In Oostende is het dragen van een mondmasker verplicht op drukke plaatsen en momenten. Klik hier voor meer uitleg.

U bent hier

7 niet te missen topwerken in Oostende

Je kunt ’s werelds topmusea afschuimen en flink wat geld kwijt zijn, of gewoon bij elk bezoek aan Oostende een topwerk van je lijstje schrappen. Van Ensor over Guido Van Helten tot Quinze, alleen in Oostende!

1. Ben Slow (2018)

Voor The Crystal Ship ging Ben Slow op zoek naar een hommage aan de liefde. Daarbij botste hij op Jean (89) en Jeanine (76). Tussen de twee Oostendenaren was het zo veel jaren terug meteen grote liefde. Ben Slow was overdonderd door het duo en besloot hun liefde in zijn typische hyperrealistische stijl te vereeuwigen op de muur van het Ostend Hotel.

2. Rock Strangers, Arne Quinze (2012)

Misschien moet kunst wel voor wat controverse zorgen. En dat doen de heloranje Rock Strangers volop. Sommige vinden het aangespoelde misbaksels, anderen bewonderen hun uitgesproken vormen die gedurfd contrasteren met de zeelucht. Feit is dat er over gepraat wordt en je je eigen mening moet vormen. Tijd dus om deze merkwaardige rotsen zelf te inspecteren op het Zeeheldenplein, vlak aan de prachtige Strekdam.

3. Monument for a Wullok, Stief DeSmet (2018)

Voor Beaufort plaatste Stief DeSmet 'Monument for a Wullok' op de Westelijke Strekdam. Iedere wulk of in het West-Vlaams ‘wullok’ is een werkje van perfectie. Deze schelpen groeien volgens de regels van de Gulden Snede, of de getallenrij van Fibonacci, wat betekent dat ieder deel van de schelp in perfecte verhouding staat tot ieder ander deel. 

4. James Ensor

In Mu.ZEE, het Kunstmuseum aan Zee, kan je altijd een werk van Ensor aantreffen. In afwisselende (tijdelijke) tentoonstellingen worden verschillende delen van zijn werk belicht.

5. Altar, Kris Martin (2014)

Speciaal voor de tentoonstelling De Zee creëerde Kris Martin Altar. Een levensgrote reproductie van het befaamde altaarstuk van de gebroeders Van Ecyk, uitgevoerd in staal en een exacte kopie van het kader van het beroemde 15 de -eeuwse meesterwerk. Te zien en te beleven op het strand. Door het frame zie je de zee, de golven en de horizon als het ware voor het eerst. Wie landinwaarts tuurt, krijgt het statige Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen geserveerd. 

6. Sorry, Guillaume Bijl (2015)

Guillaume Bijl verandert de standaardopstelling van monumentencultuur door op surrealistische wijze de persoon te vervangen door een hond. De ingreep lijkt door de sérieux in het tafereel tot op zekere hoogte natuurlijk, en doet de toeschouwer twijfelen of het een echt eerbetoon is of een kunstwerk. Dit werk vind je permanent in het Leopoldpark.

7. Guido van Helten (2016)

De Australiër Guido van Helten mocht in Oostende zijn ding doen voor The Crystal Ship. Het resultaat is een reusachtig en immens gedetailleerde portret van visser Norbert Desmidt, pronkend op een silo aan de Hendrik Baelskaai. Alleen al voor het linkeroog had de kunstenaar twee dagen nodig. Een werk dat je al van ver ziet en dat zich niet laat negeren.

© Henrik Haven

© Stief De Smet

Vertel het verder

Niets missen van Oostende? Wij houden je graag op de hoogte

  • Unieke eet- & drinkadresjes
  • Alle nieuwtjes over evenementen en bezienswaardigheden
  • Maak kans op leuke Oostende-prijzen