich niet laat negeren.

Vertel het verder

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende prijzen