5 toppers op Non-fictieboekenfestival FAAR

Van 7 tot en met 10 maart 2024 gaan tachtig auteurs uit binnen- en buitenland voor anker in Oostende, de Stad aan Zee, om met elkaar en met het publiek in dialoog te treden. FAAR tast de grenzen van non-fictie af en zet in op denken en doen. Deze 5 toppers op non-fictieboekenfestival FAAR moét je gezien hebben.

Het jaar van de waarheid: Tom Lanoye, Anton Jäger en Bas Heijne over nationalisme

Als we de actuele verkiezingspeilingen mogen geloven, viert het nationalisme hoogtij dit verkiezingsjaar. Vlaams Belang zou zomaar de grootste partij van Vlaanderen kunnen worden. Hoe zijn we (weer) op dit punt beland? En hoe moet het verder vanaf hier?

Drie intellectuele zwaargewichten buigen zich op FAAR over 'het spook van het nationalisme', helemaal terug van nooit echt helemaal weggeweest. Bas Heijne schreef een hedendaagse reflectie bij het essay Notities over nationalisme van George Orwell, een tijdloze kijk op hoe nationalisme werkt. Hij stelde vast hoe actueel de tekst nog is voor deze tijd. Tom Lanoye publiceerde het essay Woke is het nieuwe Marrakech-pact waarin hij tekeer gaat tegen de blinde vlekken van Bart De Wever, Vlaanderens bekendste Vlaams-nationalist. Politiek filosoof Anton Jäger schuift ook mee aan: in zijn columns en essays analyseert hij messcherp het politiek bestel van vandaag. Knack-journalist Tex Van berlaer leidt het gesprek in goede banen.

10.03.2024 van 15:00 tot 16:00
€ 7

Koop tickets

Radio 1 Voorproevers LIVE met Annemie Peeters, Wouter Deprez en Xavier Tricot

Kom naar de live uitzending van Voorproevers tijdens FAAR! Voorproevers is een programma en een podcast van Radio 1, waarin we een eigenzinnige keuze maken uit het non-fictie aanbod van boeken, podcasts en documentaires. Kortom: een ideale match voor FAAR! Kom naar de live uitzending van Voorproevers met Annemie Peeters. Haar gasten zijn comedian en FAAR-verrekijker Wouter Deprez en met kunstenaar en Ensorkenner Xavier Tricot.


09.03.2024 van 12:00 tot 13:00
€ 7

Koop tickets

En ze leefden nog lang, gezond én gelukkig: Sandra Bekkari & Jutta Borms

Met Lang leve(n) gezond begeleidt voedingsdeskundige en bestsellerauteur Sandra Bekkari ontelbaar veel mensen op weg naar een gezondere levensstijl. Gesteund door de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding, beweging en gezondheid inspireert Sandra op drie vlakken: gezond eten, slim bewegen en optimaal opladen. Bij ‘optimaal opladen’ hoort ook voedsel voor de ziel. Met Word je eigen dokter gaat arts Jutta Borms dieper in op de holistische geneeskunde en geeft ze een vernieuwend inzicht in ziekten en kwalen. In dit gesprek geven ze tips om lichaam en geest meer in evenwicht te brengen, iets waar we allemaal baat bij hebben!


09.03.2024 van 12:00 tot 13:00
€ 7

Koop tickets

Apocalypsofie: Lisa Doeland in gesprek met Paul Verhaeghe

Lisa Doeland confronteert ons in haar boek Apicalypsofie met het illusoire karakter van de ‘Groene droom’. Filosoferen is leren om te sterven, stelden onder andere Socrates en Montaigne. In tijden van ecologische catastrofe moeten we echter niet alleen met onze sterfelijkheid om leren gaan, maar ook met onze ‘uitsterfelijkheid’. Hoe kan de filosofie ons leren om uit te sterven? ‘Wat als er niemand meer over is om überhaupt nog de vraag te stellen naar het goede, het ware, en het schone?’ Paul Verhaeghe las het boek en schreef er een bevlogen en geëngageerde bespreking over op zijn boekenblog. Op FAAR ontmoeten ze elkaar voor een gesprek.


10.03.2024 van 13:30 tot 14:30
€ 7

Koop tickets

Nacht van de Razernij

FAAR en Theater aan Zee slaan de handen in elkaar voor een 'festival in het festival' op zaterdagavond en -nacht, deze keer in het teken van een van onze basisemoties: boosheid. Enter: Nacht van de Razernij, over woede als scheppende kracht. Boosheid heeft vaak een negatieve connotatie: we zijn bang van boosheid. Maar wat is boosheid precies? Waar situeert deze emotie zich in het lichaam? Hoe kunnen we kwaadheid uiten op een positieve manier? Tijdens de Nacht van de Razernij gaan we aan de slag met de constructieve kracht van razernij. De avond bestaat uit verschillende delen, waaronder een plenair stuk en de keuze uit verschillende workshops. Nadien wordt er gedanst!


09.03.2024 van 19:30 tot 01:00
€ 25

Programma & tickets